DOC/ APCE a adoptat unanim rezoluția pe R. Moldova: A fost prezentat raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor în calitate de țară membră a Consiliului Europei

26 ianuarie 2023, 21:14 Politică 135
APCE.  Sursa: https://pace.coe.int/

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat unanim rezoluția pe Republica Moldova. Astăzi, în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, a fost prezentat raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova în calitate de țară membră a Consiliului Europei. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului.

„Acum câteva minute, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat unanim rezoluția pe Republica Moldova. Cea mai pozitivă și încurajatoare rezoluție din cei 27 de ani de când Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.

În lipsa oricăror amendamente, fapt ce denotă calitatea excelentă a raportului, această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul Republicii Moldova, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește”,
a scris Pooșoi pe pagina sa de Facebook.„Acest raport a încercat să ofere o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor politice majore de la ultimul raport de monitorizare adoptat de Adunare. Republica Moldova a pornit într-un drum ambiţios, şi dificil. Restabilirea statului de drept, și în special a unei justiții independente, este o acțiune uriașă într-o ţară caracterizată prin „captură de stat”.

Cu o majoritate parlamentară stabilă și confortabilă, autoritățile au intrat într-o cursă contra cronometru pentru revizuirea conducerii instituţiilor statului şi a justiţiei şi să inițieze un proces de reforme profunde, în special pentru restabilirea independenței justiției, suprimarea schemelor criminale care alimentează „capturarea statului” și restabilirea încrederii în instituțiile statului”, este menționat în raport.


„Contextul regional, presiunile incomensurabile generate de Federația Rusă asupra energiei și apoi consecințele războiului, au plasat Republica Moldova într-o situație foarte dificilă, pe care autoritățile încearcă să o gestioneze cu calm și rezistență.

Deschiderea Uniunii Europene privind negocierile de aderare ar trebui să contribuie la consolidarea procesului de reformă. În acest context, salutăm cooperarea strânsă și fructuoasă a autorităților moldovenești cu Consiliul Europei, în special Adunarea și Comitetul său de monitorizare, precum și cu Comisia de la Veneția”, se mai arată în raport.

Raportul privind onorarea obligațiilor şi angajamentelor din partea Republicii Moldova a fost elaborat de coraportorii Pierre-Alain Fridez, Elveția, și Inese Lībiņa-Egnere, Letonia, în cadrul Comitetului pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare).

Membrii delegației naționale, Ion Groza și Mihail Popșoi, au intervenit în cadrul dezbaterilor pe marginea acestui document.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media