„Locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în timpul apropiat. (...) Dacă nu vor fi luate măsuri concrete în termenul stabilit, va recurge la deconectarea locurilor de consum de la sursa de alimentare cu energie electrică, fără preavizare suplimentară”, a precizat Premier Energy.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a depus, la 30 noiembrie, un denunț la Procuratura Generală (PG) cu privire la majorarea „ilegală și nejustificată” a tarifului de 24 de lei la apă și canalizare.
La 25 noiembrie, consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare la 24 de lei.
Proiectul de decizie a fost votat ca bază, dar și în variantă finală de 26 de consilieri: PSRM - 20; PUN- 1, PSDE- 1, PCRM -1, consilierii neafiliați - Aliona Mandatii , Ala Tîșcul și Valentin Cebotari.
