UPDATE 22:05. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, se va alătura omologilor polonezi și din țările baltice din Estonia pentru a organiza o ultimă încercare de a face presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina în această săptămână, scrie The Guardian.
Întâlnirea așa-numitei „coaliții Leopard” a țărilor care doresc sau doresc să vadă tancuri occidentale trimise la Kiev are loc cu o zi înainte ca un grup de aproximativ 50 de miniștri ai apărării să se adune la Ramstein, Germania, pentru a discuta despre viitoarele livrări de arme către Ucraina.
Surse din apărare au spus că scopul întâlnirii de joi a fost „încurajarea germanilor” dacă Berlinul nu a luat nicio decizie până atunci, deși cancelarul Olaf Scholz urmează să vorbească la summitul de la Davos miercuri după-amiază.
Andrzej Duda, președintele Poloniei, vorbind marți la Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că o decizie pozitivă a Berlinului de a permite reexportul tancurilor Leopard 2 fabricate în Germania este „foarte, foarte, foarte, foarte necesară” și că un grup de țări NATO dorea să se reunească pentru a ajuta la formarea unei brigăzi blindate care ar putea fi dată Ucrainei.
UPDATE 21:41. Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal, a declarat, marți, la o ședință de guvern, că atacul rusesc cu rachete din 14 ianuarie a avariat nouă centrale electrice: una în estul țării și opt în vest.
„Trei substații principale și o linie aeriană au fost avariate. Acest lucru a dus la o creștere a deficitului de energie în sistemul energetic", a adăugat Șmigal. „Aceasta face ca opririle de urgență să se aplice în fiecare zi, începând cu 15 ianuarie”.
În același timp, potrivit prim-ministrului, sistemul energetic al Ucrainei nu și-a pierdut integritatea și capacitatea de administrare.
Potrivit lui Șmigal, lucrările de reparații au loc non-stop.
„În fiecare zi lucrăm pentru a ne asigura că mai multe generatoare, transformatoare și alte echipamente sunt livrate în Ucraina pentru a elimina daunele”, a adăugat premierul Ucrainei.
UPDATE 20:23. Președintele Joe Biden a lăudat Țările de Jos pentru intensificarea asistenței acordate Ucrainei, în timp ce s-a întâlnit cu premierul olandez, Mark Rutte, pentru discuțiile de astăzi la Casa Albă.
Biden a lăudat Țările de Jos ca fiind unul dintre cei mai „puternici” aliați ai SUA. La rândul său, Rutte l-a lăudat pe președintele SUA pentru că a condus efortul internațional de susținere a Ucrainei. Istoria „ar judeca în 2022 dacă Statele Unite nu ar fi intensificat așa cum ați făcut voi, lucrurile ar fi fost foarte diferite”, i-a spus el lui Biden.
UPDATE 20:07. Țările de Jos vor trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, a informat agenția olandeză de presă ANP, citându-l pe premierul Mark Rutte.
Rutte se află în prezent la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden.
UPDATE 19:25. Marți, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei ValeriI Zalujnîi s-a întâlnit pentru prima dată în persoană cu Mark Milley, șeful Statului Major Comun al Forțelor Armate ale SUA.
Generalul Zalujnîi a raportat că s-a întâlnit cu generalul Milli în Polonia.
„I-am mulțumit generalului Milley pentru sprijinul și asistența sa neclintită [...] Am subliniat nevoile urgente ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a căror satisfacție va accelera victoria noastră”, a scris generalul Zalujnîi.
Cu o zi înainte, generalul Milley a vizitat o tabără din Germania, unde armata americană antrenează ucraineni.
Pe 20 ianuarie, la baza americană din Ramstein, Germania, va avea loc o întâlnire regulată a aliaților Ucrainei, unde aceștia vor discuta despre planurile de asistență militară suplimentară pentru ucraineni.
UPDATE 18:23. Pe 17 ianuarie, Ucraina a primit prima tranșă de trei miliarde de euro din programul de asistență macrofinanciară al UE, a cărui sumă totală va fi de 18 miliarde de euro în 2023. Acest lucru a fost raportat de agenția Ukrinform cu referire la serviciul de presă al Ministerului de Finanțe al Ucrainei.
Ministerul Finanțelor reamintește că Uniunea Europeană dă acești bani pentru funcționarea statului ucrainean pe credit, dar în condiții extrem de favorabile: Ucraina va trebui să plătească corpul împrumutului în termen de 35 de ani, iar țările UE vor plăti dobândă și comisioane.
Ministerul Reintegrării al Ucrainei a sintetizat, marți, diverse date privind ajutorul extern acordat țării și a raportat că volumul acestuia de la începutul războiului a depășit deja 113 miliarde de euro. Acestea sunt toate tipurile de asistență: militară, umanitară și financiară.
În total, 40 de țări au devenit donatoare Ucrainei. Uniunea Europeană a dat aproape 52 de miliarde de euro, SUA - 48 de miliarde de euro.
În plus, Marea Britanie, Canada, Australia și o serie de alte țări, inclusiv India și China, ajută Ucraina. Asistența lor totală în termeni monetari s-a ridicat la 13 miliarde de euro.
UPDATE 17:26. Numărul morților în urma unei lovituri cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale a crescut la 45, potrivit autorităților locale. Printre morți se numără și șase copii.
„Conform informațiilor actualizate, racheta rusă a ucis 45 de persoane, inclusiv șase copii”, a scris șeful administrației regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.
Aproximativ 20 de persoane sunt încă dispărute. Reznicenko a publicat fotografii cu flori și jucării pe care locuitorii locali, salvatorii, voluntarii și autoritățile le-au adus la locul tragediei.
UPDATE 17:12. Rusia a răspuns celui de-al nouălea pachet de sancțiuni UE, interzicând intrarea în țară a altor oficiali UE de rang înalt.
Potrivit Ministerului rus de Externe, măsurile de au afectat șefii agențiilor de aplicare a legii din țările UE, șefii de stat și structurile comerciale care produc și furnizează arme și echipamente militare Kievului.
Mai multor cetățeni europeni li s-a interzis intrarea în Rusia, pe care Moscova îi acuză de „retorică publică sistematică anti-rusă”. În special, se precizează că în listă sunt incluși „deputați individuali ai Parlamentului European”.
În același timp, la textul declarației nu este atașată o listă completă a persoanelor cărora li se interzice acum intrarea în Rusia.
Al nouălea pachet de sancțiuni ale UE a fost publicat și a intrat în vigoare la 16 decembrie 2022. Pachetul a extins lista produselor de avioane interzise pentru export în Rusia: au fost interzise motoarele de aeronave și piesele lor, atât pentru vehicule aeriene cu pilot, cât și fără pilot.
În plus, s-a decis revocarea licențelor de difuzare în Europa de la patru canale TV rusești - Channel One, REN TV, NTV Mir și Rossii 1.
Peste 100 de ruși au căzut sub sancțiuni personale ale UE, printre care viceprim-miniștrii Tatyana Golikova, Victoria Abramchenko, Alexei Overchuk, o serie de miniștri federali, consilierul prezidențial rus Maxim Oreșkin, precum și deputații Dumei de Stat și membrii Consiliului Federației.
De la începutul anului, țările occidentale au impus treptat sancțiuni fără precedent împotriva Kremlinului pentru invadarea Ucrainei, înghețarea a jumătate din rezervele valutare, refuzul de a importa petrol rusesc și tăierea efectivă a Rusiei de tehnologiile moderne, împrumuturile și chiar bunurile de lux.
UPDATE 16:45. Un bunic din Dnipro arată un filmuleț cu nepotul său care a murit sub dărâmăturile blocului din Dnipro.
UPDATE 16:25. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, susține că Rusia vrea să se așeze la masa negocierilor cu propriile condiții și de aceea amenință Ucraina cu o escaladare a conflictului.
Ministrul a declarat, într-un interviu acordat NHK, că rușii știu deja că „operațiunea lor militară specială” a eșuat. Acum au un singur scop - să-și mențină propriul regim, a spus el.
Reznikov a adăugat că scopul strategic al rușilor este să se așeze la masa de negocieri cu Ucraina în propriile lor condiții, iar acesta este motivul amenințărilor de escaladare.
Ministrul Apărării a mai spus că rușii încearcă să pună mâna pe regiunile Donețk și Luhansk, încercând să-și prezinte operațiunea militară ca un succes pentru electoratul lor. El a menționat că armata rusă încearcă să preia controlul asupra lui Bahmut, un bastion ucrainean din regiunea Donețk.
UPDATE 16:10. Dnipro - 15 persoane care au murit în urma atacului cu rachetă asupra blocului de locuințe nu au fost încă identificate, iar 20 de persoane rămân date dispărute, a declarat marți șeful Poliției Naționale, Igor Klimenko.
Klimenko a spus că 20 de persoane rămân date dispărute, dintre care patru sunt copii. 15 cadavre nu au fost identificate. În plus, cinci copii au rămas orfani. Pentru trei din ei se înregistrează tutela pe numele unor rude. Doi copii sunt acum în grija statului, pentru că nu au rude care să-i poată îngriji”, a precizat oficialul.
UPDATE 15:40. Belgradul cere Rusiei să înceteze recrutarea sârbilor în gruparea militară privată „Wagner”
Președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut Rusiei să nu mai recruteze cetățeni ai țării sale pentru a participa la ostilitățile din Ucraina de partea Wagner, scrie BBC.
Potrivit liderului sârb, site-urile și grupurile rusești de pe rețelele sociale publică anunțuri în sârbă în care cheamă voluntarii să se alăture grupării Wagner. Mai mult, legislația țării, a subliniat președintele, interzice direct sârbilor să participe la conflictele militare din străinătate.
Anterior, ministrul sârb de interne Milos Vucevic a declarat că agențiile de aplicare a legii și de informații ale țării verifică informații despre posibila participare a cetățenilor sârbi la ostilitățile pe care Rusia le desfășoară pe teritoriul Ucrainei.
Fondatorul Wagner, Evgeni Prigojin, a spus că Wagner „nu a fost niciodată în Serbia”. El susține că în componența grupării nu există sârbi – „și nu au mai fost demult”.
La începutul lunii decembrie, presa a scris că Wagner PMC a deschis un „centru de prietenie și cooperare” în Serbia.
Publicația americană Politico, citând sursele sale, a scris săptămâna trecută că PMC Wagner își sporește activitatea într-o serie de țări, printre care Republica Centrafricană și Serbia.
UPDATE 15:10. Biroul președintelui Zelenskiy a acceptat demisia lui Arestovici
Biroul președintelui Ucrainei a acceptat demisia lui Aleksei Arestovici din postul de consilier al biroului, a declarat Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Zelenskiy.
UPDATE 14:55. Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska s-a adresat participanților la Forumul Economic de la Davos.
Olena Zelenska a insistat, la tribună, că invazia neprovocată a Rusiei a „traumatizat” familii întregi în Ucraina și i-a îndemnat pe participanți să-şi imagineze războiul prin „ochii oamenilor ale căror vieţi au fost scufundate în haos”.
Referitor la ce înseamnă povara războiului pentru ucrainenii simpli, Olena Zelenska i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi imagineze „părinţii care plâng la secţiile de urgenţă din spitale în timp de medicii luptă pentru viaţa copiilor lor răniţi” sau ţăranii care nu-şi mai pot munci pământul din cauza pericolului minelor.
„Ne confruntăm cu prăbuşirea lumii aşa cum o cunoşteam”, a spus ea, atenţionând că preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă să treacă peste graniţe dincolo de Ucraina.
UPDATE 14:30. Generalul Vladimir Boldirev, fostul comandant al Forțele Terestre ale Rusiei, i-a răspuns liderului cecen Ramzan Kadîrov după ce acesta l-a numit „general bla bla bla”, relatează Lenta.
Disputa dintre cei doi a început când Boldirev, care a comandat Forțele Terestre ale Rusiei între 2008 și 2010, a afirmat zilele trecute că liderul cecen, ca civil, nu are dreptul să îl critice pe generalul Alexandr Lapin, fostul comandant al Districtului Militar Central.
Amintim că Ramzan Kadîrov și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au lansat o serie de atacuri dure împotriva acestuia în luna octombrie a anului trecut, după pierderea orașului Lyman.
UPDATE 14:00. Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat marţi desemnarea social-democratului Boris Pistorius la conducerea Ministerului Apărării, prezentându-l drept „persoana potrivită” pentru a conduce „schimbarea de epocă” provocată de războiul din Ucraina, scrie Agerpres.
Christine Lambrecht a demisionat luni din postul de ministru al apărării, în contextul creşterii presiunilor asupra guvernului de la Berlin pentru a livra tancuri Ucrainei.
Boris Pistorius (62 de ani), ministru de interne al landului Saxonia Inferioară, este „un om politic cu înaltă experienţă, care se ocupă de ani întregi de politica de securitate”, a subliniat Scholz într-o declaraţie scrisă.
Pistorius va depune jurământul joi, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.
UPDATE 13:30. Operațiunea de căutare și salvare a victimelor tragediei din Dnipro s-a încheiat, după trei zile după ce o rachetă rusească a lovit un bloc co locuințe, a declarat Kiril Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui Ucrainei.
Potrivit ultimelor informații, cel puțin 44 de persoane, inclusiv cinci copii, au murit în urma atacului Cu toate acestea, aproximativ 20 de persoane sunt în continuare dispărute.
Alte 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii.
Pompierii au salvat de sub dărâmături 39 de persoane, inclusiv șase copii.
Racheta a distrus o scară întreagă cu 72 de apartamente, în care locuiau aproape 200 de persoane.
UPDATE 12:40. Preşedintele polonez Andrzej Duda a susţinut la forumul de la Davos cauza Ucrainei, insistând că aliaţii europeni trebuie să furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri, transmite dpa, citată de Agerpres.
El le-a reamintit participanţilor la secţiunea „În apărarea Europei” a Forumului Economic Mondial promisiunea recentă a Poloniei de a le trimite ucrainenilor „circa 14” tancuri Leopard, de fabricaţie germană.
„Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai amplu pentru Ucraina. Aşadar, sperăm că sunt câţiva parteneri, câţiva aliaţi care vor da Ucrainei tancuri. (...) Sperăm că va participa şi producătorul acestor tancuri”, a adăugat şeful statului polonez. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a insistat ca aliaţii să furnizeze ţării sale arme mai puternice, inclusiv tancuri Leopart II, considerate vitale pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia. Demersurile sale au avut un oarecare succes, observă dpa.
Regatul Unit şi Polonia s-au angajat recent să trimită Ucrainei astfel de tancuri, însă cancelarul german Olaf Scholz este în continuare reticent.
„A existat un singur mesaj: arme, arme şi iar arme. Acesta este cel mai important element al acestui joc”, a arătat Duda.A
UPDATE 12:10. Canale de Telegram: Cinci recruți uciși au fost în urma unor bombardamente în regiunea Belgorod, efectuate de către Forțele Armate ale Ucrainei luni, 16 ianuarie.
Potrivit canalului de telegrame ASTRA, a fost atacat punctul de control Șebekino. Victimele, cinci morți și mai mulți răniți, sunt soldați mobilizați ai uneia dintre unitățile militare aflate în apropiere.
Canalul Telegram „Ostorojno, novosti” scrie că încă doi militari au fost internați cu răni provocate de schije. Cei cinci morți au aproximativ 20 de ani.
Guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov, susține că, în urma „bombardamentului de la periferia orașului Șebekino, nu au existat victime”.
„Sunt daune la liniile electrice. Inginerii au început deja să treacă consumatorii la liniile de rezervă”, a spus guvernatorul în dimineața zilei de 17 ianuarie pe canalul Telegram.
UPDATE 11:50. Alexei Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei Vladimir Zelenskiy, și-a dat demisia. Oficialul a depus astăzi, 17 ianuarie, o cerere de eliberare din funcție, în care și-a motivat gestul prin faptul că a comis „o greșeală fundamentală”.
Arestovici a fost dur criticat pentru declarațiile sale de sâmbătă, 14 ianuarie, privind atacul asupra blocului de locuit din orașul Dnipro. El a spus inițial, la o emisiune pe YouTube al lui Mark Feigin, că blocul de locuințe a fost distrus de o rachetă rusească, „doborâtă” de sistemele ucrainene de apărare aeriană.
Informația a fost însă infirmată de Statul Major al Ucrainei, care a precizat că peste bloc a căzut o rachetă rusească de tip racheta H-22, care nu pot fi interceptate de sistemele de apărare aeriană ucraineane existente.
Ulterior, Arestovich și-a cerut scuze pentru declarațiile sale sale.
UPDATE 11:20. Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), potrivit The Guardian.
„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.
Biroul pentru drepturile ONU a declarat că a confirmat 7.031 de decese de civili, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere coroborarea în așteptare a multor rapoarte și inaccesibilitatea zonelor în care au loc lupte intense.
Majoritatea deceselor de civili înregistrate au avut loc în zonele deținute de guvern din Ucraina – 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia. OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru decese. Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii. Ambele țări neagă că au vizat civili.
UPDATE 10:45. Numărul victimelor atacului de la Dnipro a crescut la 41. Salvatorii au găsit cadavrul altui copil
Salvatorii au scos de sub dărâmăturile blocului distrus cadavrul unui copil, a anunțat de șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei Kirilo Timoșenko.
Printre morți se numără patru copii.
79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii.
UPDATE 10:35. Serviciul de informații britanice: Rusia ar fi putut lovi orașul Dnipro cu o rachetă Kh-22, care are o precizie de țintire foarte scăzută
Rusia - foarte probabil - a lovit Dnipro cu o rachetă antinavă Kh-22 Buria, lansată dintr-un bombardier Tu-22M3 BACKFIRE, potrivit raportului zilnic al serviciilor de informații britanice de marți, 17 ianuarie.
Potrivit utorilor raportului, cel mai probabil, această rachetă a fost cea care a distrus clădirea rezidențială cu mai multe etaje din Dnipro, unde au murit 40 de civili, iar alții peste 70 au fost răniți.
Departamentul britanic susține că racheta X-22 are o precizie destul de scăzută pentru ținte terestre, mai ales dacă este folosit în zonele urbane.
X-22 este conceput pentru a distruge portavioanele și grupuri de portavioane, explică experții britanici. Când este aplicată pe sol sol, masa mare a rachetei și precizia scăzută pot provoca daune colaterale semnificative.
Serviciile secrete britanice consideră că același tip de rachetă a fost folosit probabil pentru a lovi centrul comercial din Kremenciuk pe 27 iunie 2022, unde au murit peste 20 de persoane.
UPDATE 10:05. Un motor de start al unui corp de rachetă a fost găsit duminică pe o plaja de la Marea Neagră din România, în sectorul cuprins între Periboina şi Săcele.
„Obiectul a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR).
Motorul de start al corpului de rachetă identificat a fost preluat, luni, de reprezentanţii SMFNR de la cei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi a fost depozitat, în siguranţă, pentru cercetări.
„SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, SMFN arată că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific forţelor implicate în conflictul ruso-ucrainean.
„Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă şi frecvenţa utilizării în cadrul acţiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenţii marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor ţări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol. Cu toate acestea, recomandăm cetăţenilor care observă astfel de elemente de muniţie ca, pentru siguranţa lor, să nu se apropie de obiectele descoperite şi să anunţe de urgenţă autorităţile competente”, se mai afirmă în comunicatul de presă al Statului Major al Forţelor Navale Române.
UPDATE 09:40. ISW: Kremlinul și Ministerul rus al Apărării încearcă să slăbească influența lui Prigojin
Experții Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) s-au concentrat, în ultimul raport privind războiul din Ucraina, asupra modului în care Kremlinul și Ministerul rus al Apărării se luptă cu influența sporită a fondatorului gruprii militare private Wagner, Evgeni Prigojin.
Principalele teze:
- Kremlinul continuă să conteste public afirmațiile lui Evgheni Prigojin precum că orașul Soledar a fost capturat pe 12 ianuarie datorită forțelor Wagner. Președintele rus Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist de la postul de televiziune Rossia 1, pe 15 ianuarie, a atribuit succesul din prima linie Ministerului rus al Apărării și Statului Major General.
Având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze succesele tactice din Ucraina, cuvintele sale ar putea fi considerate drept o încercare deliberată de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc. Putin ar fi putut, de asemenea, să vrea să demonstreze că menține controlul asupra mass-mediei tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să-și crească numărul de urmăritori pe Telegram și alte rețele sociale.
Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a continuat să raporteze progrese în zona Bahmut și probabil a exclus în mod deliberat menționarea forțelor Wagner în briefing-ul zilnic din 15 ianuarie;
- O altă dovadă a temerilor Kremlinului cu privire la Wagner este comentariul de luni al purtătorului de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, spun experții ISW. În opinia lor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a acuzat indirect pe Prigojin că a publicat informații despre conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner. „Uneori, prietenii noștri se comportă în așa fel încât nici de dușmani nu e nevoie”, a spus Peskov.
- Prigojin își continuă eforturile de a submina credibilitatea Ministerului rus al Apărării și a oficialilor asociați cu Putin. În special, el a comentat public cuvintele mai sus menționate ale secretarului de presă prezidențial, spunând că nu vede niciun motiv să nu aibă încredere în Peskov.
Experții ISW notează că Prigojin ar fi putut spune pur și simplu că nu a existat niciun conflict, dar „și-a continuat tactica de a folosi mesaje în mod deliberat vagi” pentru a declanșa mai multe discuții în spațiul media rusesc. În cele din urmă, acest lucru a avut ca scop subminarea încrederii în Ministerul Apărării și Putin.
De asemenea, Prigojin a înmânat medalii militarilor Wagner pentru capturarea orașului Soledar pe 15 ianuarie și a decernat simbolic un luptător care a primit anterior o medalie pentru curaj de la Putin, subliniază experții.
UPDATE 09:15. Ministerul rus al Apărării a anunțat călătoria lui Șoigu la sediul grupului Vostok (EST) din zona de luptă
Ministrul Apărării Serghei Şoigu a inspectat sediul grupului de forţe Vostok în zona „operaţiunii militare speciale” [așa numesc autorităţile ruse războiul din Ucraina], susţine ministerul rus al Apărării.
Ministerul a publicat, de asemenea, un videoclip în care îl arată pe Shoigu conducând o întâlnire și prezentând premii. Practic, materialul video nu are sunet, iar documentele de pe masă, precum și funcțiile și numele militarilor care au participat la întâlnirea cu Șoigu, sunt neclare.
Publicația „Agenstvo” a scris că generalul locotenent Evgheni Nikiforov, pe care serviciile de informații occidentale l-au numit noul comandant al grupului de trupe „Zapad” (Vest) din Ucraina, a apărut și el în videoclip.
Ministerul rus al Apărării a raportat de mai multe ori despre vizitele lui Șoigu, aparent în zona de război. Pe 18 decembrie, ministerul a publicat un videoclip în care îl arată pe Șoigu zburând deasupra pozițiilor militare cu un elicopter. Totuși, așa cum au stabilit ulterior activiștii, de fapt, Șoigu se afla în Crimeea anexată, la o distanță de aproximativ 80 de kilometri de linia frontului.
UPDATE 08:57. Un presupus fost comandant al grupului mercenar rus Wagner a cerut azil în Norvegia, spun autoritățile, după ce a părăsit organizația care a jucat un rol central în unele dintre bătăliile majore ale conflictului din Ucraina, scrie The Guardian.
Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, ar fi trecut granița în Norvegia, lângă valea Pasvikdalen, cu puțin timp înainte de ora 2 dimineața, vinerea trecută, unde a fost arestat și reținut de polițiștii de frontieră.
Direcția Norvegiană de Imigrare (UDI) a confirmat pentru Associated Press că Andrei Medvedev a căutat adăpost în țară, dar „din motive de securitate și confidențialitate … nu poate comenta în continuare această chestiune”.
Poliția, care nu i-a confirmat identitatea, a menționat într-o declarație pentru Agence France-Presse că un bărbat a fost „reținut de polițiștii de frontieră norvegieni și de poliția norvegiană la 1.58 dimineața (0058 GMT)” vineri dimineață.
UPDATE 08:43. Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat statul vecin în februarie anul trecut, a anunțat luni Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).
„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.
Biroul pentru drepturile ONU a confirmat 7.031 de decese de civili, dar consideră că bilanțul efectiv al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere coroborarea în așteptare a multor rapoarte și inaccesibilitatea zonelor în care au loc lupte intense.
Majoritatea deceselor de civili înregistrate au avut loc în zonele deținute de guvern din Ucraina - 6.536, comparativ cu 495 înregistrate în zonele deținute de Rusia.
OHCHR nu a atribuit responsabilitatea pentru decese.
Ucraina spune că numărul civililor uciși ar putea ajunge la zeci de mii. Ambele țări neagă că au vizat civili.
UPDATE 08:13. SUA și-au intensificat pregătirea soldaților ucraineni pentru a preda tactici militare la o bază americană din Germania și instrucțiuni despre cum să opereze un sistem complex de apărare aeriană în Oklahoma, au declarat oficialii militari pe 16 ianuarie.
Antrenamentele și armele sunt menite să consolideze capacitățile ofensive și defensive ale Ucrainei în timpul războiului Rusiei.
Antrenamentul din Germania are ca scop studierea tacticilor militare complexe care ar putea îmbunătăți capacitatea armatei Ucrainei de a lansa noi ofensive și de a se apăra împotriva atacurilor rusești.
Aproximativ 500 de soldați vor primi ceea ce armata numește antrenament cu arme combinate în sudul Germaniei, potrivit oficialului apărării citat de New York Times.
Între timp, aproximativ 100 de soldați ucraineni au sosit pe 16 ianuarie la baza de antrenament Fort Still din Oklahoma, unde vor fi antrenați să folosească sistemele de apărare aeriană Patriot.
SUA au anunțat că vor furniza Patrioți Ucrainei la sfârșitul lunii decembrie, înainte de vizita președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy la Washington, D.C.
UPDATE 07:57. Explozii au fost auzite în orașul rus Belgorod și districtul Belgorod la începutul zilei de 17 ianuarie, a informat guvernatorul regional Veaceslav Gladkov prin Telegram. Potrivit lui Gladkov, apărarea aeriană a fost activată, scrie Kyiv Independent.
Nu au fost raportate pagube sau victime.
Belgorod este situat pe râul Seversky Doneț, la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina.
UPDATE 7:30. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat pentru Reuters într-un interviu că capitalei ucrainene îi lipsește aproximativ o treime din electricitatea de care are nevoie și că sistemul s-ar putea prăbuși în orice moment.
De la mijlocul lunii octombrie, armata rusă efectuează în mod regulat bombardarea masivă a infrastructurii energetice ucrainene în încercarea de a deteriora centralele electrice și instalațiile de distribuție. În acest sens, în țară au fost introduse întreruperi de curent, inclusiv la Kiev, în unele cazuri autoritățile trebuie să efectueze opriri de urgență.
„Nu vorbim despre colaps, dar se poate întâmpla în orice secundă, pentru că în orice secundă rachetele rusești ne pot distruge infrastructura critică în orașul nostru natal, Kiev și nu numai în Kiev, și în alte orașe”, a spus Kliciko, menționând că este un deficit energetic de aproximativ 30%.
UPDATE 07:00. Ca urmare a atacului cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro din 14 ianuarie, peste 200 de apartamente au fost distruse, a declarat șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, Kyrylo Timosenko, într-un briefing.
„Aproape toată casa a fost demolată. Acum atât orașul, cât și regiunea au pregătit multe locuri pentru cazarea temporară a tuturor familiilor. Va fi o decizie a orașului și a autorităților regionale cu privire la asistența financiară pentru toate familiile victimelor și tuturor celor care și-au pierdut casele și celor ale căror case au fost avariate. Înțelegem că peste 200 de apartamente au fost efectiv distruse, iar sarcina noastră principală este să reinstalăm toți oamenii și să ajutăm la restaurarea acestei case”, a spus Timoșenko.
Îndepărtarea dărâmăturilor continuă până când vor fi găsite cadavrele tuturor victimelor, iar acest lucru poate dura mai mult de o zi, a adăugat el.
În după-amiaza zilei de 14 ianuarie, în timpul unui alt bombardament rusesc masiv al Ucrainei, una dintre rachete a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje din Dnipro, prăbușind complet unul dintre segmentele acesteia. 40 de oameni au murit. 77 de locuitori au fost răniți, inclusiv 14 copii.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie și 16 ianuarie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
