Consiliul UE a aprobat sprijinul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, blocat prin veto de Ungaria anterior

11 decembrie 2022, 11:00 Ucraina 134
UE, Ucraina.  Sursa: Profimedia Images

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord asupra pachetului de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dat sub formă de împrumuturi pe parcursul anului 2023. Eliberarea fondurilor a fost blocată anterior, pe 6 decembrie, de Ungaria, care s-a opus prin veto.

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord asupra pachetului de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, dat sub formă de împrumuturi pe parcursul anului 2023. Eliberarea fondurilor a fost blocată anterior, pe 6 decembrie, de Ungaria, care s-a opus prin veto.

„Consiliul a ajuns la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde EUR. Propunerea a fost adoptată astăzi de Consiliu prin procedură scrisă și va fi transmisă Parlamentului European spre o posibilă adoptare săptămâna viitoare.”, se arată într-un comunicat al Consiliului, transmis sâmbătă.

„Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023.”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de Finanțe al Cehiei.

Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde EUR, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani. Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile prin intermediul veniturilor alocate externe. Garanțiile pentru împrumuturile respective vor fi asigurate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre.

„Scopul este de a oferi ajutor financiar pe termen scurt, care să finanțeze nevoile imediate ale Ucrainei și reabilitarea infrastructurii critice, și sprijin inițial în vederea unei reconstrucții postbelice durabile, cu scopul de a sprijini Ucraina pe calea integrării europene”, se mai arată în comunicatul citat.

După ce Ungaria s-a opus prin veto la 6 decembrie, înalți funcționari UE au promis că se vor asigura că Ucraina va primi fondurile promise.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că UE trebuie să își respecte promisiunile față de Ucraina.

„Ucraina este o țară aflată în război. Are nevoie disperată de sprijinul nostru și nu putem permite ca un stat membru să deraieze sau să întârzie acest sprijin financiar”, a declarat el.

Premierul ungarr, Viktor Orban, a transmis că relatările media conform cărora Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media