„Procurorul de caz a solicitat să fie verificate circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții cât și respingerea cererii depuse de către apărători, deoarece aceasta nu întrunește prevederile legale, prevăzute la art. 296 alin. (3) din Codul de executare, și anume: nu au fost stabilite și dovedite circumstanțele personale excepționale ale inculpatului Igor Dodon, care ar face posibilă încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023. Mai mult ca atât, procurorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.
Amintim că fostul șef de stat are interdicția de a nu părăsi țara. Măsura preventivă de control judiciar a fost prelungită de magistrați la 6 ianuarie 2023 pentru încă 60 de zile.
De menționat că avocații lui Igor Dodon au încercat de mai multe ori să obțină recuzarea completului de judecată, motivând că magistrații nu ar fi „imparțiali” în procesul de judecare a cauzei, iar președintele completului, Vladimir Timofti, care este și Președinte interimar al CSJ, ar fi „subordonat și ghidat de politic.”, însă instanța a respins solicitările.
Președintele interimar al CSJ Vladimir Timofti a refuzat să comenteze acuzațiile, spunând că nici el și nici completul de judecată nu sunt în drept să comenteze declarațiile participanților în cauzele aflate pe rol în cadrul Curții Supreme de Justiție.
