Detalii de la PA, despre permisiunea lui Igor Dodon de a părăsi țara: Fiul său urmează un tratament de reabilitare, după ce a fost bolnav de COVID-19

19 ianuarie 2023, 17:04 Justiție 212
Igor Dodon înainte de examinarea sa în dosarul „Energocom”.  Sursa: Replica Media

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că ex-președintele țării Igor Dodon și soția sa urmează să plece în România „în legătură cu faptul că fiul său urmează un tratament de reabilitare, după ce a suferit de infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Detaliile plecării în România a președintelui de onoare a Partidului Socialiștilor (PSRM) sunt prezentate, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a permis acestuia să părăsească țara.

PA mai precizează că în cererea prezentată de Igor Dodon în fața instanței de judecată „este indicat că urmează să plece împreună cu soția sa localitatea Tîrgu Ocna, fiind prezentate „copii ale documentelor medicale, referitor la recomandarea medicilor.”

„Procurorul de caz a solicitat să fie verificate circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții cât și respingerea cererii depuse de către apărători, deoarece aceasta nu întrunește prevederile legale, prevăzute la art. 296 alin. (3) din Codul de executare, și anume: nu au fost stabilite și dovedite circumstanțele personale excepționale ale inculpatului Igor Dodon, care ar face posibilă încuviințarea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023. Mai mult ca atât, procurorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.

Respectiv, cererea procurorului privind audierea medicilor pentru a verifica necesitatea excepțională de a se deplasa pe teritoriul României a fost respinsă, totodată, fiind admisă cererea apărătorilor inculpatului Igor Dodon, privind eliberarea încuviințării părăsirii teritoriului Republicii Moldova, pentru perioada 28.01.2023-05.02.2023, de către inculpat”, se arată în explicația emisă de PA.

Amintim că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, a obținut permisiunea instanței de a părăsi pe o perioadă scurtă de timp teritoriul Republicii Moldova. Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a permis fostului șef de stat să călătorească în România, împreună cu soția sa și cu unul dintre fiii lor.

Amintim că fostul șef de stat are interdicția de a nu părăsi țara. Măsura preventivă de control judiciar a fost prelungită de magistrați la 6 ianuarie 2023 pentru încă 60 de zile.

De menționat că avocații lui Igor Dodon au încercat de mai multe ori să obțină recuzarea completului de judecată, motivând că magistrații nu ar fi „imparțiali” în procesul de judecare a cauzei, iar președintele completului, Vladimir Timofti, care este și Președinte interimar al CSJ, ar fi „subordonat și ghidat de politic.”, însă instanța a respins solicitările.

Președintele interimar al CSJ Vladimir Timofti a refuzat să comenteze acuzațiile, spunând că nici el și nici completul de judecată nu sunt în drept să comenteze declarațiile participanților în cauzele aflate pe rol în cadrul Curții Supreme de Justiție.


Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media