LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 295. Guvernul ucrainean a semnat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie pentru a reconstrui și dezvolta sistemul energetic al Ucrainei / Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recunoaște Holodomorul drept genocid

15 decembrie 2022, 07:45 Ucraina 254
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 295-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești, declanșate la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin, sub pretextul unei „operațiuni militare speciale” de denazificare și demilitarizare a statului vecin.

Moscova a refuzat orice propunere de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina. Subiectul „nu este pe ordinea de zi”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, la începutul acestei săptămâni, le-a cerut liderilor G7 să susțină o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor Rusiei din Ucraina, începând cu acest Crăciun.

Totodată, purtătorul de cuvânt pentru securitatea națională a Casei Albe, John Kirby, prezice că războiul din Ucraina va continua „pentru o perioadă de timp”. Oficialul american a menționat că nu există „nicio așteptare” că luptele se vor opri în lunile de iarnă.

UPDATE 21:49. Guvernul ucrainean a semnat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie pentru a reconstrui și dezvolta sistemul energetic al Ucrainei.

Acordul de doi ani se va concentra pe securitatea energetică, tranziția la energie curată, economisirea energiei și reconstrucția sectorului energetic, scrie The Guardian.

Agenția de știri Interfax a raportat că ministrul energiei, german Galușcenko, a declarat că „Securitatea întărită și tranziția către o energie fără carbon sunt principii fundamentale pe care se va baza redresarea sectorului energetic al Ucrainei. Nu renunțăm la planurile noastre anterioare de a dezvolta surse de energie regenerabilă și de a ne alătura tendinței globale de tranziție ecologică”.

„Programul comun ar trebui să ajute la utilizarea expertizei de înaltă calitate și la implementarea pe scară largă a celor mai bune practici internaționale și a tehnologiei avansate pentru reconstruirea sistemului energetic modern al Ucrainei.


UPDATE 21:17. Guvernul german a trimis câteva rachete suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană Iris-T pe care le-a furnizat anterior Ucrainei.

În ultima săptămână, Germania a furnizat deja Ucrainei 34 de ambulanțe, 18 camioane „cu sistem de caroserie intercambiabilă”, 12 vehicule blindate de recuperare, precum și 78.500 de cartușe de muniție pentru lansatoare de grenade și artilerie, potrivit guvernului german.

Mai devreme, pe 10 decembrie, ambasada Germaniei în Ucraina a declarat că Agenția Federală Germană pentru Ajutor Tehnic (THW) va furniza Ucrainei 470 de generatoare electrice „de diferite clase de putere” în valoare de 19,5 milioane de euro.


UPDATE 20:00. Polonia a renunţat la obiecţiile sale asupra unei taxe minime pentru multinaţionale la summitul UE de joi, deblocând întregul pachet de acorduri legate care includea un ajutor financiar pentru Ucraina de 18 miliarde de euro în 2023, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters AFP și Agerpres.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că Polonia a luat prin surprindere UE, care nu se aştepta ca ea să ridice obiecţii la un pachet negociat atent, dar Varşovia a renunţat la veto-ul său în cele din urmă.

„Există un acord”, a declarat unul dintre ei.

„Polonezii au agreat cele patru puncte ale compromisului”, au anunţat mai multe delegaţii.

„Ei trebuie să confirme acest acord prin procedură scrisă, ca şi celelalte state membre”, a precizat un diplomat.


UPDATE 19:15. Un fost vicepremier rus, care este unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei, este unul dintre ultimii oameni care au fost sancționați de guvernul SUA pentru legăturile cu Vladimir Putin și război declanșat al Rusiei.

Vladimir Potanin i s-au impus restricții din cauza implicării sale în Interros, un conglomerat care lucrează în mai multe sectoare, inclusiv producție, construcții și finanțe.

El fusese deja pus sub sancțiuni de către guvernul Regatului Unit în iunie. Bărbatul de 61 de ani a servit în funcție timp de șapte luni la mijlocul anilor 1990, sub conducerea lui Boris Elțin. Potanin este al doilea cel mai bogat om al Rusiei. El a fost pus sub sancțiuni împreună cu soția sa, Ekaterina, și doi copii adulți, Ivan și Anastasia.

Superyacht-ul său Nirvana a fost, de asemenea, desemnat drept „proprietate blocată”.


UPDATE 18:42. Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 507 voturi pentru, 12 împotrivă și 17 abțineri prin care recunoaște uciderea în masă prin înfometare a ucrainenilor în 1932-1933 de către regimul lui Stalin – cunoscută și sub numele de Holodomor – drept genocid.

Potrivit unui comunicat al instituției, preluat de Calea Europeană, eurodeputații deplâng, la 90 de ani de la aceste orori, faptul că Rusia comite din nou crime oribile în Ucraina.

Aceștia condamnă cu fermitate aceste acte, care au dus la moartea a milioane de ucraineni, și solicită tuturor țărilor și organizațiilor care nu au făcut încă acest lucru să le urmeze exemplul și să le recunoască drept genocid.


UPDATE 18:05. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhnyi, admite posibilitatea unei încercări repetate a forțelor de ocupație ruse de a captura capitala Ucrainei, a declarat într-un interviu pentru The Economist.

„Conform estimărilor noastre, ei (rușii — n.red.) au o rezervă de 1,2-1,5 milioane de oameni. Rușii antrenează aproximativ 200.000 de noi soldați. Nu am nicio îndoială că vor merge din nou la Kiev”, a spus el.

Potrivit lui Zaluzhnyi, mobilizarea rusă a funcționat. A spus că este neadevărat că problemele cu echiparea mobilizaților sunt atât de grave.


UPDATE 17:25. Uniunea Europeană a alocat un grant de 50 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii critice ucrainene, anunțat de Ministerul Infrastructurii al Ucrainei pe 15 decembrie, scrie Hromadske.

Departamentul a menționat că fondurile vor fi direcționate către repararea sistemelor de energie electrică, apă, căldură, drenaj și management al deșeurilor în comunitățile dezocupate din regiunea Kiev.

Este vorba de orașele Irpin, Bucha, Velika Dymerka, Gostomel, Dymer, Slavutych, Nemishaeve, Kalynivka, Dmytrivka, Ivankiv, Borodyanka, Piskivka și Borshchagivka.

În prezent, pregătirea proiectului și implementarea lui au început deja. Este de așteptat ca implementarea substanțială a lucrărilor să fie la începutul anului 2023, a spus ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.


UPDATE 16:45. Circa 20% din populaţia Ucrainei a părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.

Într-o intervenţie în faţa presei, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul ucrainean a menţionat că circa 7,9 milioane de cetăţeni din cei aproximativ 41 de milioane de locuitori pe care îi avea Ucraina la sfârşitul anului trecut au fugit din ţară.

„Şapte milioane şi nouă sute de mii de persoane au ieşit din ţară în căutarea unui refugiu în străinătate, ceea ce reprezintă 20% din populaţia ţării noastre”, a notat el.

În plus, 4,9 milioane de ucraineni au fost strămutaţi la nivel intern din cauza ostilităţilor declanșate de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, iar din aceştia, se estimează că o treime sunt pensionari şi persoane cu handicap, a adăugat el.

În pofida numărului în creştere de refugiaţi şi strămutaţi, Lubineţ a afirmat că cel puţin 13 milioane de persoane continuă să trăiască în teritoriile aflate sub ocupaţie rusă sau în zonele unde au loc lupte crâncene.


UPDATE 16:20. Ministerul rus de Externe rus s-a declarat „nedumerit” de ajutorul umanitar al Azerbaidjanului pentru Ucraina

„Un astfel de pas din partea autorităților de la Baku este derutant. În cadrul operațiunii militare speciale (n.red. așa Rusia numește agresiunea sa în Ucraina), Forțele Armate ale Federației Ruse distrug infrastructura critică a Ucrainei folosită de regimul de la Kiev pentru nevoi militare. Livrările din Azerbaidjanului, care puțin probabil vor schimba în mod fundamental situația, nu seamănă a ajutor umanitar”, se arată în mesajul MID.

BBC amintește că la 10 decembrie, Ministerul de Externe din Azerbaidjan a anunțat că va dona Ucrainei mărfuri umanitare, ce includ 45 de transformatoare electrice și 50 de generatoare. Costul total al încărcăturii este de peste 800 de mii de dolari SUA.


UPDATE 15:50. Autoritățile ucrainene raportează noi atacuri asupra Harkivului, în special ar fi vizată infrastructura orașului.

Alerta aeriană a fost declanșată în toată regiunea. Primarul interimar al orașului Harkiv, Igor Terehov, le cere locuitorilor să nu părăsească adăposturile.

Despre bombardamente vorbește și Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale Harkiv.

„Inamicul bombardează facilitățile de infrastructură. Rog tuturor să fie cât mai atenți și să rămână în adăposturi dacă este posibil”, a scris el pe canalul Telegram.


UPDATE 15:40. Ambasada Rusiei avertizează că vor exista „consecințe imprevizibile” dacă SUA vor trimite rachete Patriot în Ucraina.

„Orice transport de rachete americane Patriot către Ucraina ar putea „duce la consecințe imprevizibile” și ar putea amenința securitatea globală, a transmis miercuri Ambasada Rusiei la Washington într-un comunicat.

„Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă în Ucraina pentru a ajuta la contracararea atacurilor Moscovei, potrivit oficialilor americani citați marți de postul american.

„Dacă acest lucru este confirmat, vom asista la încă un pas provocator al administrației Biden, care poate duce la consecințe imprevizibile”, a transmis reprezentanța diplomatică a Rusiei. De asemenea, continuarea livrărilor de arme către Ucraina „nu va face decât să întărească sentimentul de impunitate al regimului Zelenski și să-l împingă spre noi crime împotriva civililor” în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia pretinde că le-a anexat, mai precizează ambasada rusă.

Strategia Washingtonului cauzează daune enorme nu numai relațiilor ruso-americane, dar creează și riscuri suplimentare pentru securitatea globală”, se mai menționează în mesajul Moscovei.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că orice rachetă Patriot trimisă în Ucraina ar fi o țintă legitimă pentru forțele ruse.


UPDATE 15:15. Rusia încearcă să transforme războiul din Ucraina într-o confruntare militară de lungă durată și antrenează noi soldați pe teritoriul Belarusului, a declarat joi șeful Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Aleksei Gromov.

Gromov a spus, în cadrul unei conferințe de presă că, în ciuda antrenamentelor din Belarus, probabilitatea ca o operațiune militară să fie lansată de pe teritoriul belarus rămâne scăzută.

„Kremlinul ... încearcă să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită”, a declarat Gromov.

El nu a precizat care ar fi scopul Kremlinului în prelungirea războiului care durează deja de aproape 10 luni.


UPDATE 14:55. Autoritățile din Herson au confirmat moartea a doi civili. Orașul este complet deconectat de la energia electrică.

Publicația ucraineană Suspilne, citând Centrul Herson pentru Medicină de Dezastre, relatează că după bombardamentele din dimineața zilei de 15 decembrie, două persoane au murit în oraș.

Este vorba despre un paramedic de 22 de ani și un bărbat de 70 de ani, care probabil primea asistență umanitară.

Anterior, biroul președintelui Ucrainei a raportat moartea a două persoane în Herson, după bombardamentele rusești.

Șeful administrației regionale Herson, Iaroslav Ianușevici, a spus că orașul a fost complet dezenergizat după ce o rachetă a lovit o instalație de infrastructură critică.



UPDATE 14:30. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Trupele ucrainene au făcut progrese semnificative pe un segment important al frontului din regiunea Lugansk

Potrivit șefului Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Aleksei Gromov, Forțele Armate ale Ucrainei au avansat cu aproape 1,5 kilometri în apropierea așezării Dibrova din regiunea Luhansk.

Acțiunile ofensive de succes ale Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Luhansk, spune el, sunt deosebit de importante pe fondul activării forțelor ruse în regiunea vecină Donețk, unde armata inamică, în special, încearcă să străpungă apărarea ucraineană la granița celor două regiuni.

Șeful departamentului operațional al Statului Major General a mai spus că, potrivit ultimelor date, peste 3 600 de luptători ai armatei ruse și ai formațiunilor pro-ruse se află în spitale de pe teritoriul republicii autoproclamate LPR. 500 dintre ei - majoritatea mercenari Wagner - au sosit răniți de la începutul lunii decembrie.


UPDATE 14:05. Întreruperile de curent continuă în aproape toată Ucraina. Compania Ukrenergo spune că astăzi situația se complică semnificativ din cauza condițiilor meteo: zăpadă, polei și rafale puternice de vânt.

„În est, inamicul a lovit din nou cu rachete una dintre regiunile eliberate. Instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate. Lucrările de recuperare în caz de urgență vor începe după permisiunea armatei.

Toate regiunile au primit limite zilnice de consum de energie electrică. Din păcate, dimineața în unele zone consumul a fost depășit și au fost aplicate opriri de urgență”, informează canalul de Telegram al Ukrenergo.


UPDATE 13:45. Joi dimineață, armata rusă a lansat un atac masiv asupra regiunii Nikopol, cu lansatoare de rachete multiple și monturi de artilerie Grad, a declarat șeful Districtului Militar Regional Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

„Dimineața, rușii au bombardat deja de mai multe ori regiunea Nikopol. Au lovit localitățile Cervonogrigorievsk, Nikopol și Marganets cu GRAD și artilerie grea”, a scris el pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, două persoane în vârstă au fost rănite.


UPDATE 13:20. În Germania va fi construită o fabrică de muniție - aceasta va facilita furnizarea de obuze către Ucraina

Publicația germană Deutsche Welle scrie că, după două refuzuri ale Elveției de a reexporta muniție în Ucraina, la solicitarea Berlinului - concernul german de apărare Rheinmetall a decis să-și construiască propria fabrică pentru producția muniției în Germania.

Scopul principal al noii fabrici va fi furnizarea autonomă a Bundeswehr - forțele militare de luptă ale Germaniei. Dar, în același timp, acest lucru va ajuta la orgnizarea furnizării de obuze pentru tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard către Ucraina.

Dacă guvernul federal va aviza acest proiect, Ucraina va putea primi până la 300.000 de muniții, a spus un reprezentant al concernului Rheinmetall.


UPDATE 13:10. 15 luptători din miliția așa-zisei DPR și LPR, care s-au alăturat armatei ruse odată cu începerea războiului, au fost condamnați la 15 ani de închisoare în Ucraina pentru trădare și colaboraționism, a anunțat joi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Toți au fost luați prizonieri de armata ucraineană în diferite etape ale contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei pe fronturile de sud și de est.

Numele lor, precum și orașul în care a avut loc procesul, nu au fost făcute publice de SBU. Potrivit SBU, toți condamnații au participat la ostilitățile din direcțiile Herson, Zaporojie, Harkiv și Donețk. Printre ei se numără lunetişti şi lansatori de grenade.

Printre alte infracțiuni, instanța a remarcat în mod special participarea acestora la jefuirea ascensoarelor cu cereale din regiunea Herson și exportul ilegal de cereale ucrainene.


UPDATE 12:45. O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au reușit să scoată din acțiune cel mai modern tanc al armatei ruse cu un sistem antitanc Stugna-P, o nouă reușită remarcabilă a soldaților Kievului.

Înregistrarea filmată în estul țării unde se duc lupte grele arată cum un tanc T-90M, considerat mândria industriei ruse de armament, este scos din acțiune alături de un alt vehicul de luptă al armatei trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.

Din înregistrare nu este însă 100% clar dacă tancul T-90M a fost distrus sau doar puternic avariat. Teoretic aceste tancuri principale de luptă de generația a treia ar trebui să reziste unor astfel de lovituri, fiind dotate cu blindaj reactiv modern.

Însă proiectilul folosit de sistemul Stugna-P are două focoase, tocmai pentru a putea trece prin acest tip de blindaj.

Lovitura remarcabilă vine după ce o altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii noiembrie a surprins un alt atac inedit al militarilor ucraineni cu sistemul Stugna-P, aceștia reușind să distrugă un tanc rusesc tocmai în timp ce încerca să salveze un alt tanc avariat al rușilor.

Deși adesea trecut cu vederea comparativ cu alte armamente din dotarea armatei ucrainene precum sistemele antitanc Javelin și NLAW sau dronele Bayraktar TB2, lansatorul mobil antitanc Stugna-P s-a dovedit în cele aproape 10 luni de război una dintre cele mai versatile arme pe care militarii ucraineni le au la dispoziție.


UPDATE 12:20. Noi atacuri asupra Hersonului.

„Inamicul a lovit din nou centrul orașului Herson. La 100 de metri de clădirea Districtului Militar Regional Herson, care a fost atacat ieri. Există informații despre 2 morți. Serviciile de urgență lucrează la fața locului”, a scris joi șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko.

Potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse au bombardat Hersonul de 86 de ori în ultimele 24 de ore.


UPDATE 11:45. ISW: Rusia își poate regrupa forțele și poate lansa o nouă ofensivă în vestul regiunii Donețk.

Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului consideră că trupele ruse ar putea pregăti o ofensivă în vestul regiunii Donețk.

Forțele ruse atacă în această regiune de mult timp, dar acum sunt întărite semnificativ de unitățile care au părăsit regiunea Herson, precum și de rezerviști mobilizați, notează ISW.

Potrivit experților, în noiembrie, Rusia a obținut succese minore în zona Ugledar și Pavlovka, dar nu a putut dezvolta ofensiva. Probabil că va încerca să facă asta acum și va întări și ofensiva în zona Bahmut.


UPDATE 11:25. Parlamentul Poloniei a adoptat o lege specială privind regulile de ședere a refugiaților din Ucraina, scrie BBC.

Aceștia vor putea aplica pentru primele 120 de zile pentru a locui gratuit în centre de cazare temporară. Apoi, vor trebui să plătească jumătate din costul vieții acolo, dar nu mai mult de 40 de zloți pe zi (aproximativ 8,5 euro).

Din luna mai 2023, aceștia vor trebui să plătească 75% din costul locuințelor temporare, dar nu mai mult de 60 de zloți (12,8 euro) pe zi.

Cetăţenii Ucrainei vor putea solicita asistenţă socială, dar cu condiţia să nu părăsească teritoriul Poloniei. Legea prevede și ca cetățenii Ucrainei să poată rămâne legal în Polonia până la 1,5 ani.

Potrivit autorităților ucrainene, de la începutul războiului, aproximativ 7 milioane de oameni au părăsit țara - 20% din populație. Cea mai mare parte a acestui flux a trecut prin Polonia.


UPDATE 11:05. Mass-media: Putin a anulat personal conferința de presă anuală în ultimul moment.

Decizia de a anula conferința de presă anuală a președintelui rus Vladimir Putin de la începutul acestei săptămâni a fost luată practic în ultimul moment, potrivit jurnalistului Piotr Kozlov, într-un articol publicat de The Moscow Times. Autorul se referă la șase oficiali guvernamentali și de la Kremlin. Potrivit acestuia, conferința de presă era în curs de pregătire, dar Putin a anulat-o personal „în ultimul moment”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că marea conferință de presă a lui Putin nu va avea loc anul acesta, când Rusia a atacat Ucraina.

Kremlinul se teme că Kievul ar putea organiza un atac major înaintea evenimentului, potrivit unui articol din Moscow Times.

„Nimeni nu poate oferi o garanție de 100%” că un astfel de atac nu va avea loc, a declarat un oficial de la Kremlin pentru Moscow Times, sub condiția anonimatului. „Președintele știe despre asta și a fost un argument puternic împotriva organizării unei conferințe de presă”.

Pe lângă retragerea din Herson, Rusia a înregistrat o serie de explozii pe aerodromuri strategice din adâncurile țării, amintește publicația. Autorul numește decizia de a sări peste conferința de presă un semn rar că evenimentele de pe câmpul de luptă influențează direct luarea deciziilor politice la Moscova.

În blogul său, autorul articolului subliniază că administrația de la Moscova se pregătea până în ultimul moment să aibă loc conferința de presă, iar decizia de a renunța la marea conferință de presă și la mesajul către Adunarea Federală a fost luată în ultimul moment de Putin personal.

„Ultima picătură pentru președinte a fost lipsa garanțiilor ferme și a încrederii că serviciile secrete vor putea opri orice tentativă nouă de sabotaj cel puțin înainte de a avea loc conferința de presă”, a spus Kozlov.


UPDATE 10:40. Canada a reluat sancțiunile împotriva echipamentelor Nord Stream

Guvernul canadian a decis să restabilească sancțiunile împotriva echipamentelor pentru conducta rusă Nord Stream 1, după ce le-a anulat pentru ca uzina de la Montreal să poată repara turbina Siemens.

Această poveste a început în vară, când Rusia a căzut sub sancțiuni internaționale, dar, în același timp, aprovizionarea cu gaz a Europei depindea de Nord Stream. Apoi, la cererea Germaniei, Canada a amânat o parte din sancțiuni pentru repararea turbinei. Cu toate acestea, Gazprom nu s-a grăbit să ia turbina și să o pună în funcțiune.

Conducta care trece pe la fundul Mării Baltice a fost oprită pentru reparații pe 31 august, dar nu a funcționat, iar la sfârșitul lunii septembrie, ca urmare a unei explozii subacvatice (nu se știe încă cine a provocat incidentul), a încetat cu totul să funcționeze.

Acum, guvernul canadian, potrivit Reuters, a ajuns la concluzia că Vladimir Putin „nu a intenționat niciodată să readucă Nord Stream 1 la funcționare completă”.

Ministra de externe Melanie Jolie și ministrul resurselor naturale Jonathan Wilkinson din Canada au declarat într-o declarație comună că decizia guvernului a venit după colaborarea strânsă cu Ucraina, Germania și alți aliați europeni.


UPDATE 10:15. Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că în urma bombardamentelor rusești în regiune din ultimele 24 de ore, au murit două persoane și alte patru au fost rănite.

„Pe 14 decembrie, se știe despre doi civili din regiunea Doneţk ucişi de ruşi: în Bahmut şi Razdolovka. Alte patru persoane au fost rănite în regiune”, spune Kirilenko.

În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din orașele Mariupol și Volnovaha, din regiunea Donețk.



UPDATE 09:55. ISW: Putin și-a amânat adesarea tradițională de la sfârșit de an privind starea națiunii și a anulat o conferință de presă din cauza eșecurilor din Ucraina

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a-și amâna discursul anual către adunarea federală indică faptul că acum nu este sigur de capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc pe fondul criticilor tot mai mari la adresa lui de la invadarea Ucrainei, susțin experții americani de la Institutul American pentru Studiul Războiului, în cea mai recentă analiză.

Motivul amânării mesajului ar fi eșecurile din război, retragerea forțată din zonele ocupate din nordul Ucrainei, neanexarea teritoriilor ucrainene pe care trupele ruse nu sunt în măsură să le controleze și nemulțumirea publicului față de mobilizare.

„Putin poate încă mai speră să susțină un mare discurs de victorie în 2023, sau ar putea să amâne momentul în care trebuie să admită că Rusia nu poate atinge obiectivele sale declarate în Ucraina și acum președintele rus poate să nu fie sigur că poate justifica costul acestui război în adresarea sa către public și elitele ruse”, sugerează ISW.

Putin și-a anulat deja conferința de presă anuală live cu membri ai publicului rus, probabil în încercarea de a evita să răspundă la întrebări despre eșecurile militare ale Rusiei și de a evita manipularea deschisă a întrebărilor, scrie ISW.


UPDATE 09:40. Atacuri masive asupra orașului Donețk, aflat sub ocupație rusă din 2014.

În primele ore ale dimineții de joi, orașul a fost atacat din lansatoare de rachete cu lansare multiplă BM-21 Grad, scrie presa rusă, cu referire la declarațiile pretinsului primar al orașului, Aleksei Kulemzin.

Kulemzin a declarat pe canalul său Telegram că orașul a văzut „cele mai grave atacuri din 2014” și a publicat o fotografie cu presupusele distrugeri, acuzând forțele ucrainene.

„O altă crimă de război a fost comisă în această dimineață de către ucraineni. Exact la ora 07:00 dimineața (ora 06:00 Chișinău), au supus centrul orașului Donețk la cele mai masiv atac din 2014. 40 de rachete au fost trase asupra civililor din orașul nostru din lansatoare de rachete multiple BM-21 Grad”, a scris Kulemzin.


Autoritățile de la Kiev nu au comentat deorcamdată acuzațiile.

Tototdată, autoritățile de ocupație nu au raportat victime.


UPDATE 09:03. O bază aeriană rusă din Kursk a fost lovită miercuri seară, a declarat un înalt oficial ucrainean. Anton Gerashchenko, consilierul prezidențial al lui Vladimir Zelenskiy, a postat o serie de actualizări pe Telegram, spunând că o „dronă necunoscută” a lovit instalația militară.

Citând rapoarte nespecificate din presa rusă, el a spus că au avut loc „două explozii în Kursk, lângă aerodrom”, într-o postare la 22.30.

„O dronă necunoscută a lovit o instalație militară din Kursk”, a adăugat el mai târziu.

Imaginile care circulă online par să arate că o serie de explozii zguduie orașul în vestul Rusiei, în jurul orei 22:00.

Presa rusă l-a citat pe guvernatorul regional Roman Starovoit spunând că „apărarea aeriană a lucrat seara deasupra regiunii Kursk, nu au existat victime și nicio pagubă”.


UPDATE 08:48. La nouă luni de la invazia la scară largă, UE și NATO sunt de așteptat să emită în curând o declarație comună prin care va cere Rusiei să oprească războiul, să părăsească Ucraina și să își ofere sprijin deplin Kievului, scrie Kyiv Independent.

Un proiect al declarației a fost parțial revizuit de Politico, iar documentul este în lucru de ceva timp, dar a fost oprit din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru, au spus diplomații.

Doi diplomați care au vorbit cu Politico au spus că declarația este de așteptat să fie prezentată în curând, la începutul săptămânii viitoare sau în primele zile ale anului 2023, dacă programul de sfârșit de an va sta în cale.

Diplomații au fost de acord „să sprijine pe deplin dreptul Ucrainei la autoapărare și să-și aleagă propriul destin”


UPDATE 08:14. Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a-și amâna discursul anual la Adunarea Federației Ruse indică faptul că acesta rămâne nesigur cu privire la capacitatea sa de a modela spațiul informațional rusesc, pe măsură ce planurile sale de război în Ucraina continuă să se prăbușească, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului într-un comunicat pe decembrie 14 rapoarte.

Discursul prezidențial către Adunarea Federală a Rusiei este un discurs anual introdus în constituția rusă în februarie 1994.

„Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin ar putea rosti discursul său în 2023 și le-a cerut rușilor să înceteze „ghicirea cu zaț de cafea” în ceea ce privește momentul următoarei adresări”, notează ISW, adăugând că retragerea Rusiei din regiunea Kiev și nordul Ucrainei, în aprilie 2022, probabil că a stricat planurile lui Putin de a declara victoria în timpul discursului Adunării Federației.


UPDATE 07:56. Camera inferioară a parlamentului polonez a recunoscut pe 14 decembrie Rusia drept sponsor de stat al terorismului, a informat Gazeta Wyborcza, un ziar polonez.

Anterior, Parlamentul nu a recunoscut Rusia ca sponsor al terorismului, deoarece opoziția nu a susținut un amendament al partidului de guvernământ Lege și Justiție, care spunea că Rusia este „direct responsabilă” pentru prăbușirea avionului din 2010 în regiunea Smolensk din Rusia, care a ucis președintele polonez de atunci Lech Kaczyński și 95 de persoane la bord.

Cu toate acestea, pe 14 decembrie, Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat atât rezoluția, cât și amendamentul privind prăbușirea avionului.

În 2011, guvernul polonez a publicat un raport în care atribuie accidentul unei erori ale pilotului. În 2015, un alt raport susținut de partidul Lege și Justiție a susținut că prăbușirea a fost cauzată de explozii la bordul avionului.


UPDATE 07:34. Războiul din Ucraina va continua „pentru o perioadă de timp”, prezice purtătorul de cuvânt pentru securitatea națională a Casei Albe, John Kirby.

Oficialul american a menționar că nu există „nicio așteptare” că luptele se vor opri în lunile de iarnă.

„Având în vedere ceea ce vedem în aer și la sol în Ucraina, este greu de concluzionat că acest război se va termina până la sfârșitul anului”, a spus Kirby.

„Deci, există lupte active în acest moment. Ne-am aștepta ca acest lucru să continue o perioadă de timp înainte”, a spus Kirby.

Kirby a confirmat, de asemenea, că un cetățean american a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, dar nu a dezvăluit detalii suplimentare, invocând preocupări legate de confidențialitate.


UPDATE 07:15. Moscova a refuzat orice propunere de „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, spunând că subiectul „nu este pe ordinea de zi”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, la începutul acestei săptămâni, le-a cerut liderilor G7 să susțină o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor Rusiei din Ucraina, începând cu acest Crăciun.

„Nu este calm în prima linie”, a adăugat el într-o adresă video de seară.


UPDATE 07:10. Un grup mobil de polițiști și experți a înregistrat 64 de cazuri de violență sexuală din partea armatei ruse în timpul ocupării malului drept al regiunii Herson, raportează Parchetul General.

Expunerea forțată, violul și tortura cu curent electric sunt printre cele mai comune fapte.

Polițiștii au spus că au primit informații, în special, în timpul comunicării cu populația, șefii de comunități și personalul medical local.


UPDATE 07:00. Administrația Biden intenționează să trimită Ucrainei echipamente electronice moderne care transformă munițiile aeriene nedirijate în „bombe inteligente”. Ele sunt capabile să lovească pozițiile trupelor ruse cu mare precizie.

Acest lucru este raportat de The Washington Post cu referire la oficiali americani de rang înalt familiarizați cu chestiunea.

Trusele, pe care Pentagonul le numește Joint Direct Attack Munitions (JDAM), implică dispozitive de poziționare globală de înaltă precizie care pot fi atașate la o varietate de arme. Armata SUA a folosit această tehnologie pe bombe cu o greutate de până la 900 kg, instalând-o de obicei în bombardiere și luptători.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie și 14 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media