LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 305. Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina -Putin / 16 persoane au fost ucise și aproximativ 64 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului ucrainean Herson

25 decembrie 2022, 10:07 Ucraina 205
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 305-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de liderul rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Președintele Ucrainean Vladimir Zelenskiy a transmis într-o înregistrare video că ucrainenii își vor crea propriul miracol în acest Crăciun și că vor rămâne neînclinați, în ciuda atacurilor rusești care au lăsat milioane de oameni fără putere.

Cel puțin zece persoane au fost ucise și aproximativ 58 au fost rănite sâmbătă în urma bombardamentelor rusești asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit. Regiunea a fost vizată de 74 de lovituri rusești.

Vladimir Zelenskiy a numit atacurile asupra Hersonului „teroare... ucidere de dragul intimidării și al plăcerii”. Totodată, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a spus că atacul de la Herson este o mai mare dovadă că Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe sisteme de apărare și a cerut mai multe arme și muniții.

UPDATE 17.38. Single-ul legendarei trupe britanice de rock Pink Floyd numit „Hey, Hey, Rise Up” despre războiul din Ucraina a strâns 500 de mii de lire sterline. Potrivit mesajului publicat pe pagina rețelei de socializare a trupei, acești bani vor fi împărțiți între mai multe organizații umanitare ucrainene.

„Să vedem ce mai putem face iarna aceasta”, au comentat muzicienii, făcând apel la toți cei care nu sunt indiferenți să doneze pentru a-i ajuta pe ucraineni.UPDATE 16.36. Rusia se pregătește să furnizeze Iranului zeci de avioane de luptă Su-35 în viitorul apropiat, după ce Teheranul a sprijinit Moscova predând sute de drone, relatează The Times of Israel, cu referire la reprezentanții informațiilor occidentale.

Potrivit datelor lor, Moscova poate transfera până la 24 de aeronave la Teheran.

Inițial erau destinate Egiptului, dar SUA au încălcat acel acord, iar Federația Rusă a fost nevoită să caute un nou potențial cumpărător. Datele de informații indică faptul că piloții iranieni se antrenează deja pe avioane de fabricație rusă.


UPDATE 16.05. Sute de oameni au protestat sâmbătă în centrul Belgradului împotriva invaziei ruse a Ucrainei, au cerut retragerea trupelor Moscovei şi încheierea războiului în 2023, potrivit EFE și Agerpres. Protestul a fost convocat de Societatea Democrată Rusă - organizaţie a cetăţenilor ruşi care locuiesc în Serbia, unde au ajuns în ultima perioadă mii de oponenţi ai regimului preşedintelui rus Vladimir Putin - pentru a marca 10 luni de la începutul agresiunii Moscovei în Ucraina.

Manifestanţii, care s-au strâns într-o piaţă din centrul capitalei sârbe sub sloganul „Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia”, purtau bannere cu inscripţii precum „Putin, jos mâinile de pe Ucraina”, „Libertate pentru Ucraina” sau „Opriţi războiul”.


UPDATE 15.31. Papa Francisc, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza COVID.

Papa a stat la marginea altarului în cea mai mare parte a slujbei, iar predica sa s-a axat pe tema lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri. El i-a îndemnat pe oameni să privească dincolo de consumerismul care a „împachetat" sărbătoarea, să îi redescopere sensul şi să îşi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

„Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile”, a spus el. „Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi!”

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere...”.

„Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate”, menţionând, de asemenea, „copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi”.

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.


UPDATE 14.45. Potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, două persoane au fost rănite în satele Maksymilianivka și Predtechyne și încă cinci în Bakhmut, care a fost locul unora dintre cele mai grele lupte de luni de zile.

Atacurile de peste noapte ale Rusiei au lovit orașele Krasnohorivka și Marinka și au deteriorat clădirea consiliului orașului din satul Maksymilianivka, potrivit Kyrylenko.

Dimineața, trupele ruse au bombardat Orlivka și Avdiivka, distrugând un spital de acolo, a adăugat guvernatorul. În Predtechyne, patru clădiri au fost avariate în urma unui atac rusesc cu rachete.


UPDATE 13.32. Cel puțin 16 persoane au fost ucise și 64 au fost rănite în bombardarea regiunii Herson, a declarat guvernatorul regiunii Yaroslav Ianușevici.

Forțele ruse „au deschis focul asupra regiunii Herson de 71 de ori” cu artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete și mortare, a spus Ianușevici într-o actualizare postată pe rețelele de socializare în această dimineață.


UPDATE 13.16. Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, a spus președintele rus Vladimir Putin, acuzând în același timp Kievul și aliații săi occidentali că „refuză” să negocieze, scrie The Guardian.

„Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”, a spus Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossiya 1.

El a adăugat că Rusia acționează în „direcția corectă” în Ucraina, deoarece „Occidentul, condus de SUA, încerca să despartă Rusia”.

„Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, poporul nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”, a spus Putin.

Moscova a spus cu insistență că este deschisă negocierilor, dar Kievul și aliații săi bănuiesc că afirmațiile lui Putin sunt un truc pentru a câștiga timp după o serie de înfrângeri și retrageri ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Președintele rus a declarat joi că Moscova „se va strădui” să pună capăt războiului și că aceasta va implica inevitabil „un fel de negocieri pe cale diplomatică”.

Comentariile sale au venit la o zi după ce președintele Vladimir Zelenskiy a vizitat SUA.


UPDATE 12.31. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a apărat poziția țării sale cu privire la războiul din Ucraina și a indicat că Beijingul va aprofunda legăturile cu Moscova în anul viitor.

China va „aprofunda încrederea reciprocă strategică și cooperarea reciproc avantajoasă” cu Rusia, a spus Wang într-o adresă video, potrivit unui text oficial al declarațiilor sale.

El a dat vina pe SUA pentru deteriorarea relațiilor dintre SUA și China, spunând că Beijingul a „respins ferm politica eronată a Statelor Unite în China”, care „a continuat să vadă China ca principalul său competitor și să se angajeze în blocade flagrante, suprimare și provocare împotriva Chinei”.


UPDATE 12.00. Trei lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene au fost uciși sâmbătă, după ce o mină a explodat în timp ce deminau părți din regiunea Herson, potrivit serviciului de urgență în care au deservit.

„Toți trei au servit cu abnegație... și și-au îndeplinit sarcina de a demina teritorii eliberate de inamic din regiunea Herson”, a declarat serviciul de urgență Jytomyr pe pagina sa de Facebook.

Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu 10 luni, ocupă cea mai mare parte, dar nu toată regiunea Herson. Forțele ucrainene au reluat orașul Herson – centrul administrativ al regiunii – și o serie de așezări din regiune la mijlocul lunii noiembrie.


UPDATE 11.22. În ultima zi, 24 decembrie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au distrus alți 620 de ocupanți. În total, în timpul invaziei pe scară largă, din 24 februarie până în 25 decembrie, Rusia a pierdut aproximativ 102.050 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a raportat de Statul Major al Forțelor Armate.

În plus, forțele de ocupație ruse suferă pierderi de echipamente:

 • tancuri — 3.011 (+5 pentru ieri) unități;
 • vehicule blindate de luptă — 6.010 (+16) unități;
 • sisteme de artilerie — 1.991 (+3) unități;
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete — 418 unități;
 • mijloace de apărare aeriană — 212 unități;
 • avioane — 283 unități;
 • elicoptere — 267 unități;
 • drone de nivel operațional și tactic — 1.706 unități;
 • rachete de croazieră — 653 de unități;
 • nave/ambarcațiuni — 16 unități;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.635 (+8) unități;
 • echipamente speciale — 178 unități;

UPDATE 10.40. Viteza de înaintare a trupelor ruse în zona Bakhmut a încetinit probabil în ultimele zile. Deși este prea devreme pentru a face vreo evaluare, se pare că ocupanților le va fi greu să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive.

Această concluzie a fost publicată de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

După cum au observat analiștii, bloggerii militari ruși au recunoscut că forțele ucrainene din zona Bakhmut au reușit să încetinească ritmul de avansare a Rusiei în jurul orașului și a așezărilor din apropiere.

ISW estimează că în noiembrie și decembrie, în general, forțele ruse au făcut mai puține progrese în zona Bakhmut comparativ cu octombrie.

Se pare că va fi dificil pentru trupele ruse să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive și ar putea încerca să inițieze o pauză tactică sau operațională, spun analiștii.

Anterior, serviciile de informații ale Ministerului Apărării al Marii Britanii au raportat că factorul cheie limitativ al operațiunilor ofensive rusești rămâne lipsa muniției, deși trupele ruse au fost completate cu rezerviști.


UPDATE 10.13. Forțele de securitate ruse pot crea condiții informaționale care să justifice naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza acțiunile militare ale Rusiei. Evgeny Prigozhin, proprietarul „Wagner” PVK, a vorbit despre acest lucru, în special, a raportat Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Pe 24 decembrie, fondatorul grupului Wagner Prigozhin a venit la înmormântarea unuia dintre mercenarii săi, prizonierul Dmytro Menshikov, care a murit în războiul împotriva Ucrainei din noiembrie.

Potrivit presei, Menshikov a fost înmormântat într-un teren militar la cimitirul Beloostrivskyi, așa cum solicitase Prigozhyn. Șeful PMK a intrat chiar într-un conflict cu administrația Sankt-Petersburg cu privire la locul de înmormântare al militantului.


UPDATE 09.45. Cel puțin zece persoane au fost ucise și aproximativ 58 au fost rănite sâmbătă în urma bombardamentelor rusești asupra orașului ucrainean Herson, recent recucerit.

Regiunea a fost vizată de 74 de lovituri rusești. 66 de mașini au luat foc într-o zonă rezidențială a orașului din cauza bombardamentelor, au precizat serviciile de urgență.

Vladimir Zelenskiy a numit atacurile asupra Hersonului „teroare... ucidere de dragul intimidării și al plăcerii”. El a spus: „este viața reală a Ucrainei... Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotrivala ce rău absolut luptăm”.

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a spus că atacul de la Herson este o mai mare dovadă că Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe sisteme de apărare și a cerut mai multe arme și muniții.


UPDATE 09.20. Președintele Vladimir Zelenskiy a transmis într-o înregistrare video că ucrainenii își vor crea propriul miracol în acest Crăciun și că vor rămâne neînclinați, în ciuda atacurilor rusești care au lăsat milioane de oameni fără putere.

Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenskiy a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult.

„Chiar și în întuneric complet, ne vom găsi unii pe alții să ne îmbrățișăm strâns. Și dacă nu este căldură, ne vom îmbrățișa mai mult timp pentru a ne încălzi. Vom zâmbi și vom fi fericiți, ca întotdeauna. Există o diferență – nu vom aștepta un miracol, deoarece îl creăm singuri”, a spus președintele ucrainean.

Referindu-se la atacurile rusești asupra orașului Herson, recent eliberat, care au ucis cel puțin 10 oameni sâmbătă, Zelenskiy a descris Rusia drept o „țară teroristă”.

„Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva la ce rău absolut luptăm”, a spus Zelenskiy,

„Am îndurat la începutul războiului - am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm'”, a declarat el.


UPDATE 09.00. Forțele de ocupație ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 71 de ori în ultima zi, 24 decembrie.

Focul a fost deschis de la artilerie, mortiere și mai multe lansatoare de rachete, a anunțat de șeful OVA Kherson, Iaroslav Ianușevici.

Pe 24 decembrie, ocupanții au atacat de 41 de ori centrul regional, orașul Herson. rușii au acoperit centrul Hersonului cu foc masiv. Zeci de civili au fost uciși și multe clădiri au fost distruse. Spațiile industriale, instituțiile medicale, clădirile private de asemenea au fost afectate.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie și 24 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media