„Este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici. La începutul săptămânii trecute am cerut tuturor ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești și să dispună măsurile necesare pentru înlăturarea consecințelor și prevenirea incidentelor de acest fel pe viitor.
Am cerut și cercetarea motivelor neimplementării la timp a concluziilor anterioare ale comisiilor interministeriale din ultimele luni ale anului trecut. Instituțiile statului continuă să lucreze și vor veni cu informații adiționale”, a declarat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a atenționat că orice încălcări în procesul de construcție și exploatare vor fi sancționate conform legii, iar consecințele pentru oamenii din zonă, care au de suferit, dar și pentru mediu, trebuie să fie despăgubite.
Mai mult, în contextul celor întâmplate, Gavrilița a anunțat că va dispune verificări la toate silozurile din țară „pentru a evita astfel de incidente pe viitor”.
Amintim că în dimineața de 20 ianuarie, pompierii au intervenit la un nou incendiu de proporții de la un depozit de păstrare a granulelor de șrot de semințe de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Abia în noaptea de sâmbătă spre duminică, 22 ianuarie, pompierii au reușit să localizeze incendiul de la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce construcția metalică de capacitate mare a fost prăbușită controlat la ora 01:29. În prezent, 13 de pompieri cu 5 autospeciale de intervenție sunt la datorie, pentru „a înlătura toate riscurile pentru infrastructura din zonă”.
Primul incident pe teritoriul portului a fost înregistrat pe data de 15 septembrie 2022, când s-au prăbușit două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1.200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat riscuri procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru silozuri alăturate.
Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea a lua foc.
La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.
Un alt incendiu înregistrat la Portul Giurgiulești a fost înregistrat pe 16 ianuarie curent.
Potrivit Agenției de Mediu, incendiul de la Portul Internațional Liber Giurgiulești a dus la creșterea gradului de poluare a aerului. Examinarea probelor de aer prelevate de Laboratorul Agenției de Mediu la diferite distanțe ale focarului au arătat concentrații mărite de dioxid de azot și fenol.
