Putin a abrogat un decret din 2012 privind politica externă a Rusiei, care se referă inclusiv și la suveranitatea R. Moldova în contextul problemei transnistrene. Ce spun oficialii de la Chișinău

22 februarie 2023, 11:11 Politică 181
Putin, discurs 21 februarie 2023.  Sursa: captură video

Președintele rus, Vladimir Putin, a anulat marți decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în 2012, care conținea și prevederi care se referă la identificarea căilor de soluționare a problemei transnistrene cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova”. Potrivit liderului de la Kremlin, noul decret a fost emis „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”. Ministerul Afacerilor Externe și integrării Europene de la Chișinău (MAEIE) a transmis, într-un comunicat de presă, căa luat notă de decizia de abrogare a documentului și că va analiza „cu atenție” conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor.” - a declarat ofițerul de presă al MAEIE Filip Cojocaru.

De cealaltă parte, șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Alexandru Flenchea, spune că alerta provocată de abrogarea de către Kremlin a documentului din 2012 este una falsă.

„În primul rând pentru că rușii, de când cu sancțiunile, sunt într-un proces de curățare a documentelor ce vizează relațiile și angajamentele externe. Dacă ar fi țintit în Moldova, ar fi revizuit Tratatul politic de bază, care stipulează respect reciproc pentru integritatea teritorială sau Acordul din 92 despre încetarea focului”, a explicat el într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

„Să ne resemnăm cu faptul ca ne-au trecut rușii cu vederea data aceasta, totuși ne invidiază jumătate de continent pentru felul în care am fost remarcați de americani”, a mai adăugat ex-președintele Biroului de Reintegrare de la Chișinău, referindu-se la întâlnirea dintre Maia Sandu și președintele american Joe Biden care a avut loc marți, 21 februarie, la Varșovia.

„Kremlinul niciodată nu a respectat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și nici nu o va respecta atât timp cât va fi condusă de dictatori. Așa că decretul de azi al lui Putin nu schimbă nimic. Și-a demonstrat încă o dată apucăturile imperiale. Știm cine ne sunt prietenii și știm cine sunt cei care ne vor răul. Vom continua să depunem eforturi pentru reintegrarea țării pe căi diplomatice și politice”, a comentat marți Radu Marian, deputat PAS în Parlamentul de la Chișinău.

Decretul semnat în 2012 stipula care sunt relațiile și politicile Kremlinului în raport cu Uniunea Europeană, SUA, țări din Africa, Belarus, cu regiunile separatiste ale Georgiei etc. De asemenea, era stipulată poziția Rusiei cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, și anume că Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media