Deputații pleacă în vacanță: Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului s-a încheiat. Igor Grosu: „Un an complex, cum, nu a fost niciodată, un an al provocărilor, greutăți despre care credeam că fac parte din trecut, din istorie”

29 decembrie 2022, 17:20 Politică 102
Igor Grosu, președintele Parlamentului.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut în discurs în fața deputaților, cei din opoziție au lipsit, cu ocazia încheierii sesiunii de toamnă-iarnă a anului 2022. Speakerul a trecut în revistă reușitele partidului de guvernământ, printre care enumerând reforma Justiției, modificările la legea cu privire la procuratură, în conformitate cu recomandările comisiei de la Veneția, modificările Codului Electoral, la Codul Audiovizualului, dar și ratificarea programelor de reabilitare a sute de km de drumuri naționale în valoare de sute de milioane de euro, cu suportul partenerilor externi.

Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu:

Stimați colegi,

Stimați angajați ai Parlamentului,

Dragi cetățeni,

Astăzi este ultima ședință a Parlamentului din această sesiune și sunt ultimele zile din 2022. Un an complex, cum, nu a fost niciodată, un an al provocărilor, greutăți despre care credeam că fac parte din trecut, din istorie. Dar din păcate în anul 2022 suntem martorii unui război nemilos în care mor mii de oameni nevinovați. Un război pornit de către Rusia care a atacat fără justificare Ucraina. Sunt 310 zile în care mii de oameni au murit, iar alt sute de mii și-au părăsit casele, bunicii, tații, soții, frații. Alte milioane dorm în beznă și în frig, trăiesc cu frica bombelor.

În tot acest timp, mă bucur că am reușit să rămânem uniți, solidari și fermi în decizia de a fi o țară liberă, europeană. Am trecut împreună printr-un an în care am demonstrat rezistență, solidaritate și înțelepciune. Despre bunătatea noastră, a moldovenilor, s-a dus vestea în lumea întreagă, iar despre Moldova s-a vorbit cu prețuire ca despre „o țară mică cu inimă mare”. Să fim mândri de țara noastră și oamenii noștri chiar și în cele mai grele timpuri este o realizare pentru care vă sunt recunoscător.

Chiar dacă ne confruntăm cu crize foarte complicate, noi am rămas perseverenți, ne-am ținut de agenda de reforme și am urmat întocmai angajamentele noastre, pentru care am primit încrederea și votul cetățenilor.

Și iarăși voi începe cu „Justiția”, poate unii au obosit deja să audă acest lucru, dar ea rămâne a fi prioritatea zero până nu o vom duce la capăt. Reforma a început, lucrurile se mișcă, poate nu în ritmul pe care ni-l dorim, dar ne mișcăm înainte și nu vom da înapoi în niciun caz.

Să le luăm pe rând.

Am reușit să îmbunătățim semnificativ cadrul legal pentru a facilita reforma și pentru a oferi instituțiilor pertinente instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției.

Am făcut pași importanți în investigarea marilor furturi ai ultimilor ani, iar primele roade încep să apară – se strânge lațul pentru fugarii corupți din Moldova: Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului Republica Moldova, iar doi dintre ei au nimerit în listele de sancțiuni ale SUA și Marea Britanie. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Acum recuperarea activelor este obiectivul nostru principal.

A fost modificată legea cu privire la procuratură, în conformitate cu recomandările comisiei de la Veneția.

Pentru sesiunea următoare, urmează să reformăm Curtea Supremă a Justiție, să votăm legea vettingului în rândul judecătorilor și procurorilor, să aprobăm modificări la Codul Administrativ, noua lege a Taxei de stat, modificări la codul penal, legea cu privire la activitatea specială de investigații și delimitarea competențelor la Procuratura Anticorupție și CNA.

În cel mai scurt timp, trebuie să avem un concept și o viziune clară, cum anume vom realiza această deoligarhizare. Misiunea noastră este să excludem oligarhii din procesul de decizii în domenii, precum cel politic, audiovizual și economic.

Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții plătesc pentru faptele sale – că timp de 30 de ani fiind în funcții cheie și-au făcut doar interesele și au sărăcit cetățenii.

Un proiect important adoptat în această sesiune ține de modificările Codului Electoral – au fost introduse competențe clare pentru monitorizarea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale. În unele secții de vot (ex: în diasporă), în funcție de necesitate, va fi posibilă votarea timp de 2 zile. Cetățenii vor putea vota atât în baza buletinului sau buletinului provizoriu de identitate, cât și a pașaportului.

După doi ani de pandemie și un an de război, când prețurile la energie, gaze, carburanți au luat-o razna la nivel mondial, nu doar în Republica Moldova, realizăm și mai tare cât de vulnerabili suntem. Cum zeci de ani nu s-au întărit instituțiile statului, cum gazul a fost folosit ca șantaj, cum nimeni nu a fost interesat în a conecta țara noastră și la alte resurse energetice.

Având un buget auster, împreună cu Guvernul, am găsit resurse pentru a veni în ajutor cetățenilor, oamenilor de afaceri. Pentru toți cetățenii acestei țări am alocat în fondul vulnerabilității 5 miliarde de lei.

– Am bugetat și am asigurat accesul la compensații în factură pentru mai mult de 700.000 de familii

– Am crescut numărul familiilor beneficiare de ajutor pentru perioada rece a anului prin majorarea pragului de eligibilitate.

Am găsit resurse pentru a majora salariile bugetarilor cu 1300 lei/lună și am majorat salariul minim până la 4000 lei, o creștere de aprx. 80% a salariului minim pentru bugetari comparativ cu valoarea sa până la preluarea guvernării de către PAS.

În cadrul politicii fiscale 2023, am aprobat măsuri care vor aduce miliarde de lei în mediu privat, pentru a susține investițiile și locurile de muncă. IMM-urile nu vor trebui să plătească timp de 3 ani impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător dacă nu plătesc dividende.

În toamnă, am aprobat un pachet de suport generos anti-inflație prin care am oferit alocații unice pensionarilor, bugetarilor, am instituit alocația lunară de 1000 lei pentru copii pana la 2 ani, am majorat cu 10% salariile celor din sectorul medical și am alocat 200 milioane lei agenților economici, pentru compensarea creșterii ratei dobânzilor.

Am aprobat lansarea fondului FACEM, prin care statul va oferi finanțare la condiții extrem de avantajoase pentru companii. În următorii 3 ani, capitalizarea acestui fond va atinge 2.7 miliarde lei.

Am reușit să facem primii pași în a stimula majorarea salariilor primite legal. Am asigurat dreptul Inspecției Muncii de a desfășura controale inopinate, i-am conferit statutul de agent constatator și am consolidat integritatea instituției prin reglementarea conflictelor de interese.

O altă prioritate la care am muncit și urmează să muncim este protejarea spațiului informațional național. Suntem într-un război hibrid total. Zi de zi luptăm cu știrile false, în loc să ne concentrăm toate eforturile pe alte priorități. Ca lumea să fie informată corect, suntem nevoiți să dezminţim falsurile. Ori de câte ori va fi nevoie, o vom face. Pentru că scopul minciunilor este să distrugă tocmai lucrul care ne ține uniți, capabili să construim o țară bună pentru toți oameni săi – ÎNCREDEREA. Și avem fiecare rolul nostru în această luptă informațională – să spunem adevărul, să nu tolerăm minciuna, să verificăm informațiile și să fim mereu atenți, deoarece de asta depind deciziile noastre, iar de deciziile noastre depinde viitorul nostru.

Am aprobat modificări la Codul Audiovizualului și ne propunem adoptarea unui Program național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023-2026.

Am făcut legi bune în susținerea familiilor tinere și a mamelor, Am făcut primul pas în reformarea sistemului spitalicesc. Sistemul de sănătate este extrem de important pentru o societate și ne dorim să readucem specialiștii în raioane unde să aibă parte de cele mai bune condiții posibile.

O altă realizare a noastră este diplomația parlamentară. În acest an, am întemeiat legături instituționale mai strânse cu Parlamentul European, cu legislative din alte țări care sunt gata să ne ajute în avansarea noastră pe agenda de reforme și planul de integrare europeană.

Au fost semnate mai multe documente bilaterale ce apără interesele cetățenilor noștri stabiliți peste hotare. Acordurile în domeniul securității sociale, semnate cu Grecia și Spania, permit moldovenilor stabiliți în aceste state să primească pensie în ambele state, în funcție de stagiul de contribuție. Vom continua eforturile noastre de negociere și semnare a unor asemenea acorduri și cu alte state, în fiecare domeniu aparte, pentru a spori nivelul de protecție a cetățenilor noștri.

Un alt subiect important pentru moldovenii stabiliți peste hotare este reducerea costului taxelor consulare pentru mai multe tipuri de servicii. Noile tarife, care vor fi aplicate din 1 ianuarie 2023, vor fi mai mici cu aproximativ 50% per serviciu consular. Pentru eliberarea pașapoartelor pentru minori nu se va percepe nicio taxă consulară. La sfârșitul lunii iulie a fost lansat serviciul MDelivery – un serviciu de livrare a documentelor, care funcționează inclusiv și peste hotarele țării. Acum, cetățenii care dețin semnătura electronică pot solicita acte de la Agenția Servicii Publice, care vor fi livrate acolo unde sunteți, peste hotare.

Am votat inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu privind repatrierea, care îi va scuti pe cei care revin cu traiul în Republica Moldova de taxe pentru introducerea în țară a obiectelor de uz personal și a unui mijloc de transport. Acesta e doar un început pentru un proces prin care vrem să reunim familiile acestei țări. Vor urma și alte acțiuni în această direcție.

Am ratificat în parlament programe de reabilitare a sute de km de drumuri naționale în valoare de sute de milioane de euro, cu suportul partenerilor externi. Țara noastră a obținut suport financiar în valoare de 32 mil. euro, pentru realizarea proiectelor de reabilitare feroviară, dintre care 20 mil. euro grant din partea Uniunii Europene în contextul inițiativei „EU Solidarity Lanes for Ukraine”.

Am aprobat în Parlament declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, pentru ca sute de mii de oameni să aibă acces la apă în locuințele lor.

În acest an au fost dați în exploatare peste 230 de kilometri de drum. În sfârșit traseul până la Bălți sau Ungheni a fost complet reabilitat, avem o centură superbă la Comrat și un drum excelent de la Bălți la Sculeni. Vom continua lucrările la drumuri și în alte direcții prioritare, atât la Nord, cât și la Sud unde vor fi investite alte 500 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor naționale prin intermediul Programului „Moldova drumuri IV”, finanțat de BEI și BERD.

După mulți ani de tergiversări, am aprobat în Parlament Strategia Națională de dezvoltare Moldova 2030.

Dezvoltarea satelor și orașelor din regiuni este o prioritate a noastră. A fost aprobată Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028 și instituit Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. În acest an, au fost aprobate 492 de proiecte în cadrul programului Satul European care va aduce beneficii concrete comunităților noastre.

Reducem birocrația pentru antreprenori. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat un pachet legislativ, care vine să simplifice domeniul relațiilor de muncă, să reducă numărul de controale și să elimine unele proceduri depășite de timp și care sunt o sursă de corupție.

Antreprenorii trebuie să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor, pe crearea locurilor de muncă, pe modernizarea proceselor și nu pe adunarea de hârtii, controale interminabile și deseori umilitoare.

Într-un an complicat, cu crize peste crize, am venit cu mai multe inițiative și am aprobat legi care să ajute munca agricultorilor. Statul va restitui TVA-ul producătorilor agricoli care au suferit pierderi în urma calamităților naturale produse din anul 2022 și au fost alocați 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cu peste 60% mai mult față de anul trecut.

Am reușit să alocăm alte 300 milioane de lei pentru a compensa integral accizele la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022 și vom fi mereu aproape de una dintre cele mai importante ramuri ale economiei noastre.

Vom continua să fim alături de agricultori, prin ajutoarele oferite, prin susținerea agricultorilor mici și mijlocii să se dezvolte, prin deschiderea mai multor piețe de desfacere și prin promovarea produselor moldovenești.

Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură rezilientă la schimbările climatice și competitivă. Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din „Fabricat în Moldova” un brand recunoscut și apreciat pe piețele lumii.

Am continuat să mișcăm lucrurile în educație. După mai mulți ani, am lansat ambițioasa reformă de comasare a instituțiilor superioare de învățămînt și sperăm să obținem primele rezultate în timpul apropiat. Ne dorim universități cât mai puternice, performante și atractive atât pentru tinerii din Republica Moldova, dar și pentru cei din străinătate. Mai ales că din acest an certificatele și titlurile științifice obținute în Republica Moldova sunt recunoscute deja în România și Italia.

Am dublat compensația unică pentru peste 43.000 de profesori, de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.

În 2023 ne propunem să ne îndreptăm eforturile pentru modificarea Codului educației și a Legii cu privire la tineret.

Anul curent a fost unul dintre cel mai de succes pentru sportul moldovenesc. Băieții și fetele noastre ne-au adus foarte multe medalii de la campionatele europene sau mondiale. Dar cel mai important e că au făcut fericită o țară întreagă. Fetele de aur de la lupte au devenit cele mai bune și frumoase ambasadoare ale Republicii Moldova.

Aici vreau să dau un exemplu frumos cum am reușit cu toții, indiferent de culoarea politică, să aprobăm o hotărâre prin care, de la 1 ianuarie bursele sportive de performanță se vor dubla și vor fi indexate anual. Noi vom continua finanțarea sportului și susținerea bravilor noștri sportivi și antrenori.

Tinerii vor continua să beneficieze de programe de susținere ale afacerilor, iar în premieră, am adoptat Programul „Voucher Cultural”. La împlinirea vârstei de 18 ani, fiecare tânăr va primi 1000 de lei în contul său guvernamental, pentru a merge la concerte, teatre, muzee și pentru a cumpăra cărți.

Acceptarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană este un semnal clar că suntem de partea bună a lumii, de partea celor care rezolvă neînțelegerile prin tratative și discuții, nu cu bombe.

În acest proces de integrare, Moldova va avea multe oportunități pentru a atrage fonduri, pentru a moderniza infrastructura și serviciile publice, pentru a implementa reforme care să ne facă mai rezistenți, mai puternici, mai protejați.

De asemenea, politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Nu o să avem cu ce plăti pensii, indemnizații, compensații, ajutoare sociale și altele asemenea, dacă nu vom crește economia.

Dragi prieteni,

Am enumerat doar câteva din lucrurile bune pe care le-am reușit și nu ne vom opri aici. Mai avem multe de făcut și nu ne vom opri. În ciuda crizelor fără precedent cu care ne confruntăm, noi mergem înainte. Ne dorim cu adevărat o țară prosperă și dezvoltată.

Un cuvânt aparte și pentru colegii din opoziției. Acest an a demonstrat că prin abordări constructive, am reușit împreună să aprobăm zeci de hotărâri bune pentru oameni. Unele, au devenit mai bune și mai complete grație implicării deputaților din opoziție.

În ciuda viziunilor diferite, luptei politice, avem o misiune comună – să facem viața cetățenilor mai bună. Și chiar aș vrea să le mulțumesc celor deputați din opoziție care au muncit conștiincios și sper că în 2023 vom continua în aceeași maniera. Chiar dacă ne așteaptă un an electoral, problemele oamenilor trebuie rezolvate.

Din păcate, asistăm la revenirea unor practici de care credeam că am scăpat. Vorbesc aici de traseismul deputaților. Sper că nu avem parte de o tendință generală și îmi doresc ca deputații, indiferent de partid, să-și reprezinte cu demnitate și responsabilitate alegătorii.

Iarna va fi dificilă și anii următori nu vor fi ușori. Pentru Ucraina. Pentru Moldova. Pentru Europa.

Dar noi trebuie să muncim pentru copiii noștri, și aici o să vă citesc câteva mesaje lăsate de vizitatorii noștri: „Îmi doresc o țară europeană și aleșii să lucreze pentru cetățeni”

„Vreau ca Moldova să fie acceptată în Uniunea Europeană”

Godoroja Lavinia a scris „Vreau să nu mai fie război în Ucraina”

altcineva a scris„Vreau să fie democrație și libertate în țară”. Dan „Îmi doresc pace în lume”.

Sunt încrezător ca niciodată că vom reuși să readucem pacea pe continentul nostru. Vom reuși să ne apărăm democrațiile și libertățile. De asemenea, sunt încrezător că Moldova va continua să fie un membru mândru al comunității noastre de valori, va adera la Uniunea Europeană și vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și mai pașnică. Vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă, inițiativele cu care ați venit. Le mulțumesc angajaților Parlamentului, ei sunt cei fără de care nu am putea realiza munca noastră legislativă. Vă mulțumesc tuturor pentru contribuție.

La mulți ani!”.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media