Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde destinat Ucrainei pentru 2023. CE și statele membre ale UE caută soluții

6 decembrie 2022, 15:47 UE 274
Premierul Ungariei, Viktor Orban.  Sursa: www.rferl.org

Guvernul ungar a blocat astăzi, 6 decembrie, acordul privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și celelalte țări UE să caute o soluție alternativă pentru a se asigura că Kievul primește fondurile atât de necesare în ianuarie, scrie POLITICO.

Comisia va analiza cum să „ofere Ucrainei soluția necesară încă din ianuarie, a declarat comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniștrilor de Finanțe din blocul comunitar.

„Acest lucru ar implica ceva asemănător cu așa-numita cooperare consolidată, o cale legală pentru a evita veto-urile”, au declarat oficialii UE.

Această soluție ar necesita ca țările UE să ofere garanții bugetare naționale care, în unele cazuri, au nevoie de aprobare parlamentară, ceea ce ar putea dura ceva timp.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a ales să joace dur, folosindu-se de necesitatea aprobării sale pentru ajutorul acordat Ucrainei ca pârghie pentru a-și asigura partea sa din fondurile UE și din fondurile de redresare. UE a încercat să rețină o parte din fondurile destinate Budapestei din cauza încălcărilor statului de drept.

Veto-ul maghiar de marți a însemnat că deciziile privind toate celelalte dosare de pe agenda miniștrilor de Finanțe - o rată minimă a impozitului pe profit, pe care Budapesta o blochează de asemenea, planul de redresare a Ungariei și subvențiile de 5,8 miliarde de euro aferente, precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție - au fost amânate.

„Nu am reușit să adoptăm pachetul în ansamblu, dar nu ne vom descuraja”, a declarat ministrul ceh de Finanțe, Zbyněk Stanjura, în calitatea sa de președinte al reuniunii miniștrilor de finanțe.

„Ambiția noastră rămâne aceea de a începe plățile către Ucraina în ianuarie”, a adăugat el.

El a însărcinat Consiliul să lucreze la „o soluție susținută de 26 de state membre, care ar putea ocoli veto-ul Ungariei.

Președinția cehă trebuie să decidă acum ce trebuie să facă: un nou Summit al miniștrilor de Finanțe, care ar putea avea loc mai târziu în decembrie - data de 12 decembrie fiind vehiculată ca dată posibilă - sau să abordeze problema la reuniunea liderilor UE de la jumătatea lunii decembrie.

Guvernele UE au termen până la 19 decembrie pentru a lua o poziție privind înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria. Orbán trebuie să își adopte planul de redresare până la sfârșitul anului, altfel riscă să piardă 70% din subvențiile de 5,8 miliarde de euro.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media