Ceban solicită CSE să se întrunească în ședință și să acopere datoriile „Apă Canal”: „S-au creat în urma scumpirilor/ Cei de la guvernare se fac că plouă”

29 ianuarie 2023, 15:30 Politică 145
Ion Ceban la o ședință a Primăriei.  Sursa: Chișinău.md

Primarul Chișinăului Ion Ceban solicită Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să se întrunească și să acopere datoriile „Apă Canal”, dar și toată suma care s-a acumulat pe parcursul anului „din cauza decalajului de prețuri între servicii”. Ceban a menționat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a achita această datorie acumulată”.

„1 februarie, peste 2 zile suntem șantajați că orașul Chișinău va rămâne fără apă, deoarece punctele de la „Apă Canal” vor fi deconectate de la energia electrică.
(...) Cu detalii despre inspecția trimisă de PAS revin mâine. Informez că în situație de criză majoră la una din instituțiile strategice pentru țară, cei de la guvernare se fac că plouă. La ședința CSE nici nu au abordat subiectul!

78 de milioane de lei este datoria „Apă Canal” pentru energia electrică, formată în ultimele 2 luni din cauza scumpirilor la gaze și electricitate, costurile fiind majorate de guvernare. Cei din PAS au dreptul să scumpească totul și deciziile fiind adoptate în 13 minute, invocând motivul regional și războiul din Ucraina, pe când cei de la „Apă Canal” de parcă nu ar avea aceleași circumstanțe.

„Apă Canal” nu are de unde acoperi aceste datorii care s-au creat în urma scumpirilor efectuate de către guvernarea PAS. Solicităm CSE să se întrunească și să acopere aceste datorii, dar și toată suma care s-ar acumula pe parcursul anului din cauza decalajului de prețuri între servicii. Primăria Chișinău recent a acoperit o altă gaură financiară la „Apă Canal” de 130 milioane de lei, care au creat-o foștii gospodari ai Chișinăului.

Amintim că ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”

Tot la 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita „autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor”, după ce ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere.

Ulterior, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că a decis amânarea până la data de 1 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce furnizorul de energie electrică a primit asigurări din partea reprezentanților din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, că sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.


Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3. Prețul aprobat este cu 4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.

Ulterior, la data de 13 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție la declarațiile făcute de primarul general al capitalei, Ion Ceban, cu privire la tariful la apă și canalizare aprobat de Agenție, precizând că „afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate” și că „tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.”
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media