UPDATE 12:55. Republica Moldova va furniza, în adresa autorităților competente ale statelor străine, informații de natură financiară cu privire la conturile deschise sau închise de rezidenții altor state.
În același timp, autoritățile vor putea obține aceeași informație cu privire la conturile deținute de cetățenii noștri în alte țări.
Transmiterea informațiilor se va efectua până la data de 30 septembrie a anului calendaristic următor pentru informațiile aferente anului calendaristic precedent.
UPDATE 12:40. Începând cu anul viitor, militarii în termen ai Armatei Naționale vor primi 500 de lei, în loc de 150 de lei pe care îi încasau anterior. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, majorarea soldelor pentru militarii în termen și persoanele chemate la cantonamente.
De asemenea, potrivit documentului, militarilor în termen eliberaţi din serviciu li se va achita o indemnizaţie unică în mărime de trei solde băneşti, ceea ce constituie 1500 de lei, iar dacă aceştia fac parte din rândurile copiilor orfani sau rămaşi fără tutela părinţilor - în mărime de cinci solde băneşti (2500 de lei).
UPDATE 12:28. Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea unor acte normative, în vederea ajustării cadrului legal aferent comerțului electronic (e-comerț) și eliminării constrângerilor care pun în dificultate dezvoltarea e-comerțului.
Proiectul prevede actualizarea legislației privind comerțul interior și completarea acesteia cu prevederile privind comerțul electronic. De asemenea, potrivit modificărilor, consumatorii vor beneficia de protecție sporită în cadrul comerțului online, iar comercianții vor fi obligați să dispună de locuri pentru returnarea mărfurilor.
Totodată, vânzătorii de produse alcoolice online și personalul responsabil de livrare vor fi obligați să verifice vârsta cumpărătorului.
UPDATE 12:16. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, instituirea Comisiei naționale pentru monopol fiscal și Regulamentul privind organizarea și funcționarea acesteia.
Comisia va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice; va estima impactul atribuirii statutului de monopol fiscal, inclusiv avantajele și dezavantajele economice; va propune Guvernului spre examinare atribuirea sau retragerea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau unui grup de întreprinderi.
UPDATE 12:10. Gradul de siguranță a populației la domiciliu, în comunitate, în mediile de activitate, în traficul rutier și pe drumurile publice va fi sporit. Cabinetul de miniștri a aprobat Programul de ordine și securitate publică pentru anii 2022-2025.
Documentul are drept scop să aducă serviciile de ordine publică mai aproape de oameni, inclusiv printr-o acoperire mai bună a teritoriului, precum și prin dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune cu cetățenii.
Complementar, programul pune bazele unei culturi polițienești orientate spre necesitățile populației. Astfel, reacționarea la apelurile de urgență va fi promptă și eficientă.
UPDATE 12:04. Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană, iar exportul producției ecologice în UE va fi facilitat. Executivul a aprobat proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice.
Noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieței interne, asigurarea concurenței loiale și sporirea încrederii cetățenilor în produsele etichetate drept ecologice.
UPDATE 12:00. Guvernul a aprobat proiectul cu la ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții pentru suplinirea și realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III”.
UPDATE 11:55. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice.
UPDATE 11:53. Secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi, a fost numit de miniștri în funcția de secretar general adjunct al Guvernului.
UPDATE 11:50. Cabinetul de miniștri au aprobat numirea Stelei Leucă în funcția secretar de stat la MAEIE. Aceasta urmează să ocupe funcția începând cu 22 decembrie.
UPDATE 11:20. Gavrilița, despre situația de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: „Noi, ca și Guvern întotdeauna luăm în considerație toate riscurile și ne pregătim de orice scenariu. Așa am făcut în domeniul energetic ca să asigurăm oamenii cu căldură și lumină, așa am făcut în domeniul afacerilor interne, atunci când au fost planuri de contingență și pentru valuarile de refugiați și soluționarea crizei logistice. Ne pregătim ca să putem asigura oamenii noștri că ei pot conta pe instituțiile statului și pe Guvern.
Vom continua să asigurăm parcursul european al țării pentru că aceasta înseamnă investiții, prosperitate, dar mai presus de toate este libertatea, democrația și un stat care își respesctă cetățenii”.
ș
Astfel miniștrii vor examina proiectul cu privire la aprobarea Planului național de dezvoltare pentru anii 2023-2025.
Planul național de dezvoltare 2023-2025 reprezintă principalul document care stabilește prioritățile de politici publice ale Guvernului pentru o perioadă de trei ani și conține direcțiile prioritare și măsurile pentru implementarea obiectivelor strategice ale țării. Documentul asigură operaționalizarea prevederilor Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” (SND)1 , Programului de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune” și a angajamentelor internaționale, inclusiv Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Agenda de Asociere RM-UE 2021-2027, angajamentele care derivă din statutul de țară candidat pentru aderare la UE, Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.
Miniștrii urmează să aprobe și proiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege privind implementarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.
Potrivit notei informative a proiectului, beneficiile pe care Republica Moldova le va avea urmare a implementării schimbului automat de informații privind conturile financiare sunt incontestabile.
Astfel, raportările de informații vor face posibilă detectarea actelor de evaziune fiscală anterior necunoscute, cu potențialul de a genera venituri semnificative la buget. Suplimentar, această acțiune va descuraja neconformarea contribuabililor, contribuind la încurajarea declarării veniturilor de către contribuabili și la transparentizarea voluntară a operațiunilor și activelor ascunse anterior, în cazul în care contribuabilii vor fi conștienți de faptul că instituțiile financiare vor raporta informațiile administrației fiscale.
Pe ordinea de zi a miniștrilor mai figurează și proiectul pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forțele Armate, aprobat prin Hotărârea Guvernului.
Proiectul prevede majorarea soldelor lunare ale miliarilor în termen de la 150 de lei pe lună la 500 de lei pe lună.
Totodată, miniștrii vor examina și proiectul cu privire la dizolvarea Instituției Publice Unitatea de implementare a grantului acordat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.
