The New York Times: Cine îi plătește pe moldovenii care fac jocul Moscovei în timp ce politicienii proruși încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău

14 decembrie 2022, 12:30 SUA 186
protestatari ai Partidului ȘOR în „orășelul schimbării”.  Sursa: Replica Media

„Războiul de alături aduce criză energetică și proteste plătite în Moldova” - este titlul unui editorial al ziarului american The New York Times. În analiza publicată marți, 13 decembrie, ziarul scrie că, rămasă fără gaze din Rusia și electricitate din rețeaua de energie a Ucrainei distrusă de rachetele lui Putin, Republica Moldova a fost dată peste cap atât de mult de facturile uriașe și penele de curent repetate, în timp ce Rusia, cu ajutorul aliaților locali precum Ilan Șor, încearcă să profite de criză pentru a provoca proteste de stradă în încercarea de a răsturna guvernul proeuropean, citează Digi24.ro.

Protestele plătite împotriva președintei Maia Sandu și a direcției pro-occidentale a Guvernului sunt organizate de partidul prorus din care face parte și primarul din Orhei, Pavel Verejan, o formațiune condusă de predecesorul său, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul furtul miliardului, care a fugit din țară și care, potrivit oficialilor, încearcă să transforme criza energetică într-o amenințare pentru Guvern.

Activiști proruși de extremă stânga, dar și de extremă dreapta au ajutat la mobilizarea protestelor împotriva prețurilor ridicate la energie în mai multe țări europene, precum în Cehia și Germania. Dar aceste demonstrații au fost mai puțin frecvente și mai slab finanțate decât manifestațiile săptămânale organizate în Moldova, o țară vulnerabilă în mod special din cauza conflictelor politice, economice și lingvistice de lungă durată, notează sursa citată.

Proteste la Chișinău orchestrate de la Moscova, finanțate de la Tel Aviv

Rusia nu a reușit doar să stârnească nemulțumirea moldovenilor de rând prin întreruperea aprovizionării cu energie, dar, cu ajutorul aliaților locali precum Șor, a profitat de criză pentru a provoca proteste de stradă în încercarea de a răsturna guvernul proeuropean.

„Este clar că aceste lucruri sunt conectate”, a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Criza energetică este „foarte, foarte serioasă” și oamenii sunt îndreptățiți să se simtă nemulțumiți, a adăugat ministrul, citat de NYT.

Popescu a criticat rolul lui Șor în organizarea și finanțarea protestelor „într-o încercare de a manipula și de a profita de efectele negative ale războiului din Ucraina”.

Șeful MAEIE consideră că acestea reprezintă încercări de „destabilizare a guvernului” orchestrate de Rusia și exploatate de grupuri care „susțin deschis Rusia”.

Inflația de 35% și prețuri de șapte ori mai mari la energie față de anul trecut

De asemenea, analiza NYT abordează și criza economică. Inflația a depășit 34%, iar prețurile la gaze și la electricitate au explodat în ultimul timp – de șapte ori mai mari în cazul gazelor și de patru ori mai mari în cazul energiei electrice față de anul trecut.

„Obiectivul Rusiei este evident”, a spus și viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. „Vor să ne schimbe guvernul și să ne schimbe alegerea geopolitică spre Europa”, a explicat Spînu.

„Rachetele rusești care continuă să distrugă rețeaua de energie electrică a Ucrainei din care se alimenta și Moldova în cazuri de avarie au lăsat țara fără curent la finalul lunii trecute. Bulevardul larg ce se poate vedea de la fereastra biroului ministrului Spînu a fost de multe ori locul preferat al protestatarilor plătiți de partidul ȘOR. Liderul lor, Ilan Șor, conduce operațiunile partidului din Israel, unde s-a refugiat. Pe lângă faptul că finanțează personal demonstrațiile, Șor le vorbește de fiecare dată protestatarilor prin video link despre nevoia de a o da jos de la putere pe Maia Sandu. Avetizând cu privire la „iarna grea” ce va urma în lipsa gazului rusesc, Șor le-a transmis de curând un mesaj susținătorilor săi de pe Facebook prin care îi chema la proteste de stradă. „Trebuie să facem tot ce putem ca să scăpăm de acest guvern incompetent și să organizăm alegeri anticipate.”, se mai arată în editorial.

Zeci de pungi pline cu bani și sancțiuni americane pentru Șor și Jasmin

În luna octombrie, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Șor, soției sale, Jasmin - o cunoscută cântăreață de muzică ușoară din Rusia – și altor șapte persoane pentru implicarea lor în „campanii persistente și cu rele intenții de influențare” conduse de Rusia în Moldova. În aceeași lună, poliția au făcut 55 de percheziții în timpul nopții ale birourilor, mașinilor și reședințelor persoanelor conectate cu Șor și partidul său.

Investigatorii au confiscat 20 de pungi de plastic negre în care au găsit 89.000 de dolari (în bani locali) – sumă pe care procurorii au spus că oamenii lui Șor ar fi folosit-o pentru finanțarea protestelor și a altor activități cu scopul de a răsturna guvernul, citează Digi24.ro.

Multe persoane, inclusiv oficiali americani, suspectează că o parte din banii partidului lui Șor vin din Rusia, ceea ce ar fi ilegal. Șor a negat acuzațiile și a făcut recurs la condamnarea pe care a primit-o în 2017 și cei șapte ani și jumătate pe care ar trebui să îi petreacă după gratii pentru rolul pe care l-a jucat în delapidarea a aproape 1 miliard de dolari din mai multe bănci din Republica Moldova. El pretinde că este o victimă a corupției din sistemul de justiție

„Spectacolul pus în scenă de un partid politic care repetă propaganda Kremlinului despre război și organizează proteste plătite împotriva unei crize energetice generate de Rusia ilustrează una dintre tacticile preferate ale Moscovei de a-și impune viziunea în fostele republici sovietice: stârnește o criză și apoi, în mod direct sau prin intermediul aliaților locali, oferă o soluție care necesită acceptarea hegemoniei rusești”, se mai menționează în articol.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media