Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis: România susține R. Moldova în procesul de transformare, modrenizare și de implementare a reformelor

9 decembrie 2021, 19:57 Politică 205
Prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele României Klaus Iohannis.  Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul vizitei oficiale de la București, de astăzi, 9 decembrie, a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul căreia șeful statului român a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor a Republicii Moldova.

Oficialii au apreciat dialogul politic moldo-român și extinderea colaborării în toate domeniile. A fost accentuată importanța intensificării cooperării la nivel guvernamental și implementării rapide a acțiunilor prioritare stabilite în Foaia de parcurs. Documentul prevede acțiuni de susținere a integrării europene a Republicii Moldova și a procesului de reforme democratice, consolidarea comunității de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova, asistență în dezvoltarea economică și socială a țării noastre.

„Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova e un document important care va ghida, la nivel guvernamental, cooperarea dintre statele noastre în perioada următoare, cuprinzând obiective cât se poate de concrete”, a declarat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului de la Chișinău i-a mulțumit președintelui Iohannis, în numele cetățenilor Republicii Moldova, pentru sprijinul substanțial care a fost acordat de-a lungul anilor țării noastre. Prim-ministra Natalia Gavrilița a mulțumit pentru solidaritatea manifestată de statul român față de cetățenii Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, dar și în gestionarea crizei gazelor. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru efortul medicilor moldoveni care au muncit săptămâni la rând alături de medicii de la spitalul modular din Lipțcani.

Oficialii au discutat și proiectele comune din sectorul energetic în contextul finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași - Ungheni - Chișinău cu ajutorul căreia Republica Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice.

Prim-ministra a subliniat că lupta împotriva corupției reprezintă pre-condiția esențială în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat european modern:

„Așa vom convinge cetățenii noștri să revină sau să rămână acasă, așa vom consolida instituțiile statului, așa vom atrage tot mai mulți investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cetățeni. Ne dorim mai mulți investitori din România în Republica Moldova, iar Guvernul pe care îl conduc este garanția că oamenii de afaceri vor începe să tratați corect și sprijiniți în țara noastră”, a menționat prim-ministra.

În același timp, președintele României Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare și modernizare a Republicii Moldova.

„Președintele României a evocat discuțiile recente avute cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și a reconfirmat angajamentul țării noastre de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în domenii precum energie, transporturi, societate informațională, tranziție verde, justiție, educație, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială a României.

De asemenea, președintele României a subliniat, printre altele, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor, inclusiv românești, și ameliorarea mediului de afaceri.


Vizita oficială a prim-ministrei Natalia Gavrilița la București a continuat, astăzi, 9 noiembrie, la Palatul Parlamentului, unde a avut întrevederi cu Florin-Vasile Cîțu, președintele Senatului, și cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, în cadrul cărora „a fost reconfirmat angajamentul comun de a dezvolta în continuare relațiile bilaterale moldo-române, în domeniile cheie.”

La Chișinău ar putea avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, la începutul anului viitor. Propunerea vine din partea prim-ministrei Natalia Gavrilița, lansată către partea română în cadrul vizitei sale oficiale de la București.

Amintim că, prim-ministra Republicii Moldova desfășoară astăzi, 9 decembrie, o vizită oficială la București. În România, Natalia Gavrilița are programate mai multe întrevederi oficiale cu toată conducerea de vârf: Klaus Iohannis, președintele României, omologul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Florin Câțu și a Senatului, Marcel Ciolacu.

Peste o săptămână, la București va pleca și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Andrei Spînu va avea mai multe întrevederi importante în ceea ce ține de securitatea energetică a Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media