Cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan, laureați ai Premiului Nobel pentru chimie pentru anul 2021

6 octombrie 2021, 16:31 Știință 128
Premiul Nobel pentru chimie 2021.  Sursa: www.nobelprize.org

Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021 a fost câștigat, astăzi, 6 octombrie, de cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan, conform unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, potrivit nobelprize.org.

În acest an, cercetătorii au fost premiaţi pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”, a precizat Goran K. Hansson.

În 2020, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătorilor Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,1 milioane de dolari.

Amintim că, oamenii de ştiinţă David Julius şi Ardem Patapoutian au primit premiul Nobel pentru Medicină în 2021. Cei doi au reuşit să explice cum funcţionează receptorii tactili şi de temperatură.

De asemenea, cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2021 pentru „contribuţii extraordinare aduse înţelegerii sistemelor fizice complexe”, potrivit unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media