Alexandr Lukașenko a recunoscut că peninsula ucraineană Crimeea „este ... de facto o Crimeea rusească”

2 decembrie 2021, 11:03 Externe 106
Alexandr Lukașenko.  Sursa: diez.md

Aleksandr Lukaşenko a recunoscut că peninsula ucraineană Crimeea este rusească de facto și de jure. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat agenţiei de stat ruse Ria Novosti.

„Crimeea este... de facto o Crimeea rusească”, a declarat preşedintele Lukaşenko într-un interviu.

„După referendum, Crimeea a devenit şi ea rusească de drept”, a spus liderul de la Minsk, referindu-se la referendumul organizat în 2014, după care Rusia a anexat peninsula Crimeea în pofida protestelor la nivel internaţional.

„Avem un anumit acord cu Putin că vom vizita peninsula”, a menționat Lukașenko.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că „nu trebuie făcut nimic şi nu trebuie adoptate legi” pentru recunoaştere.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că acţiunile preşedintelui belarus Lukaşenko sunt cele care contează şi a avertizat regimul de la Minsk împotriva unei recunoaşteri oficiale.

Lukașenka a evitat problema Crimeei timp de mulți ani.

Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă și condamnă în continuare încălcarea de către Rusia a dreptului internațional. În plus, UE își menține poziția fermă de sprijin pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Măsurile restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei au fost introduse pentru prima dată la 17 martie 2014.

Printre alte măsuri ale UE puse în aplicare ca răspuns la criza din Ucraina se numără sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse, actualmente în vigoare până la 31 ianuarie 2022, și măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei și Sevastopolului, actualmente în vigoare până la 23 iunie 2022.

Crimeea a fost anexată la Federația Rusă la 18 martie 2014 printr-un tratat semnat de președintele rus Vladimir Putin. Documentul, însă, nu este recunoscut de cea mai mare parte a comunității internaționale.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media