Prim-ministra, la întrevedere cu comisara europeană pentru energie. Posibilitatea diversificării surselor de aprovizionare a R. Moldova cu gaze și energie electrică, printre subiectele abordate

28 octombrie 2021, 08:48 Politică 110
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Kadri Simson, comisara europeană pentru energie.  Sursa: gov.md

Posibilitatea diversificării surselor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze și energie electrică a fost discutată, la Bruxelles, în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Kadri Simson, comisara europeană pentru energie. Prim-ministra a menționat că suportul Uniunii Europene este crucial pentru asigurarea securității și independenței energetice a țării noastre, iar alinierea politicilor din domeniu la standardele europene și conectarea la piaţa energetică a UE, rămâne o prioritate a Executivului de la Chișinău.

„Având în vedere provocările actuale, suntem interesați să avem un dialog permanent la nivel înalt cu UE în sectorul energetic, care ne va ajuta în abordarea problemelor prioritare și identificarea domeniilor în care este necesară asistența părții europene”, a menționat Gavrilița.

În acest context, Natalia Gavrilița s-a referit la situația dificilă de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, menționând că Guvernul este implicat în negocieri pentru a soluționa această criză, în condițiile în care, până acum țara a fost dependentă de o singură sursă de aprovizionare. Totodată, prim-ministra s-a referit la discuțiile inițiate pe acest subiect cu țările din regiune și proiectele care ar permite pe viitor aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze și electricitate din surse alternative.

La rândul său, Kadri Simson, a accentuat importanța avansării în realizarea proiectelor care vor contribui la sporirea nivelului de securitate energetică a țării noastre și a exprimat disponibilitatea UE de a oferi suportul necesar în depășirea dificultăților existente.


Miercuri, 27 octombrie, a avut loc o întrevedere între președintele Comitetului de Management al „Gazprom” Alexei Miller, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova Andrei Spînu și președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, informează printr-un comunicat compania „Gazprom”.

Licitația lansată în cea de-a treia zi de către furnizorul central de energie electrică, Energocom, a fost câștigată de doi ofertanți. Este vorba despre DXT Commodities - o companie internațională care este lider pe piața angro de gaz și energie, dar și compania poloneză PGNiG, care vor furniza astăzi, 28 octombrie, gaze naturale în conductele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietăți Publice.

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.

Publicația britanică Financial Times a publicat miercuri, 27 octombrie, un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Cei de la Financial Time citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

Kremlinul însă a negat informația. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că „sunt negocieri exclusiv comerciale”, potrivit RIA Novosti.


La ultima întrevedere, Republica Moldova nu a reușit să ajungă la un acord cu Rusia privind livrarea gazelor, discuțiile rămânând a fi divergente. Reprezentanții Gazpromului au pasat vina pe Chișinău privnd eșuarea negocierilor, invocând că țara noastră ar avea o pretinsă datorie de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari, iar în caz că nu va fi achitată și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Republica Moldova,

De cealaltă parte, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii, a confirmat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a unei datorii de circa 700 de milioane de dolari.

De menționat că, contractul Chişinăului cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a fost respinsă noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz.

Începând de vineri, 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.

Potrivit conducerii Guvernului, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

După instituirea stării de urgență în sectorul energetic, sâmbătă, 23 octombrie, Ucraina a anunțat că este gata să acorde asistență Republicii Moldovei privind aprovizionarea cu gaze în legătură cu situația dificilă din țară, din cauza eșecului negocierilor cu Gazprom - companie controlată de statul rus. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, transmite biz.nv.ua.

Totodată, luni, 25 octombrie, Guvernul Republicii Moldova a informat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova.

Totuși, prețul achiziției este ținut în taină, iar potrivit șefei Guvernului, Natalia Gavrilița, prețul nici nu poate fi făcut public din motiv că, potrivit contractului, este un secret comercial.

Marți, 26 octombrie, Agenția Proprietăți Publice anunța că olandezii de la Vitol vor livra mâine un alt milion. Asta după ce ar fi câștigat tenderul anunțat de Energocom.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media