Președintele interimar al CSM, numit judecător la CSJ: Candidatura lui Dorel Musteață înaintată legislativului din 2018, aprobată de actualul Parlament

4 noiembrie 2021, 12:59 Justiție 144
Curtea Supremă de Justiție CSJ.  Sursa: Replica Media

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a fost numit de Parlament în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. Proiectul dat a fost criticat dur de opoziție. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a acuzat majoritatea că l-a accedat în funcție pe candidatul Musteață ca să-i „întoarcă datoria pentru serviciul prestat”, fâcând referire la mișcările din cadrul Procuraturii Generale în ultima perioadă.

„Credeam că față de aceste subiecte guvernarea de astăzi va avea o poziție mult mai chibzuită. Vedem că astăzi ați procedat cum ați procedat și în ultimele 100 de zile. Încercați să le întoarceți datoriile unora, inclusiv prin accederea în funcții. (...) L-ați folosit pe domnul Musteață în razborka la Procuratura Generală, ați avut nevoie de domnul Musteață pentru a decapita PG, și astăzi v-ați adus aminte de un concurs din 2018. De ce astăzi voi v-ați trezit și treceți un subiect uitat?”, a declara socialistul Vasile Bolea de la tribuna Parlamentului.

Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală și Dorel Musteață - propuși în plenul Parlamentului pentru a fi votați în funcția de judecător la CSJ, ultimii au întrunit numărul necesar de voturi. Candidatura lui Ghenadie Plămădeală a fost susținută cu votul a 55 de deputați. Totodată, pentru numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție au votat 52 deputați.


Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a venit anterior cu mai multe precizări cu privire la candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la CSJ. Potrivit Olesei Stamate, Hotărârea CSM privind propunerea de desemnarea a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată de CSM la 24 Iulie 2018.

Tot la acest capitol, ZDG a scris despre faptul cum mai mulți judecători propuși anterior spre promovare Legislativului au șanse să ajungă la CSJ cu voturile actualilor deputați, după ce vechiul Legislativ fie nu s-a expus asupra candidaturilor, fie a făcut-o cu încălcarea procedurii. Pe parcursul anilor 2020 și 2021, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus Parlamentului promovarea a șase judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ): Viorica Puica, Anatolie Minciună, Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Nicolae Șova și Aliona Miron. Alți doi magistrați care activau deja la CSJ au fost propuși Parlamentului pentru funcțiile de vicepreședinți ai CSJ: Nadejda Toma, președinta Colegiului penal și Tamara Chișca-Doneva, respectiv, președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Fostul Parlament a votat doar pentru numirile Nadejdei Toma și a Tamarei Chișca-Doneva, în timp ce în cazul celorlalți șase judecători, fie s-a expus formal, fie i-a respins.

Potrivit legislației, promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorel Musteață și-a început activitatea în sistemul judecătoresc în 2005, când a fost numit prin decretul ex-preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, în funcţia de judecător la Judecătoria Anenii Noi. Câțiva ani mai târziu, acesta a fost numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei pe un termen de patru ani.

În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova, numirea prin transfer în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017.

Un an mai târziu, CSM a dispus detașarea lui Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, începând cu 7 octombrie 2018, până la 7 octombrie 2022, inclusiv. Totodată, Musteață a fost membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, funcție din care a fost revocat în iunie 2020.

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă în 2020 la Autoritatea Națională de Integritate, Musteață a obținut un venit de 397 465 lei, aproximativ 33 de mii de lei pe lună. Acesta a mai obținut venit din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile de peste 33 095 lei. Pe numele său mai este indicată și o casă de locuit cu suprafaţa de 90 m2, în valoare de peste 42 de mii de lei. Acesta mai are o datorie rie în sumă de 225 030 Lei, contractată în anul 2019 cu rata dobânzii 6%, scadentă în anul 2022.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media