Consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru R. Moldova, abordate de Natalia Gavrilița în cadrul Reuniunii Liderilor de la München

29 noiembrie 2022, 19:57 Politică 72
Natalia Gavrilița la Reuniunea Liderilor de la München.  Sursa: Natalia Gavrilița/ Facebook

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat astăzi, 29 noiembrie, la Reuniunea Liderilor de la München, care se desfășoară la București, și care este un format al Conferinţei de Securitate de la München. Șefa Guvernului de la Chișinău a vorbit în cadrul sesiunii „Dark Clouds Over the Black Sea? Regional Security in Flux”, despre consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru Republica Moldova.

„M-am referit la întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, limitarea accesului producătorilor la piețele tradiționale de export, presiunile pe bugetul național în contextul gestionării fluxului de refugiați și adaptării infrastructurii de transport și logistică. Cu toate acestea, țara noastră a contribuit considerabil la menținerea rutelor comerciale care leagă Ucraina de litoralul românesc al Mării Negre, completând eforturile Turciei în ceea ce privește coridorul de cereale prin Bosfor.

Am subliniat și faptul că cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică. În ultimele șapte luni, „Gazprom” a crescut prețurile la gazele naturale de circa șapte ori, fiind înregistrate și scăderi ale cantităților livrate. Mai mult, țara noastră se confruntă acum cu o criză de alimentare cu energie electrică. Din cauza interconexiunilor tehnice ale rețelelor electrice, atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene duc automat la deconectarea alimentării cu energie a Republicii Moldova.

Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, țara noastră s-ar afla într-o situație dificilă. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre. În acest context, am accentuat importanța îmbunătățirii dialogului politic și cooperării practice cu UE și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook.

Reuniunea Liderilor de la München s-a desfăşurat cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, iar invitații sunt încurajați să se implice activ și să participe la toate sesiunile.

Scopul instituirii acestui format este de a crea un spaţiu pentru generarea de idei noi şi soluţii viabile pentru cele mai stringente probleme de politică externă şi de securitate.

Evenimentul a reunit la București participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, printre care formatori de opinie, analiști, experți, actuali şi foşti oficiali.

Aceasta este prima Reuniune a Liderilor de la München, din 2009 încoace, care se desfășoară în Europa de Est. Ultima ediție a avut loc la Washington în mai 2022.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media