Rușii au proclamat localitatea Henicesk drept capitală temporară a regiunii anexate Herson

12 noiembrie 2022, 11:22 Rusia 160
Localitatea Henicesk din regiunea Herson.  Sursa: en.wikipedia.org

După retragerea trupelor ruse din Herson, localitatea Henicesk va deveni temporar capitala administrativă a părții ocupate a regiunii Herson, potrivit lui Alexandr Fomin, care deține funcția de secretar de presă al viceprim-ministrului în administrația numită de Rusia, scrie Meduza.

„Astăzi, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Henicesk. Acolo sunt concentrate toate autoritățile principale (n.red. ruse)”, a declarat el, citat de RIA Novosti.

Anterior, Kremlinul a declarat că retragerea trupelor ruse de la Herson pe malul stâng al Niprului nu va schimba statutul regiunii anexate Herson.

„Acesta este un subiect al Federației Ruse, acest statut este definit și fixat legal. Nu există și nu pot exista schimbări aici”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

La 9 noiembrie, comandantul grupului unit de trupe ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, i-a sugerat ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, „să se apere de-a lungul malului stâng al râului Nipru în regiunea Herson” şi să retragă trupele ruse de pe malul drept al fluviului.

Ministerul rus al Apărării a raportat că până în dimineața zilei de 11 noiembrie, ora 05:00, (ora Moscovei), transferul trupelor rusești pe malul stâng al Niprului a fost finalizat. Retragerea de pe malul drept - adică predarea Hersonului, singurul centru regional capturat de la începutul invaziei Ucrainei - a fost anunțată de comandamentul militar rus pe 9 noiembrie.

„În timpul transferului pe malul stâng al Niprului, pe malul drept nu a mai rămas nici măcar o singură piesă de echipament militar și arme, toți militarii ruși au trecut, nu au fost permise pierderi de personal, arme, echipamente și materiale ale grupului rus”, spune ministerul.

De asemenea, Ministerul Apărării a acuzat armata ucraineană că încearcă să perturbe transportul civililor și transferul trupelor ruse pe malul stâng al Niprului. Trecerile ar fi fost lovite de cinci ori de mai multe lansatoare de rachete HIMARS, potrivit departamentului militar. Potrivit Ministerului Apărării, 28 de obuze au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, alte cinci au fost deviate de la ținte de echipamente de război electronic. Departamentul militar rus susține că, în ultimele două zile, înaintarea Forțelor Armate ale Ucrainei a reușit să avanseze în anumite direcții în regiunea Herson cu cel mult 10 km.

Retragerea armatei ruse din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost gestionată atât de prost încât pare să permită forțelor ucrainene să-și învingă inamicul, potrivit doctorului Mike Martin, cercetător senior în studii de război la King’s College din Londra și fost ofițer al armatei britanice, transmite The Guardian.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media