UPDATE 21:50. Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite, a declarat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în timpul reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele NATO, relatează agenţiile EFE şi MTI, citează Agerpres.
De când a început războiul în Ucraina, „toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia”, a subliniat Szijjarto într-o declaraţie acordată postului ungar de ştiri M1.„Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o”, a atras el atenţia, exprimându-şi totodată speranţă că, după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, vor putea fi reluate discuţiile pe acest subiect.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, la reuniunea ministerială a NATO care se desfăşoară la Bucureşti a fost înaintată o propunere informală, neînscrisă în vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO, dar la care Ungaria şi Turcia au refuzat să subscrie.
Însă dineul de lucru la care va participa şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ''poate oferi o platformă adecvată de consultări, aşa cum au cerut statele membre ale NATO'', a adăugat Peter Szijjarto.
MAE de la Kiev a anunţat mai devreme că, pentru a depăşi veto-ul ungar asupra reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a organizat în timpul reuniunii ministeriale de la Bucureşti o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei.
UPDATE 21:20. În timpul retragerii din regiunea Herson din Ucraina, armata rusă a dus prizonieri ucraineni în zece colonii de pe teritoriul rus, potrivit publicației echipei lui Alexei Navalnîi „Siren”, referindu-se la propriile sale date și informații din proiectele „Rus Sedentary” și Gulagu.net, scrie Meduza.
Rudele prizonierilor ucraineni, cu care a vorbit Sirena, au declarat că în luna mai prizonierii din coloniile din regiunile Herson și Nikolaev au fost duși la IK-7 din Staraya Zburyevka (la 50 de kilometri de Herson). Cu două săptămâni înainte de retragerea trupelor ruse din Herson în noiembrie, armata rusă a început să transporte prizonieri în coloniile din Rusia.
Potrivit materialului publicat, aproximativ 2,5 mii de ucraineni au fost duși în trei colonii rusești din teritoriul Krasnodar și regiunea Volgograd. În plus, în regiunea Vladimir au fost găsiți prizonieri din Ucraina. De asemenea, se raportează că ucrainenii în câteva luni vor fi distribuiți altor colonii din Federația Rusă.
UPDATE 20:45. Ministerul de Finanțe al Ucrainei a plasat astăzi obligațiuni militare pentru un record de 21,2 miliarde grivne (săptămâna trecută - 1,2 miliarde grivne), scrie UNIAN.
„Astăzi, Ministerul de Finanțe a plasat obligațiuni militare în valoare de 21,2 miliarde UAH. Mulțumim tuturor celor care susțin statul cu investiții! Slavă Ucrainei!”, se arată în mesaj.
UPDATE 20:05. Forțele armate ale Ucrainei au lovit concentrarea forțelor ruse în regiunile Zaporojie și Luhansk, în urma căreia inamicul a suferit pierderi semnificative de forță de muncă și echipamente, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Atacul a fost asupra unităților inamice situate în așezările Polohî, Tokmak și Basan din regiunea Zaporojie și Lutuhîne din regiunea Luhansk. Potrivit Statului Major, pierderile inamicului s-au ridicat la 470 de soldați răniți, iar aproximativ 50 de unități de tehnică militară de diferite tipuri și depozite de muniții au fost distruse.
În ultima zi, pe 29 noiembrie, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 9 lovituri pe zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare, precum și asupra poziției complexului de rachete antiaeriene al ocupanților ruși.
UPDATE 19:22. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în cadrul Ministerialei de la București a emis o Declarație prin care reiterează că evenimentul are loc în momentul în care invazia Rusiei în Ucraina este în plină desfășurare, ceea ce reprezintă o amenințare a păcii, securității și prosperității nord-atlantice, amintind că anume Federația Rusă „poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, însemnând o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU).
„Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile sale persistente și de neconceput asupra infrastructurii civile și energetice ucrainene, privează milioane de ucraineni de serviciile umane de bază. A afectat aprovizionarea globală cu alimente și a pus în pericol cele mai vulnerabile țări și popoare ale lumii. Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activitățile hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în Declarație.
UPDATE 19:00. Pentagonul are în vedere transferul de noi rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune în Ucraina.
Potrivit REUTERS, Boeing Corporation a propus Departamentului de Apărare al SUA să transfere în Ucraina muniție pentru bombe cu diametru mic lansat la sol (GLSDB) cu o rază de acțiune de până la 150 km.
Forțele armate ale Ucrainei folosesc deja cu succes rachete ghidate de înaltă precizie ale Sistemului de lansare multiplă ghidată de rachete (GMLRS) în război, capabile să lovească ținte la o distanță de peste 70 km.
GLSDB, despre care scrie publicația, ar putea înlocui efectiv GMLRS, deoarece sunt mai ieftine și au o rază mai lungă de acțiune, cu o acuratețe proporțională.
UPDATE 18:30. Autoritățile americane vor oferi Ucrainei 53 de milioane de dolari pentru achiziționarea urgentă de echipamente de care Ucraina are nevoie pentru refacerea sistemului energetic, care a fost deteriorat în urma atacurilor masive din partea Federației Ruse.
Fondurile au fost oferite în plus față de 55 de milioane de dolari în sprijinul de urgență pentru sectorul energetic al statului ucrainean, relatează CNN, citând informații de la Departamentul de Stat al SUA. Banii ar trebui folosiți pentru cumpărarea echipamentelor necesare refacerii rețelei electrice.
Departamentul de Stat a adăugat că pachetul de ajutor va include vehicule, transformatoare, deconectatoare, dispozitive de protecție la supratensiune, întrerupătoare și alte echipamente critice.
Echipamentul ar trebui să fie livrat în Ucraina cât mai curând posibil.
UPDATE 17:45. Germania va achiziționa și va transfera în Ucraina 14 vehicule blindate cu șenile fără pilot THEMIS, care sunt necesare pentru evacuarea răniților și curățarea zonei. Anunțul a fost făcut producătorul de robotică Milrem Robotics, care a semnat un contract cu compania germană de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW).
Achiziția este finanțată de Ministerul Apărării din Germania.
Șapte THEMIS vor fi desemnate pentru evacuarea răniților și vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022. Celelalte șapte vor fi livrate în al doilea trimestru al anului 2023 și vor fi alocate pentru degajarea rutelor de trafic.
Anul acesta, Milrem Robotics a livrat deja un transportor blindat fără pilot în Ucraina. A fost testat în septembrie.
UPDATE 17:20. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) își va consolida prezența la toate centralele nucleare din Ucraina pentru a proteja infrastructura energetică a țării, potrivit anunțului făcut de directorul general al AIEA, Raphael Grossi, în urma întâlnirii cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
Potrivit lui Grossi, AIEA continuă să lucreze la crearea urgentă a unei zone de siguranță nucleară în jurul CNE Zaporojie ocupată de ruși.
UPDATE 16:57. Ucraina a reținut un adjunct al șefului proaspăt eliberat al consiliului orășenesc din Herson, fiind suspectat că a ajutat și încurajat forțele de ocupație ruse care au preluat controlul orașului în martie, a declarat procurorul de stat al Ucrainei.
Reuters a raportat că oficialul din Herson, care nu a fost menționat în declarație, a cooperat cu autoritățile de ocupație și a ajutat la funcționarea serviciilor publice sub ruși, potrivit procurorului.
Oficialul riscă până la 12 ani de închisoare în baza acuzațiilor, dacă va fi urmărit penal și găsit vinovat. Funcționarul era în arest, dar ar putea plăti cauțiune, a spus procurorul.
Ucraina a proclamat eliberarea Hersonului pe 11 noiembrie, după ce forțele ruse care au invadat Ucraina în februarie s-au retras din orașul din sudul țării și au traversat pe malul celălalt al râului Nipru.
UPDATE 16:15. Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că transferul de rachete și sisteme antiaeriene Western Patriot, avioane de vânătoare F-16 sau tancuri Leopard în Ucraina ar fi un act important de sprijin pentru ucrainenii care se pregătesc să supraviețuiască unei ierni grele.
„Niciun discurs strălucit nu va spune mai mult decât o acțiune concretă. A oferi Ucrainei un Patriot, F-16 sau Leopard nu înseamnă doar apărare aeriană, un luptător sau un tanc. Este și un act important de sprijin pentru un popor care se pregătește să supraviețuiește celei mai crude ierni din istorie și plătește cel mai mare preț pentru securitatea Europei”, a scris Podolyak pe Twitter.
Anterior, potrivit BBC, Varșovia a apelat la Berlin cu o cerere de a transfera în Ucraina sistemele avansate de rachete antiaeriene Patriot, fabricate în America, destinate Poloniei. Totuși, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a respins cererea Varșoviei de a plasa sistemele de apărare antirachetă promise Varșoviei nu în Polonia, ci în vestul Ucrainei.
Anterior, autoritățile germane au spus în repetate rânduri că nu vor trimite arme ofensive la Kiev fără consultări strânse cu partenerii, referindu-se în primul rând la Washington, unde nu susțin ideea furnizării de arme grele Ucrainei.
UPDATE 15:22. Vladimir Putin încearcă să folosească iarna iminentă ca o armă în război asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă la summitul NATO de la București, România.
„Trebuie să fim pregătiți pentru ca mai mulți refugiați să sosească în restul Europei ca urmare a atacului deliberat al Rusiei asupra instalațiilor critice din Ucraina”, a declarat șeful NATO.
Potrivit datelor de la sfârșitul lunii septembrie, peste 7,4 milioane de refugiați din Ucraina au sosit în Europa de la începutul invaziei în Ucraina de către Rusia.
Potrivit lui Stoltenberg, Putin „eșuează” în războiul său, ceea ce înseamnă că se pot aștepta mai multe atacuri asupra Ucrainei.
„Deci da, ne putem aștepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune exact cât, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință și un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Stoltenberg a mai menționat că războiul din Ucraina va duce sigur la extinderea NATO. Rezultatul invaziei Ucrainei de către Rusia ar fi opusul obiectivelor declarate de Vladimir Putin, a spus el, întrucât NATO se va extinde tocmai din cauza războiului din Ucraina.
Potrivit acestuia, nu ar trebui permisă o victorie a Rusiei asupra Ucrainei, deoarece aceasta ar însemna că și alți lideri autoritari vor avea ocazia să folosească violența pentru a-și atinge obiectivele.
„Știm că cele mai multe războaie se termină la masa de negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa de negocieri este indisolubil legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg.
UPDATE 14:57. Ucraina ia în considerare expulzarea tuturor cetățenilor ruși care au venit în Crimeea după ce aceasta a fost anexată de Moscova în 2014, potrivit unui reprezentant al președintelui Vladimir Zelenskiy, transmite The Guardian.
Într-un articol pentru ziarul ucrainean Ukrainskaia Pravda, Tamila Tasheva, reprezentantă a lui Zelenskiy pentru Crimeea, a scris: „Conform legislației ucrainene, toți străinii care au intrat în peninsula după 2014 nu prin punctele de control ucrainene sau prin acestea, dar au încălcat condițiile de ședere, locuiesc ilegal pe teritoriul Crimeei.
Decizia este simplă și nu contravine dreptului internațional: populația care a venit ilegal pe teritoriul peninsulei trebuie să părăsească Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol prin plecare voluntară sau expulzare forțată”.
Ea a adăugat că legislația actuală ucraineană prevede și posibilitatea returnării forțate a străinilor și apatrizilor, deși nu poate fi aplicată în prezent teritoriilor ocupate temporar.
Tasheva a mai scris că Ucraina nu recunoaște pașapoartele pe care Rusia le-a distribuit „forțat” locuitorilor din peninsula Crimeea sub ocupația sa, adăugând că „Toți au fost și rămân cetățeni ai Ucrainei”.
UPDATE 14:17. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a arătat muniție de artilerie nouă de calibru 152 mm, a cărei producție în masă a fost lansată de Ukroboronprom.
Pe scoici există inscripții - „Pentru Harkiv și Lviv”, „Pentru Balakleya și Izium”.
Ukroboronprom a postat un videoclip care arată un proiectil într-o cutie de lemn.
UPDATE 14:05. Secretarul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, a declarat că Rusia vizează infrastructura energetică a Ucrainei pentru a „îngheța” oamenii să se supună.
Vorbind înaintea întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO la București, el a spus: „L-am văzut pe Vladimir Putin încercând să armeze sursele de energie chiar de la începutul acestui conflict. Această țintire a infrastructurii civile a infrastructurii energetice este în mod evident concepută pentru a încerca să înghețe ucrainenii în supunere”.
UPDATE 13:29. În sudul regiunii Herson, în satul Pravdino, a fost descoperită o nouă groapă comună. După retragerea trupelor ruse de pe malul drept al Niprului, acolo sunt descoperite noi dovezi ale unor posibile crime de război, scrie New York Times, fiind citat de BBC.
Potrivit publicației, cadavrele a șase bărbați au fost găsite într-o groapă comună, uciși prin împușcături la o distanță directă. Mâinile lor erau legate la spate și ochii lor erau acoperiți cu bandaje, a relatat ziarul. În apropiere au fost îngropate cadavrele altor două persoane, inclusiv a unei tinere.
Anchetatorii crimelor de război lucrează la locul de înmormântare. Ziarul scrie că morții, se pare, sunt angajați ai unei întreprinderi agricole locale, pe care armata rusă i-a sechestrat sub suspiciunea de spionaj.
UPDATE 12:43. Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, în urma avertismentelor oficialilor că Rusia pregătește un nou val de atacuri cu rachete.
Nu au existat rapoarte imediate despre noi lovituri. Potrivit grupurilor de monitorizare, mai multe bombardiere ruse au decolat de pe aeroportul militar Mikulișin din Belarus
La scurt timp, șeful Asministrației Prezidențiale ucrainene, Andrei Ermak, a îndemnat să „nu ignorați alertele”.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a avertizat în discursul său de duminică seara că forțele ruse vor lansa noi lovituri cu rachete asupra țării.
„Înțelegem că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm asta cu adevărat. Și atâta timp cât au rachete, ei, din păcate, nu se vor liniști”, a spus Zelenskiy.
Liderul ucrainean a spus că săptămâna aceasta ar putea fi mai dificilă ca săptămâna anterioară și că forțele de apărare și cetățenii ar trebui să fie pregătiți să facă față consecințelor noi greve.
UPDATE 12:31. Serviciul Vamal informează că opt puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene și-au întrerupt programul de lucru. Motivul este deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană sau unele defecțiuni tehnice.
PTF care nu activează în prezent:
PTF Ocnița-Sokireanî;
PTF Ceadîr Lunga - Novîe Troianî;
PTF Ceadîr Lunga - Malaioroslaveț;
PTF Vulcănești - Vinogradovka;
PTF Mirnoe -Tabaki;
PTF Cahul - Oancea;
PTF Tudora - Starokazacie;
PTF Palanca - Maiaki - Udobnoe.
UPDATE 11:52. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța nu își va retrage sprijinul pentru Ucraina, cerând partenerilor să angajeze mai mult ajutor pentru iarnă pentru Kiev, în timp ce se pregătește pentru mai mult frig și întuneric din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii.
Miniștrii de externe NATO reuniți la București se concentrează pe intensificarea asistenței militare pentru Ucraina, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și muniția, chiar dacă diplomații recunosc problemele legate de aprovizionare și capacitate, dar discută și despre ajutorul neletatal, a raportat Reuters.
O parte din acest ajutor neletatal – bunuri precum combustibil, consumabile medicale, echipamente de iarnă și dispozitive de bruiaj de drone – a fost livrat printr-un pachet de asistență NATO la care aliații pot contribui și pe care Stoltenberg își propune să îl sporească.
„NATO va continua să susțină Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu vom da înapoi”, a spus Stoltenberg într-un discurs la București.
El a adăugat că singura modalitate de a obține condițiile potrivite pentru începerea unei negocieri ar fi ca Ucraina să avanseze pe câmpul de luptă.
UPDATE 11:47. Țările NATO trebuie să crească urgent producția de arme, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba înainte de începerea reuniunii alianței de la București.
Într-un interviu acordat pentru Politico, el a afirmat că este imposibil să câștigi pe câmpul de luptă pe termen lung fără să investești în producția de mai multe arme: „În timp ce ducem luptele de astăzi, trebuie să ne gândim la modul în care vom duce bătăliile de mâine”.
„În loc să ne bazăm pe ei și să petrecem luni întregi încercând să-i convingem, trebuie să începem producția, astfel încât să nu devenim dependenți de mofturile țărilor terțe care au ceva în stoc, dar nu vor să-l împartă”, a declarat Kuleba.
Kuleba a precizat că cel mai mult Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană, tancuri și linii de producție.
UPDATE 11:29. Miniștrii de externe ai NATO s-au reunit la București pentru a discuta despre alte forme și sume de asistență acordată Ucrainei pentru respingerea agresiunii ruse timp de două zile.
La deschiderea întâlnirii, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că NATO va fi pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său de invazie. El a subliniat că alianța „nu participă la acest conflict”, dar membrii săi oferă Ucrainei „sprijin fără precedent” pentru a se putea apăra de Rusia.
Stoltenberg a acuzat Rusia că a generat „valuri de cruzime” și a menționat, de asemenea, povara financiară pe care războiul în curs a pus-o asupra Europei și altor țări ale lumii.
UPDATE 10:26. Autoritățile ucrainene investighează locuri în care se presupune că au avut loc torturi în orașul Herson. La mai bine de două săptămâni după ce rușii s-au retras, anchetatorii spun că au fost găsite cinci camere de tortură în sudul orașului și cel puțin încă patru într-o regiune mai depărtată de Herson.
Ucrainenii susțin că au fost închiși, bătuți, șocuri electrice, interogați și amenințați cu moartea, a raportat AP.
Experții în drepturile omului au avertizat că acuzațiile făcute până acum sunt doar începutul. Poliția națională ucraineană spune că peste 460 de crime de război au fost comise de soldații ruși în zonele ocupate din Herson.
UPDATE 09:53. Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice începe marţi, 29 noiembrie, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, scrie agenția de presă română Agerpres. În premieră la reuniune va participa și Republica Moldova, în persoana ministrului de Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezida lucrările a sosit cu o zi înainte în România, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Și Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, a anunțat Ambasada SUA.
UPDATE 09:30. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile trupelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal - aproximativ 88.380 (+480) persoane au fost lichidate,
tancuri ‒ 2.911 (+3) unități,
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.866 (+5) unități,
sisteme de artilerie – 1.901 (+2) unități,
RSZV / MLRS – 395 (+0) unități,
sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+0) unități,
aeronave – 280 (+2) unități,
elicoptere – 261 (+0) unități,
Nivel operațional-tactic UAV – 1.555 (+0),
rachete de croazieră ‒ 531 (+0),
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.423 (+7) unități,
echipament special ‒ 163 (+0).
UPDATE 09:09. În ultimele trei luni, trupele ruse din Ucraina au încetat probabil desfășurarea sub formă de grupuri tactice de batalion (BTG), au remarcat autorii raportului zilnic de informații al Ministerului britanic al Apărării.
Conceptul BTG a jucat un rol important în doctrina militară rusă în ultimii 10 ani, integrând batalioane cu o gamă completă de unități de sprijin, inclusiv unități de tancuri, de recunoaștere și - spre deosebire de practica occidentală - unități de artilerie, notează autorii.
Unele dintre deficiențele inerente ale conceptului BTG au devenit evidente cu operațiunile pe scară largă în Ucraina. Numărul relativ mic de infanterie de luptă BTG s-a dovedit adesea inadecvat. În același timp, desfășurarea descentralizată a artileriei nu a permis Rusiei să-și exploateze pe deplin avantajul în ceea ce privește numărul de tunuri. Și numai BTG au fost împuterniciți să folosească în mod flexibil acest model, astfel încât să fie eficient pentru ofensivă, reiese din rezumat.
UPDATE 08:55. În timpul bombardării localității Dnipro, din noaptea de 29 noiembrie, nu s-au înregistrat victime sau răniți. Potrivit informațiilor detaliate, rușii au atacat orașul cu patru rachete, a anunțat de șeful OVA din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.
În urma impactului, la o întreprindere privată a izbucnit un incendiu, care a fost stins de pompieri în această dimineață.
UPDATE 08:25. Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar „substanţial” acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice, în marja reuniunii NATO din România, au indicat luni înalţi responsabili americani, scrie AFP, citeză Agerpres.
Acest ajutor, care va fi detaliat de secretarul de stat american Antony Blinken, sosit luni seară la Bucureşti, „va fi substanţial şi nu s-a terminat”, le-a spus jurnaliştilor unul dintre responsabili, sub acoperirea anonimatului, refuzând să ofere detalii suplimentare sau suma exactă. Totuşi, el a amintit că administraţia Biden a bugetat 1,1 miliarde de dolari pentru energie în Ucraina şi Republica Moldova.
Acesta se înscrie în perspectiva unei conferinţe internaţionale a donatorilor în "sprijinirea rezistenţei civile ucrainene", care va avea loc pe 13 decembrie în Franţa, a subliniat el.
Rusia s-a angajat de la începutul lui octombrie într-o campanie de lovituri masive cu rachete care vizează infrastructura energetică din Ucraina. Potrivit datelor prezentate de guvernul ucrainean, între 25-30% din această infrastructură a fost avariată.
„Ceea ce fac ruşii este să vizeze în mod special staţiile de transformare de înaltă tensiune”, şi nu doar centralele electrice în sine, pentru a perturba întregul lanţ de la producţie la distribuţie, a explicat responsabilul american.
UPDATE 08:00. Statul Major al Forțelor Armatei Ucrainei a anunțat despre pagubele în zona în care se află una dintre unitățile forțelor de ocupație ruse din Svatove, regiunea Luhansk: se cunoaște despre 20 de ocupanți morți și peste 30 de răniți.
În plus, în cursul zilei trecute, 28 noiembrie, aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei a efectuat 3 lovituri în zonele în care sunt concentrate personalul, armamentul și echipamentul militar al inamicului. De asemenea, în timpul zilei, au doborât două avioane inamice - Su-25 și Su-24.
UPDATE 07:30. Armata rusă a înaintat la sud de Bahmut, în regiunea Donețk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care precizează că rușii oricum nu vor putea înconjura orașul. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), imaginile de geolocalizare arată că probabil armata rusă a capturat localitatea Ozarianovka, un sat la aproximativ 15 kilometri sud-vest de Bahmut, iar mass-media rusă a anunțat deja că ar fi reușit să captureze mai multe sate din apropierea orașului.
Potrivit UNIAN, în Federația Rusă, ei raportează că ar fi „luat” Kurdiumivka, Klișciivka, Andriivka, Zelenopillea, Pidhorodne și Spirne. Ocupanții, vorbind despre „succesele” lor, s-au bucurat că „ar putea să înconjoare” Bahmutul. Cu toate acestea, astfel de afirmații nu sunt adevărate.
„În prezent, nu există dovezi din surse deschise care să susțină aceste afirmații. Sursele ruse au răspândit în mod activ afirmații false de succes în jurul Bahmutului, ca parte a unei operațiuni de informare în curs de desfășurare, din octombrie, iar revendicările teritoriale recente, nefondate, pot face parte din aceste informații în curs de desfășurare. operațiune”, se arată în comunicatul ISW.
Potrivit analiștilor, chiar dacă invadatorii au reușit să captureze cu adevărat satul de mai sus, acesta încă nu amenință importantele autostrăzi T0513 (Bahmut-Siversk) și T0504 (Bahmut-Konstantinovka), care sunt importante pentru Forțele Armate ale Ucrainei. În plus, există și alte drumuri care duc la Bahmut din satele din apropierea de vest și de nord.
„Pozițiile declarate ale Rusiei cele mai apropiate de Bahmut la
Klișciivka
și Pidhorodne
conduc direct la apărarea pregătită a Ucrainei la Bahmut și la satele sale satelit de vest și nord, iar forțele ruse aflate în starea lor degradată actuală probabil că nu vor putea îndeplini rapid această sarcină. Astfel, „ofensivele” din jurul Bahmutului anunțate de ruși în perioada 27 și 28 noiembrie este puțin probabil să ducă la un efect la nivel operațional, și cu siguranță nu rapid”, au concluzionat experții.
UPDATE 07:15. Specialiștii au restaurat deja mai mult de jumătate din instalațiile de alimentare cu căldură care au fost avariate ca urmare a bombardării rusești a infrastructurii Ucrainei, a raportat Naftogaz.
„Datorită acțiunilor coordonate ale tuturor serviciilor, 316 instalații de alimentare cu căldură au fost deja restaurate astăzi, ceea ce reprezintă 53,3% din numărul total de instalații afectate”, se arată în mesaj.
UPDATE 07:10. În noaptea de 29 noiembrie, forțele de ocupație ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Dnipro. O întreprindere privată a fost avariată și a izbucnit un incendiu, a declarat șeful OVA Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.
„Rușii au lovit Dnipro. Mai multe rachete au fost îndreptate spre oraș în noaptea precedentă. Au vizat o întreprindere privată. Spații de producție distruse. A izbucnit un incendiu”, a scris el.
UPDATE 07:00. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a raportat că, într-o săptămână, trupele de ocupație ruse au tras de 258 de ori asupra a treizeci de așezări din regiunea Herson.
„Aceasta este adevărata esență a acelor „tovarăși” întâmplători care au preluat Rusia. După 20 de ani de guvernare, o mare parte din propriul lor stat este într-o asemenea ruină, de parcă acolo ar fi avut loc un război. Și acesta nu este un război - ei au trecut pe acolo”, a spus Zelenskiy.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie și 28 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
