Dintre cei 10 membri ai CSP prezenți la ședință, doar doi și-au exprimat acordul pentru numirea lui Dumitru Robu în funcția de adjunct al procurorului general interimar.
Amintim că, fotoliul lui Dumitru Robu a fost înlocuit de Ion Munteanu - adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost aprobată, la 11 octombrie , de membrii Consiliului Superior al Procurorilor.
Mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expirat miercuri, 5 octombrie. Ulterior, atribuțiile pentru o perioadă scurtă de timp au fost preluate de adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale Eduard Bulat.
Procuratura Generală este condusă de un procuror interimar din 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo fiind suspendat din funcție, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.
Acum un an, Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie 2021 acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliuprin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.
La 22 septembrie, procurorul Victor Furtuna a anunțat despre terminarea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianiglo, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații. La 17 octombrie, procurorul Victor Furtuna a informat despre transmiterea în judecată cu rechizitoriu a cauzei penale de învinuire a lui Stoianoglo, învinuit pe cele trei capete de acuzare.
Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acuzatorul de stat suspendat este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.
Între timp, dosarul penal, pornit la 4 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat pe faptul amestecului în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „expulzarea profesorilor turci” a fost clasat.
În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate. În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 25 august de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.
