Candidatura lui Dumitru Robu, respinsă de CSP pentru funcția de procuror șef-adjunct al Procuraturii Generale

21 octombrie 2022, 12:11 Justiție 176
Dumitru Robu.  Sursa: Replica Media

Plenul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a respins candidatura lui Dumitru Robu, înaintată de noul procuror general interimar, Ion Munteanu, la funcția de procuror șef-adjunct al Procuraturii Generale. Decizia a fost aprobată vineri, 21 octombrie.

Dintre cei 10 membri ai CSP prezenți la ședință, doar doi și-au exprimat acordul pentru numirea lui Dumitru Robu în funcția de adjunct al procurorului general interimar.

Amintim că, fotoliul lui Dumitru Robu a fost înlocuit de Ion Munteanu - adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost aprobată, la 11 octombrie , de membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Mandatul procurorului general interimar Dumitru Robu a expirat miercuri, 5 octombrie. Ulterior, atribuțiile pentru o perioadă scurtă de timp au fost preluate de adjunctul responsabil de domeniul urmăririi penale Eduard Bulat.


Procuratura Generală este condusă de un procuror interimar din 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo fiind suspendat din funcție, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Acum un an, Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie 2021 acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliuprin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

La 22 septembrie, procurorul Victor Furtuna a anunțat despre terminarea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianiglo, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații. La 17 octombrie, procurorul Victor Furtuna a informat despre transmiterea în judecată cu rechizitoriu a cauzei penale de învinuire a lui Stoianoglo, învinuit pe cele trei capete de acuzare.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Victor Furtună, a pornit un nou dosar penal pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acuzatorul de stat suspendat este bănuit că, în 2015, a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina, iar acesta nu a declarat niciodată imobilul, scrie Anticorupție.

Între timp, dosarul penal, pornit la 4 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat pe faptul amestecului în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „expulzarea profesorilor turci” a fost clasat.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate. În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 25 august de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media