Președinta Maia Sandu, către angajații SIS: „Noile provocări de securitate trebuie tratate în mod responsabil, punând pe prim-plan țara și siguranța cetățenilor”

9 septembrie 2022, 16:32 Politică 132
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.  Sursa: Președinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la ceremonia dedicată aniversării a 31-a de la crearea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Șefa statului a mulțumit ofițerilor și angajaților SIS pentru că stau la straja securității țării și a cetățenilor, și-a exprimat recunoștința față de ofițerii și veteranii SIS care acum 30 de ani au apărat independența și integritatea teritorială a țării, și a vorbit despre provocările curente de securitate.

Potrivit președintei Maia Sandu, riscurile de securitate au crescut semnificativ în ultimii ani, iar misiunea SIS a devenit și mai complexă.

Războiul din Ucraina a amplificat atât amenințările clasice, precum spionajul, terorismul, migrația ilegală sau crima organizată, cât și cele hibride, care pun în pericol securitatea statului și a cetățenilor prin știri false și manipulare, prin propagandă sau crime cibernetice.

„Sunt provocări la care SIS trebuie să răspundă din mers, în timp real, și chiar să le anticipeze. Pentru a le face față, este nevoie de flexibilitate, de reacții prompte și de noi capabilități și aptitudini profesionale”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat importanța pregătirii profesionale a lucrătorilor SIS, dar și a integrității lor morale, ca o condiție pentru dezvoltarea unei instituții puternice și credibile.

De asemenea, președinta a evidențiat rolul Serviciului în procesul de combatere a corupției și de contracarare a crimelor cibernetice, tot mai frecvente.

„Scopul nostru comun e să asigurăm securitatea și bunăstarea cetățenilor, prin standarde și profesionalism, să fim pregătiți să ținem piept amenințărilor și să promovăm alături de comunitatea internațională pacea. Provocările sunt multiple și putem să le facem față doar cu o echipă unită, în care toți lucrează pentru cetățeni”, a spus Președinta Maia Sandu.

Astăzi, 9 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate sărbătorește Ziua lucrătorilor din organele securității statului și cea de-a XXXI-a aniversare de la crearea serviciului special al Republicii Moldova.
Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media