VIDEO/ Ceremonie istorică în Anglia. Charles al III-lea a fost declarat oficial monarh

10 septembrie 2022, 11:03 Externe 313
Relege Charles al III-lea depune jurământul. 10 septembrie 2022.  Sursa: captură video

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege sâmbătă, pe 10 septembrie, la o ședință a Consiliului de Accedere, la care va participa și fiul său, Prințul William. La ședința Consiliului, programată la ora 10:00, participă membri invitați ai Consiliului Privat și actualii și foști miniștri ai guvernului. Ceremonia de proclamare oficială a noului rege al Marii Britanii va începe sâmbătă, de la ora 12:00, ora Chișinăului, eveniment care va fi pentru prima oară transmis de televiziune.

UPDATE 15:50. Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie au depus jurământele de credinţă faţă de noul rege, Charles al III-lea, informează PA Media/dpa.

Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că din cauza „constrângerilor de timp”, doar un număr mic de parlamentari pot depune jurământul sâmbătă, dar mai mult timp va fi disponibil la o dată ulterioară.


UPDATE 14:00. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a trimis sâmbătă o telegramă de felicitare lui Charles al III-lea după proclamarea sa oficială ca monarh al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al altor 14 ţări din Commonwealth, după dispariţia mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia, transmite EFE.

„Majestatea Voastră: primiţi sincerele mele felicitări cu prilejul accederii la tron. Doresc Majestăţii Voastre succese, sănătate de fier şi numai bine”, a scris Putin în mesajul său, citat de Kremlin.


UPDATE 13:30. Regele Charles al III-lea a aprobat un ordin conform căruia ziua funeraliilor defunctei suverane Elisabeta a II-a va fi decretată sărbătoare legală în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, transmite dpa.

Deocamdată data funeraliilor nu este cunoscută, dar este de aşteptat să aibă loc în ceva mai bine de o săptămână.

UPDATE 13:10. Declarația principală a fost urmată salve de arme trase în toată țara.

„Garda Regelui adunată își pune apoi puștile pe pământ și se întorc în poziție în picioare. Își scot căștile. White cere „trei urale pentru Majestatea Sa Regele”. Gardienii și mulțimile prezente la Curtea Friary răspund în natură. Între timp, în toată țara sunt trase saluturi cu arme, cu filmări TV care arată scene din Hillsborough, Irlanda de Nord și Edinburgh, în Scoția.”, relatează The Guardian.

O fa


UPDATE 12:30. Regele Charles al III-a a dat permisiunea ca proclamația să fie transmisă Regatului și a depus jurământul că va susține securitatea Bisericii Scoției. Apoi a semnat și a confirmat că a depus jurământul. Au urmat Camilla, Regina Consort și William, Prințul de Wales.


UPDATE 12:20. „Este datoria mea cea mai tristă să vă anunț moartea iubitei mele mame, Regina. Știu cât de profund dumneavoastră și întreaga națiune și, cred că pot spune că întreaga lume, simpatizează cu mine în pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții. Este cea mai mare consolare pentru mine să știu despre simpatia exprimată de atât de mulți surorii mele și fraților mei și, prin urmare, afecțiunea și sprijinul copleșitor ar trebui să fie extinse întregii noastre familii în pierderea noastră. Pentru noi toți ca familie.

„În ceea ce privește acest regat și familia mai largă de națiuni din care face parte, mama mea a dat un exemplu de iubire pe tot parcursul vieții și de slujire dezinteresată. Domnia mamei mele a fost inegalabilă ca durată, dăruire și devotament. Chiar dacă suntem întristați, mulțumim pentru această viață plină de credință. Sunt profund conștient de această mare moștenire și de îndatoririle și responsabilitățile grele de suveranitate care mi-au trecut acum. În asumarea acestor responsabilități, mă voi strădui să urmez exemplul inspirator care mi-a fost dat în susținerea guvernului constituțional și pentru a căuta pacea, armonia și prosperitatea popoarelor acestor insule și a tărâmurilor și teritoriilor comunității din întreaga lume. În acest scop știu că voi fi susținut de afecțiunea și loialitatea popoarelor a căror suveran am fost chemat să fiu și, în îndeplinirea acestor îndatoriri, voi fi condus de consiliul parlamentelor lor alese.

„În toate acestea, sunt profund încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soții. Profit de această ocazie pentru a-mi confirma dorința și intenția de a continua tradiția de a preda veniturile ereditare, inclusiv proprietatea coroanei către guvern, în beneficiul tuturor, în schimbul grantului suveran care susține îndatoririle mele oficiale ca șef de stat și conducător al naţiunii.

„În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredințată, căreia îi dedic ceea ce îmi rămâne din viața mea. Mă rog pentru călăuzirea și ajutorul lui Dumnezeu atotputernic”, a transmis Charles al III-a.


UPDATE 12:05. Ceremonia la care aşa-numitul Consiliu de Ascensiune îl va proclama oficial pe Charles al III-lea drept succesor al Elisabetei a II-a a început la Palatul St James din Londra.UPDATE11:30/ Șase foști premieri și actuala șefă a guvernului au sosit la Consiliul de Accedere, Penny Mordaunt.

Toți cei șase foști prim-miniștri în viață s-au alăturat actualei șefe a guvernului Liz Truss în Consiliul de accedere din această dimineață. Aceștia tocmai au fost fotografiați intrând în Palatul St James. Nu toți consilierii vor participa la reuniunea Consiliului privat din a doua parte a ceremoniei.

„Lorzilor, este trista mea datorie să vă informez că Majestatea Sa cea mai grațioasă, Regina Elisabeta a doua a murit joi, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral”, a început Mordaunt.


Potrivit publicației britanice The Guardian, Consiliul de Accedere va fi urmat de proclamația principală, prima proclamație publică a noului suveran, ținută la ora 11:00. Este citită în mod tradițional de Regele de arme din Garter în aer liber la o fanfară de trompetă de pe balconul Curții Friary din St James’s, cu saluturi de armă trase în Hyde Park și la Turnul Londrei.

O a doua proclamație va fi citită o oră mai târziu, la prânz, la Royal Exchange din City of London. Proclamații separate vor fi citite în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord duminică la prânz.

În timpul ceremoniei, Charles va face o declarație, va jura și va semna un jurământ în prezența consilierilor privați, care ar trebui să-i includă pe Camilla, noua regină consoartă, și fiul său William, acum Duce de Cornwall și Cambridge. În semn de recunoaștere a noului suveran, steagurile vor fi arborate în catarg de la prima proclamare și până la o oră după proclamarea celorlalte națiuni, înainte de a fi coborât încă o dată în bernă.

Charles a devenit automat rege la moartea mamei sale și, în mod tradițional, un consiliu de aderare este convocat în 24 de ore de la moartea unui suveran. Dar anunțul târziu al morții Reginei a însemnat că nu a existat suficient timp pentru a-l organiza pentru vineri.

Din punct de vedere istoric, întregul consiliu privat – cea mai veche adunare legislativă care încă funcționează în Marea Britanie și datează din epoca normandă – ar fi convocat pentru a supraveghea proclamarea oficială a unui nou suveran.

Cu toate acestea, având în vedere că numărul de consilieri privati ​​depășește 700 – incluzând în mare parte foști și actuali politicieni – au fost instituite restricții. Vor fi convocați aproximativ 200, cu desfășurarea votului pentru cele câteva locuri rămase.

Consiliul de aderare trebuie să aibă loc înainte de întrunirea parlamentului, iar parlamentul ar trebui să se întrunească cât mai curând posibil după moartea unui suveran.

Regele nu va fi prezent la prima parte a ceremoniei, care este prezidată de președinta Penny Mordaunt, numită în acest rol de Liz Truss, deși nu a fost încă „declarată” lord președinte la o ședință a consiliului privat, deoarece evenimentul a fost amânat miercuri, când Regina a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat joi seara, 8 septembrie, la vârsta de 96, la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia a reginei.

Vineri, în Regatul Unit a început o perioadă de doliu naţional, anunţată de guvern, care vor dura până la sfârşitul zilei în care vor avea loc funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, precum şi un doliu regal, anunţat de Palatul Buckingham, care va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media