Chișinăuienii din zonele Malina Mică și Codru solicită mai multe rute de transport public. Mihalache: Problema aprovizionării cu numărul necesar de rute e în lipsa șoferilor și taxatorilor

6 septembrie 2022, 12:47 Auto 1052
Grup de cetățeni, în CMC.  Sursa: captură video/privesc.eu

Un grup de locuitori ai zonei Malina Mică și a orășelului Codru au venit astăzi, 6 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru a solicita Primăriei Chișinău și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație suplinirea cu rute suplimentare a autobuzului nr.9 pe strada N. Testemițanu, precum și crearea rutelor noi în această parte a orașului și a distribuirii transportului public municipal în orășelul Codru.

„Sunt un simplu cetățean care ca și mii de vecini de-ai mei se confruntă cu problema lipsei transportului public eficient. Locuiesc în preajma Malina Mică, în preajma Spitalului Clinic Republican. Această zonă de o importanță vitală pentru municipiul Chișinău suferă de mult timp de lipsa transportului public eficient. (...) Sunt zeci de mii de oameni care se confruntă cu aceeași dilemă: fie merg pe jos până la „MallDova” ca să găsească un transport public, fie întârzie la lucru sau unde au nevoie din cauza transportului public incomod și ineficient de pe strada Testemițanu. Dacă vorbim de o oră mai târzie de 19:00, nici măcar să întârzii undeva nu ai posibilitatea, căci orele uzuale de funcționare a autobuzului nr. 9 este de la 06:15 până la 19:22. Anul trecut alături de vecini și alți locuitori, am colectat o petiție cu peste 800 de semnături, în acest an o petiție cu peste 1.200 de semnături în care am solicitat Primăriei și Direcției de Transport să adauge noi unități de transport pe ruta de autobuz nr.9 și să creeze rute de circulație noi care vor permite interconectarea zonei Malina Mică cu alte zone a Chișinăului, nu doar cu sectorul Centru”, a declarat un locuitor al municipiului.

Un alt locuitor a Chișinăului a precizat că pe strada Sihastrului, de 3 ani, nu există transport public.

„Până acum, de trei ani de zile noi nu avem transport. Vă spun acest lucru din partea tuturor cetățenilor din orășelul Codru”, a spus un alt locuitor.

Socialistul Alexandr Odințov a precizat că cunoaște „foarte bine ce se întâmplă la Malina Mică.”

„Pe problema de la Malina Mică au fost multe plângeri. Nu au fost toate probleme rezolvate, dar o parte dintre ele s-au rezolvat. Problema rutei nr. 9 în 2019 era una stringentă. (...) Rog să fie emisă o notă protocolară cu privire la suplinirea cu 2-3 rute a autobuzului nr.9 la Malina Mică și de prevăzut posibilitatea de a extinde itinerarul de circulație a acestuia până la orele 23:00”, a solicitat Odințov.

Șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Vitalie Mihalache, a anunțat că în prezent a fost achiziționat suficient transport, dar lipsa șoferilor și a taxatorilor îngreunează aprovizionarea cu transport public în zonele menționate.

„Avem următoarea situație în Parcul Urban de Autobuze și în RTEC. Unități de transport au fost achiziționate. Noi astăzi avem un deficit de șoferi și taxatori, care cu regret ne creează obstacole în realizarea acestor obiective pe care ni le punem față de Direcția Transport. În cazul în care vom depăși această situație, vă asigur că vom reuși să îndestulăm toate aceste solicitări care sunt astăzi înaintate de către chișinăuieni. Salariul mediu al unui șofer de autobuz se cifrează la 13.500 lei și la acest salariu, cu regret, avem foarte puține solicitări și cereri de angajare, la taxatori e aproximativ 10.000 lei”, a conchis Mihalache.

Amintim că de la 1 iulie, costul unei călătorii cu troleibuzul și autobuzul în municipiul Chișinău este de 6 lei.

Potrivit Primăriei Chișinău, majorarea tarifului are scopul de a echilibra cheltuielile de întreținere și dezvoltare a rețelei de transport public municipal.

În acest sens, pot fi comercializate noile abonamentele pentru călătoria cu transportul public municipal, troleibuz și autobuz.

Prețul unui abonament lunar va fi de:

234 de lei - pentru o lună;

594 de lei - pentru trei luni;

972 de lei - pentru șase luni.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media