VIDEO/ Ce cred deputații despre lansarea partidului „MAN”, fondat de primarul capitalei, Ion Ceban. Voronin: „Ori l-a sfătuit cineva, ori s-a grăbit”

21 septembrie 2022, 22:18 Politică 168
Radu Marian, Vladimir Voronin, Doina Gherman, Corneliu Furculița.  Sursa: colaj

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păreri împărțite despre noul partid fondat de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN), despre care spune că este pro-european. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, consideră că fostul său coleg de partid s-a pripit când a fondat propria formațiune politică, în timp ce deputații PAS, Radu Marian și Doina Gherman, afirmă că nici partidul și nici Ion Ceban nu au credibilitate.

Vladimir Voronin, deputat BCS este de părere că pe Ion Ceban „ori l-a sfătuit cineva, ori s-a grăbit” cu lansarea MAN.

„Nu cred că a procedat corect cu lansarea propriului partid. El are puțină experiență politică, fiind în partidul nostru câțiva ani. El trebuie să concretizeze ce înseamnă, mai ales de al început să lanseze un partid, câtă muncă trebuie, câtă atenție, și eu cred că el aici șeva, ori l-a sfătuit cineva, ori s-a grăbit”, a declarat el reporterei Replica Media.

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că Ion Ceban nu are credibilitate și nu crede în parcursul european declarat de acesta.

„Eu cred că cel mai periculos tip de politicieni este cei care își schimbă opinia, total, de la un tip la altul. Noi ne aducem aminte cum domnul Ceban striga sus și tare că este pentru Uniunea Vamală, și a mers și la Bruxelles să protesteze împotriva Uniunii Europene.. Eu văd zero credibilitate”, a spus parlamentarul.

Corneliu Furculița, deputat BCS, a spus că Ion Ceban îi este prieten și că îi respectă decizia - „Este decizia dumnealui, este politician, este liber să facă declarații, oricare forțe politice, să accepte oricare direcție. Politica este un lucru dinamic, se acceptă”.

„Domnul primar se vede ca are mai multe fețe și le tot schimbă din an în an. După mine oamenii sunt mult mai înțelepți și își dau bine seama că domnul primar și partidul său nu au nimic comun cu integrarea europeană și cu profilul omului european”, a declarat deputata PAS Doina Gherman.

Deputatul Alexandr Nesterovschi, din BCS, a spus că respectă viziunile lui Ion Ceban, dar a subliniat că el are viziuni radical diferite de ale lui.


Primarul general al municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat lansarea partidului „Mișcarea Alternativă Națională”, la 23 august 2022. El a spus atunci că va crea un partid „are atunci când vom prelua puterea va face ca în 10 ani, cel mult, Republica Moldova să ajungă la nivelul standardelor statelor din sud-estul Europei și vă asigur, chiar peste multe dintre aceste țări”.

Ion Ceban a devenit primar general al municipiului Chișinău din 11 noiembrie 2019.


A fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în 3 legislaturi, fost Președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (2015-2019). A deținut diferite funcții în executiv de la șef de direcție până la viceministru.


Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media