Klaus Iohannis: „România va continua să acorde și să mobilizeze asistență concretă în beneficiul R. Moldova”. Președinta Sandu a avut o întrevedere cu liderul de la Cotroceni

1 noiembrie 2022, 16:21 Politică 127
Maia Sandu și Klaus Iohannis.  Sursa: Klaus Iohannis/Twitter

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o marți, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București. Potrivit intituției prezidențiale române, consultările politice ale șefilor de stat au vizat consolidarea cooperării bilaterale la nivel politic, economic și sectorial și avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energiei, transporturilor, sănătății, educației sau societății informaționale.

Întrevederea a avut loc într-un context regional complex, marcat atât de perpetuarea efectelor economice, sociale și umanitare ale continuării agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cât și de progresele semnificative pe calea integrării europene a Republicii Moldova ca urmare a obținerii statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Discuțiile s-au concentrat, cu prioritate, asupra măsurilor consistente de sprijin din partea României pentru depășirea crizei energetice din Republica Moldova, se arată în comunicatul plasat pe site-ul instituției prezidențiale române.

„Președinta Maia Sandu a adresat mulțumiri pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, președinta Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităților de la Chișinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgență, în vederea acoperirii consumului pentru lunile de iarnă, din surse alternative celei rusești și a solicitat continuarea sprijinului României”, este menționat în comunicat.

Totodată, a fost evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova.


Președintele României a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităților de la Chișinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană.

Totodată, liderul de la Cotroceni a salutat creșterea cu 41% a schimburilor bilaterale de mărfuri în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

„Klaus Iohannis a mai evidențiat demersurile țării noastre în domeniul asistenței pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât și în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franța și Germania.

A fost reiterat totodată și sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, inclusiv prin furnizarea de expertiză. În context, Președintele Klaus Iohannis a prezentat demersurile realizate la nivel european pentru susținerea economiei Republicii Moldova, printre acestea aflându-se măsurile pe linia liberalizării comerțului cu Republica Moldova pentru o serie de produse sau Acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri”, se mai arată în comunicat.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media