Natalia Gavrilița: Guvernul va rectifica bugetul, pentru că fondurile de rezervă și cel de intervenție sunt goale

9 august 2021, 22:18 Economie 228
Natalia Gavrilița.  Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că una din primele acțiuni ale Guvernului va fi rectificarea bugetului național, deoarece fondul de rezervă și fondul de intervenții sunt golite. Șefa Executivului a menționat, în acest context, că statul va obține o finanțare specială de 236 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), așteptată până la sfârșitul lunii august 2021.

„Da, într-adevăr sunt golite. Una din acțiunile imediate va fi rectificarea bugetului, pentru a crește fonduri și a reorienta cheltuielile de la programe care n-au fost executate la cele noi. Avem un angajament ferm pentru creșterea pensiei minime și va trebui să alocăm bani chiar în acest an. Situația bugetară în acest an este sub control, într-adevăr sunt golite fondurile”, a declarat prim-ministra la emisiunea „În Profunzime” de la postul de televiziune ProTV.

Șefa Guvernului de la Chișinău a spus că în buget nu a venit finanțarea externă, de circa 8 miliarde de lei, care a fost prevăzută când a fost adoptat bugetul în decembrie, de Guvernul Chicu.

„Însă avem vești bune de la FMI. Moldovei îi va reveni 236 milioane de dolari, care vor intra la sfârșitul lunii august. Asta ne permite să compensăm finanțarea care nu a venit. Vom negocia pe programul nou ca să accesăm bani adiționali din partea FMI. Avem acțiuni până la sfârșitul lunii august pentru a primi asistența macrofinanciara de 50 de milioane euro din partea Uniunii Europene. Ăștia sunt banii care intră direct în buget, când cheltuielile statului depășesc veniturile”, a explicat Gavrilița.

Totodată, prim-ministra a spus că veniturile din perioada pandemică au fost mai mari decât cele prognozate, iar anul ăsta au crescut cu circa 20%.

„Vom întreprinde o serie de acțiuni pentru a stimula creșterea economică”, a mai adăugat premiera.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va obține o finanțare specială de 236 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), până la sfârșitul lunii august 2021. Kristalina Georgieva, șefa FMI, a dat asigurări că FMI este disponibil să colaboreze în continuare cu Republica Moldova, iar finanțarea va fi debursată după aprobarea Consiliul de administrare al FMI

Acest Program a fost convenit cu Misiunea FMI de către Guvernul lui Ion Chicu în vara anului 2020. Dar atunci Parlamentul nu a fost de acord să îndeplinească condiția prealabilă a FMI – să aprobe vicepreședinții Băncii Naționale a Moldovei și să adopte modificări la Codul Vamal. Din acest motiv, Programul nu a fost aprobat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media