VIDEO/ Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege privind piața produselor petroliere. Ce modificări prevede

11 august 2021, 15:53 Economie 128
Deputații PAS Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarencu .  Sursa: captură video/Privesc.eu

Deputații PAS Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarencu au înregistrat un proiect de lege menit să amelioreze tulburările de pe piața produselor petroliere, ce au apărut ca urmare a adoptării în Parlament a legii fostului deputat Alexandru Oleinic. Proiectul de lege a fost prezentat astăzi, 11 august, în cadrul unei conferințe de presă.

„Proiectul de lege este o soluție temporară și admitem că el nu este soluția ideală pentru toate problemele din domeniu. De aceea, în perioada următoare vom începe lucrul la o inițiativă legislativă mai complexă, care să aducă (1) mai multă eficiență (2) mai multă concurență pe piață. De asemenea, Parlamentul va aduce ordine la Consiliul Concurenței și la ANRE, astfel ca aceste instituții să facă față mai eficient lobby-știlor. Astfel ca într-un final, consumatorul să se bucure de un preț corect, fără ca statul să se implice în procesul nefiresc de formare a prețurilor”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

Proiectul înaintat vine cu următoarele noutăți:

- Prețul maximal de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE. În rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere. Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii şi uşor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliţi, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă. În plus, existența pe piață a produsele superioare (cu aditivi), va reduce presiunea pe prețul produselor standard, de primă necesitate.

- Prin proiect se repară o greșeală comisă de către autorul Legii nr. 54/2021 (Oleinic), care în loc să relaxeze condițiile speciale de obținere a licenței pentru importul și comerțul cu ridicata a produselor petroliere principale, a abrogat un alineat de la articolul 13 al Legii care de fapt prevedea drepturile de bază ale importatorului oferite de licența pentru acest gen de activitate.

- În beneficiul companiilor mai mici, proiectul relaxează condițiile de obținere a licenței. Astfel, se propune micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Această micșorare rezultă din următorul considerent — pe lângă rezervoarele de capacitate de 50, 100, 200,400, 500 mii m³, în prezent sunt utilizate și menținute în stare de lucru mai multe rezervoare cu capacitate mare de 1000, 2000, 3000 și 5000 mii m³. În cazul se micșorează obligația de a deține mai puțin de 1000 m³ produse petroliere, atunci rezervoarele mari ar cădea în categoria de risc de a deveni inutile și în consecință ar putea degrada infrastructura de depozitare. Astfel, 1000 m³ ar fi varianta de compromis dintre relaxarea și facilitarea intrării noilor participanți pe piață și totodată păstrarea parcului existent de depozitare și asigurare a siguranței energetice. Totodată, se impune o altă inițiativă legislativă care să asigure securitatea energetică a statului în ceea ce privește asigurarea cu produse petroliere în situații de criză.

- De asemenea, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici.

- Prin proiect se stabilește că Agenția poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

Problemele legislației actuale:

- Dintr-o greșeală de redactare, a fost exclus dreptul agenților economici de a importa produse petroliere.

- Agenții economici, consumatorii mari, inclusiv agricultorii, nu mai pot beneficia de prețuri reduse la cumpărarea angro a produselor petroliere și practic sunt nevoiți să achiziționeze carburant doar la stație la preț standard.

- Legea actuală stabilește că agenții economici sunt cei care setează prețurile în baza marjei ANRE, însă aceasta presupune că aceștia trebuie să aibă acces la cotațiile Platts, un serviciu care costă peste 1 milion de lei /pe an. O sumă imensă pentru stațiile PECO mici, în special din zonele rurale, care riscă să le blocheze activitatea.

- Au dispărut din comerț anumite tipuri de carburanți care au proprietăți superioare celor stipulate în specificațiile tehnice europene și naționale. Într-adevăr, sunt produse care reprezintă mai mult o tactică de marketing decât o necesitate de bază pentru consumatori. Dar în același timp, sunt produse care aduceau bani la buget din accize și TVA în urma vânzării acestora.

- Se permite introducerea pe piață a benzinei și motorinei cu conținut de sulf de 5 ori mai mare decât permite legislația națională.

- Pe lângă aceste probleme cauzate de legea Oleinic, există 2 provocări mari regionale: (1) explozia de la rafinăria Petromidia din Năvodari, România, care a redus substanțial producția regională de carburanți și (2) creșterea la nivel internațional a cotațiilor la petrol. Pe fundalul acestor provocări dar și deficiențelor de legislație, situația de pe piața petrolieră din Moldova riscă să se destabilizeze și mai mult dacă nu se întrevăd măsuri urgente.

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Lazarencu, proiectul de lege relaxează condițiile de obținere a licenței (ce se referă la capacitatea de stocare și cerințele minime de capital propriu), elimină necesitatea stabilirii desinestătător a prețului de către companii (care necesită acces la cotațiile Plattos în valoare de 1 milion lei/an), ceea ce va avantaja companiile mici. De asemenea, proiectul de lege oferă spațiu de manevră suficientă ANRE-ului ca acesta să ajusteze marja comercială specifică, astfel încât această plafonare să nu pună în pericol activitatea stațiilor PECO mici același timp, să promoveze mai multă eficiență pe piață.

Activitatea de succes a stațiilor PECO ține mai mult de management eficient, de reducere a costurilor inutile, de stopare a fraudelor la pompă, decât de mecanismul de plafonare al ANRE. Există pe piață stații PECO de dimensiuni mici care au venituri mai mari decât stațiile deținute de agenții economici cu poziții dominante pe piață, anume pentru că lucrează mai eficient”, a precizat Lazarencu.

Deputatul a mai menționat că proiectul indică clar ca stațiile PECO vor putea comercializa produse de brand doar dacă vor comercializa la stație și produsele de tip standard: motorină și benzină. În cazul în care companiile petroliere vor încălca această prevedere, acestora li se va retrage licența.

„Sarcina noastră este să protejăm consumatorii vulnerabili, agricultorii, etc. de aici și necesitatea de plafonare a produselor standard. Însă în același timp, nu este corect ca statul să plafoneze anumite produse premium, mai ales că acestea din urmă oferă venituri adiționale stațiilor, astfel încât presiunea pe prețurile la produsele de bază se micșorează”, a mai spus parlamentarul.

Proiectul urmează a fi votat în prima lectură în săptămâna aceasta. Totodată autorii proiectului sunt deschiși să primească sugestii de la cetățeni, persoane interesate, sub formă de amendamente, pentru lectura a doua.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media