Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc au fost dați în căutare la INTERPOL

1 septembrie 2021, 13:34 Economie 336
Gheorghe Cavcalic.  Sursa: Partidul PACE

Biroul Interpol din Moldova a solicitat ca omul de afaceri controversat, Veaceslav Platon și fostul șef al poliției din Republica Moldova, liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc să fie dați în căutare internațională. O solicitare în acest sens a fost expediată la biroul din Lyon joia trecută. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de Viorel Țențiu, șeful biroului Interpol din Moldova.

Potrivit lui Țențiu, în cazul lui Platon s-a cerut identificarea locului în care se află acesta, reținerea și extrădarea sa în Republica Moldova. Cât privește cazul lui Cavcaliuc, s-a cerut doar stabilirea locului acestuia.

Ultima oară, cei doi au fost observați la Londra unde se plimbau nestingherit pe străzile capitalei Marii Britanii. Viorel Țențiu mai spune că în privința altor 2 oameni de afaceri controversați, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc nu au fost înregistrate noi informații. Ultimele date arată că fostul lider al PDM, Plahotniuc a intrat în 2020 în Turcia, iar Ilan Șor, căutat de Interpol, a fost înregsitrat iștima oară în 2019 când a intrat în Israel, iar de atunci nu au fost înregistrate alte mișcari de-ale sale.

Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri originar din Republica Moldova a părăsit teritoriul Republicii Moldova la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan. Acesta și avocații săi au ascuns informațiile despre locul aflării sale. Atunci când au apărut zvonuri că a zburat la Londra unde ar putea cere azil politic, avocatul său, Ion Crețu, a declarat că acesta, de fapt, s-a aflat în Londra doar în tranzit, urmând să ajungă la Praga. Mai târziu, omul de afaceri a fost surprins de moldoveni pe străzile Londrei. Ulterior, Platon a confirmat că se află în Marea Britanie. Mai mult, omul de afaceri spunea că are multe întâlniri cu moldovenii din Regat pe care vrea să-i ajute. Acesta susține că vrea să ofere „soluții excelente” pentru problemele cetățenilor noștri care au plecat la muncă în Anglia și că intenționează să organizeze mai multe întâlniri cu diaspora de acolo.

Gheorghe Cavcaliuc a obținut de-a lungul anilor mai multe funcții de conducere în poliția din Republica Moldova, făcându-se remarcat în special în perioada în care guvernarea era asigurată de Vladimir Plahotniuc. După ce s-a pensionat și a părăsit Ministerul de Interne, Cavcaliuc și-a creat propriul partid. PACE a participat la alegerile din 11 iulie 2021 la care a acumulat 1,28% sau ceva mai mult de 18 mii de voturi și nu a acces în Parlament.

Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova chiar în Ziua Alegerilor și s-a afișat în Italia. Ulterior, a fost publicată o înregistrare video cu fostul șef al poliției plimbându-se pe o stradă din Londra. Gheorghe Cavcaliuc a precizat că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie a miliardarului Anatol Stati din Marea Britanie.

El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii.

Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani. Potrivit liderului PACE, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media