Tensiuni în Taiwan: China continuă cele mai ample exerciții militare făcute vreodată în jurul insulei, simulând un atac

6 august 2022, 12:29 Societate 47
Taiwan.  Sursa: Hector RETAMAL / AFP

​China desfășoară în jurul Taiwanului cele mai mari exerciții militare efectuate vreodată, privilegiind scenariul unei blocade a insulei pe care jură că o va recuceri într-o zi, transmite Hotnews. Aplicațiile se desfășoară în perioada unor dintre cele mai tensionate perioade ce țin de statul bogatei insule din Marea Chinei.

Sâmbătă, Ministerul Apărării din Taiwan a acuzat că avioanele și navele chineze au efectuat exerciții de simulare a unui atac asupra insulei. Mai multe avioane și nave chineze au fost detectate în strâmtoarea Taiwan, iar unele dintre ele au depășit linia mediană, un tampon neoficial care separă cele două părți, potrivit ministerului.

Armata Taiwanului a folosit navele de patrulare și a pus rachete de pe țărm în așteptare.

Oficial din industria de apărare, mort în hotel

Un oficial din Taiwan care era responsabil de diverse proiecte de producție de rachete a fost găsit mort sâmbătă dimineața într-o cameră de hotel din sudul Taiwanului. Ou Yang Li-hsing, șef adjunct al Institutului Național de Știință și Tehnologie deținut de armată, avea 57 de ani.

Oficialul a murit în urma unui atac de cord, potrivit relatărilor presei oficiale citate de Reuters. Autoritățile au declarat că nu există niciun semn că cineva ar fi pătruns în camera lui.

SUA, Australia și Japonia cer Chinei să înceteze exercițiile

Miniștrii de externe din SUA, Australia și Japonia au cerut Chinei să înceteze imediat exercițiile militare din jurul Taiwanului.

Într-o declarație comună, ei și-au „exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile recente ale Republicii Populare Chineze care afectează grav pacea și stabilitatea internațională”. De asemenea, ei „au condamnat lansarea de rachete balistice de către RPC, dintre care cinci, potrivit raportului guvernului japonez, au aterizat în zonele sale economice exclusive, ridicând tensiunea și destabilizand regiunea”.

Preluare: Hotnews.ro

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media