UPDATE 20:30. Uniunea Europeană intenționează să pregătească un alt pachet de finanțare pentru Ucraina până în septembrie, care se va ridica la aproximativ 8 miliarde de euro, a declarat o sursă guvernamentală germană, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
O parte a pachetului ar urma să fie alcătuită din granturi nerambursabile, în timp ce o altă parte va consta în împrumuturi, a declarat joi un oficial guvernamental pentru jurnaliști.
UPDATE 19:35. Membrii NATO colaborează îndeaproape cu companiile de apărare pentru a se asigura că Ucraina primește mai multe livrări de arme și echipamente pentru a fi pregătită pe termen lung în războiul cu Rusia, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform The Guardian.
„Oferim mult sprijin, dar trebuie să facem și mai mult și să fim pregătiți pentru o perioadă lungă de timp. Suntem în strânsă legătură și lucrăm îndeaproape cu industria de apărare pentru a produce mai mult și pentru a livra mai multe tipuri de muniții, arme și capacități diferite”, a punctat şeful NATO. Într-un discurs susținut joi în Norvegia, Stoltenberg a declarat că invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, este cel mai periculos moment pentru Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.
De asemenea, el l-a acuzat pe Vladimir Putin că se angajează într-o retorică „nesăbuită și periculoasă” în ceea ce privește potențiala utilizare a armelor nucleare. Stoltenberg și-a reiterat poziția potrivit căreia războiul se va încheia probabil doar după negocieri.
„Știm că majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor. Știm, de asemenea, că rezultatul acestor negocieri va depinde în totalitate de forța de pe câmpul de luptă. Nu este treaba mea să spun Ucrainei care ar trebui să fie exact acești termeni. Este treaba mea și a NATO să îi sprijinim, astfel încât să maximizăm probabilitatea unei soluții acceptabile”, a mai spus Stoltenberg.
UPDATE 18:05.Belarus a testat gradul de pregătire a trupelor sale în apropierea graniței cu Ucraina, a anunţat joi Kievul, la scurt timp după ce ministrul ucrainean de externe a promis că va rupe legăturile diplomatice cu această țară în cazul în care armata sa va interveni în războiul declanşat de Rusia, informează Newsweek.
Statul Major General al armatei ucrainene a precizat, într-o declarație pe Facebook, că unele unități ale forțelor de operațiuni speciale ale Belarusului au testat pregătirea de luptă. Mai multe unități belaruse din Volhynia și Polesia au primit, de asemenea, sarcina de a consolida protecția unei secțiuni a frontierei belaruso-ucrainene în regiunile Brest și Gomel, se arată în comunicat.
UPDATE 17:30. Guvernul interimar bulgar a recunoscut că Executivul condus de premierul Kiril Petkov a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
UPDATE 16:18. Pe 4 august, Amnesty International a publicat un raport în care susține că armata ucraineană pune în pericol civilii prin desfășurarea de arme în zone rezidențiale în încercarea de a respinge o invazie rusă.
„Declarația Amnesty International este extrem de ciudată și pare o parte organică a campaniei ruse de dezinformare și propagandă”, a declarat Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial din Ucraina, transmite BBC.
El a subliniat că „singurul pericol real, dovedit și necondiționat pentru ucraineni” este tocmai armata rusă.
„Rusia încalcă toate convențiile și regulile de război posibile, iar agresiunea ei are inițial singurul scop - să-i distrugă pe ucraineni ca națiune. Apărătorii ucraineni își protejează pământul, familiile și statul lor. Există simplu alb și negru în această poveste, și o comunicare clară cauză-efect, fără semitonuri”, a spus Podolyak.
„Luptând cu un inamic lipsit de principii, uneori în lupte urbane, Ucraina încearcă din toate puterile să-și protejeze cetățenii. Pentru a face acest lucru, încercăm să evacuăm civilii din zona celor mai active ostilități - astăzi este Donbas”, a adăugat oficialul ucrainean.
Ministrul Afacerilor Externe Dmitri Kuleba a comentat și el raportul.
„Acest comportament al Amnesty nu este despre găsirea și spunerea adevărului lumii, ci despre crearea unui echilibru fals între făptuitor și victimă”, a spus Kuleba.
UPDATE 14:50. Dacă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se gândește să facă unei țări NATO ceea ce a făcut în Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, toate forțele Alianței se vor implica, a atenționat joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă organizată în țara sa natală, Norvegia. Stoltenberg a menționat în discursul său că Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia nu trebuie lăsată să învingă.
Pentru a împiedica Moscova să câștige războiul din Ucraina, NATO și țările sale membre ar putea fi nevoite să continue să sprijine Ucraina cu arme și alte asistențe pentru o lungă perioadă de timp, a spus șeful NATO.
„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească. (...) Ceea ce se întâmplă în Ucraina este teribil, dar ar fi mult mai rău dacă ar exista un război între Rusia și NATO”, a spus el.
Descriind ceea ce Moscova numește o „operație militară specială” ca un atac asupra ordinii mondiale actuale, Stoltenberg a spus că alianța trebuie să împiedice răspândirea războiului.
UPDATE 14:20. Șeful administrației regionale Donețk, Pavel Kirilenko, a relatat despre bombardarea orașului pe canalul său de Telegram.
El susține că trupele ruse au lansat un atac de artilerie asupra orașului în jurul orei 11 dimineața.
Sub atac a nimerit, inclusiv o stație de transport, unde erau civili. În total, opt persoane au fost ucise, încă patru au fost rănite, inclusiv trei copii. În plus, în urma bombardamentelor, biserica și clădirile înalte învecinate au fost avariate. Preotul care se afla în biserică a fost rănit.
UPDATE 14:15. China a lansat joi mai multe rachete către apele din apropierea nord-estului și sud-vestului Taiwanului, a declarat Ministerul Apărării al insulei, în timp ce Beijingul își respectă promisiunea că Taipei va plăti un preț pentru găzduirea președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, scrie CNN.
Potrivit unei declarații a Comandamentului de Sud al Chinei, rachetele au fost lansate în mare, în largul părții de est a Taiwanului, menționând că toate rachetele și-au atins ținta cu precizie.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că armata chineză a lansat în total 11 rachete balistice Dongfeng în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului, menționând că activat și sistemele de apărare, potrivit Reuters.
UPDATE 14:00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut discuții telefonice cu președintele sârb și premierul kosovar, în încercarea de a stinge tensiunile apărute ca urmare a deciziilor administrative și la frontieră impuse de Pristina.
„Am discutat cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, despre tensiunile din nordul Kosovo. Toate părțile trebuie să se angajeze constructiv în dialogul mediat de UE și să-și soluționeze diferendele prin diplomație. Forța NATO (KFOR) este pregătită să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol, în virtutea mandatului ONU”, a fost invitația lansată de Stoltenberg într-un mesaj publicat pe Twitter.
UPDATE 12:53. În Donețk, în timpul bombardamentelor, 5 persoane au fost ucise, alți 6 civili au fost răniți, au informat reprezentanții autoproclamatei „Republici Populare Donețk”. Aceștia acuză Ucraina de atacuri în centrul orașului, unde ar fi trebuit să aibă loc
ceremonia de rămas bun cu Olga Kachura, comandant „DNR”.
De cealaltă parte, Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că Ucraina nu a fost implicată în bombardarea Donețkului.
„Doar rușii înșiși sau corpul de miliție populară din republicile criminale nerecunoscute au lovit Donețk”, a spus el în emisiunea de pe YouTube „Breakfast Show”
„Toate aceste explozii [sunt necesare] doar pentru a arăta: uite ce animale sunt de cealaltă parte, hai să ne mobilizăm mai intens și să mergem mai departe pentru a ucide ucraineni”, a mai adăugat oficialul ucrainean.
UPDATE 12:21. RIA Novosti, TASS și canalul TV al Ministerului rus al Apărării „Zvezda” au raportat că trupele ucrainene au bombardat centrul Donețkului și există victime.
Rachetele au lovit Hotelul Donbass Palace. Un alt obuz a căzut lângă un teatru, unde urma să aibă loc ceremonia de rămas bun cu Olga Kachura, colonelă din autoproclamata „Republică Populară Donețk”.
La momentul bombardării, ceremonia nu începuse încă, oamenii au fost evacuați în subsoluri.
Partea ucraineană, deocamdată, nu a comentat situația.
Kachura a murit cu o zi înainte. Joi dimineață, s-a știut că președintele rus Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Rusiei postmortem „pentru curajul și eroismul demonstrat în îndeplinirea sarcinii militare”. Kachura a primit, de asemenea, titlul de Erou al DNR. În Ucraina, Kachura a fost condamnată în lipsă la 12 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor sub acuzația de participare la o organizație teroristă.
UPDATE 12:00. Autoritățile de ocupație intenționează să stabilească în termen de o lună data referendumului privind problema aderării regiunii Herson la Rusia. Kirill Stremousov, adjunctul șefului așa-numitei „administrații militare-civile” a regiunii, a declarat pentru TASS despre acest lucru.
La începutul lunii mai, partea ucraineană a avertizat cu privire la viitorul referendum din Herson, ocupat de armata rusă. Stremousov a negat acest lucru, acuzându-i pe ucraineni că răspândesc falsuri. Apoi a spus că regiunea va deveni parte a Rusiei fără niciun referendum.
Iar la sfârșitul lunii mai, el a spus că este posibil un referendum, dar anul viitor. Decizia de a adera la Rusia va depinde de cursul războiului, spunea el.
În iunie, Stremousov a declarat deja că referendumul va avea loc cu siguranță și că lucrările pentru organizarea „scrutinului” au început. Dar a răspuns evaziv la întrebările legate de data desfășurării.
UPDATE 11:39. Miniștrii de externe din G7 au emis o declarație în case se declară sunt îngrijorați de recentul anunț al Beijingului privind efectuarea unor exerciții militare cu muniție reală în Strâmtoarea Taiwan, sub pretextul necesității de a-și proteja suveranitatea teritorială
„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul nostru comun pentru menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, a păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și dincolo de aceasta.
Suntem îngrijorați de acțiunile amenințătoare recente și anunțate ale Republicii Populare Chineze (RPC), în special exercițiile cu muniție reală și coerciția economică, care riscă o escaladare inutilă. Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal și de rutină ca legislatorii din țările noastre să călătorească la nivel internațional. Răspunsul escaladat al RPC riscă să sporească tensiunile și să destabilizeze regiunea”, se arată în declarație.
În acest sens, G7 și-a reiterat angajamentul comun și ferm de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și încurajează toate părțile să rămână calme, să-și exercite reținerea, să acționeze cu transparență și să mențină linii deschise de comunicare pentru a preveni neînțelegerile.
UPDATE 10:15. Senatul Statelor Unite ale Americii a susținut la 3 august, în mod covârșitor ratificarea documentelor privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO, scrie CNN și Reuters.
„Acest vot istoric trimite un semnal important al angajamentului bipartizan puternic al Statelor Unite față de NATO și că Alianța noastră este pregătită să facă față provocărilor de astăzi și de mâine”, a declarat președintele american Joe Biden într-o declarație.
Rezultatul final al votului din Senat a fost de 95 la 1, senatorul republican Josh Hawley din Missouri votând în opoziţie, iar senatorul republican Rand Paul din Kentucky votând „prezent”.
Hawley a declarat anterior că SUA nu ar trebui să extindă angajamentele de securitate în Europa, pentru că „cel mai mare adversar extern este China”.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a anunţat marţi că va avea loc votul pentru aprobarea rezoluţiei de ratificare a cererii de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei şi a precizat că i-a invitat pe ambasadorii Finlandei şi Suediei să se alăture la tribună în timpul dezbaterilor şi votului.
„Alianţa noastră NATO este piatra de temelie care a garantat democraţia în lumea occidentală de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru întăreşte şi mai mult NATO şi este deosebit de necesar în lumina recentei agresiuni ruseşti”, a declarat Schumer în remarcile făcute de la tribuna Senatului.
UPDATE 09:40. ISW: Rusia folosește situația de la centrala nucleară Zaporojie pentru a juca cu temerile Occidentului
Forțele ruse folosesc probabil centrala nucleară Zaporojie de la Energodar pentru a juca cu temerile occidentale cu privire la un holocaust nuclear în Ucraina, în încercarea de a slăbi voința țărilor occidentale de a oferi sprijin militar contraofensivei ucrainene, experți de la Institutul American pentru Studiul de război (ISW) scrie într-un nou raport.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat cu o zi înainte că centrala nucleară ocupată de trupele ruse „a scăpat complet de sub control”, iar „toate principiile siguranței nucleare au fost încălcate” la stație.
El a făcut apel la Rusia și Ucraina cu o solicitare de a facilita rapid o vizită la complex a observatorilor AIEA. Şeful administraţiei de ocupaţie rusă din Zaporojie, Evghenii Balitsky, a răspuns că experţii AIEA ar putea vizita staţia.
Oficialii ruși descriu Ucraina ca utilizând în mod iresponsabil armele furnizate de Occident și riscând un holocaust nuclear pentru a descuraja Occidentul să ofere sprijin militar suplimentar pentru o contraofensivă în sudul Ucrainei.
Forțele ruse din jurul centralei nucleare au atacat pozițiile ucrainene în ultimele săptămâni, punând Ucraina în mod deliberat într-o poziție dificilă: fie forțele ucrainene răspund focul, riscând condamnarea internațională și un incident nuclear (ceea ce forțele ucrainene este puțin probabil să facă), fie forțele ucrainene. permite forțelor ruse să continue să-și bombardeze pozițiile.
UPDATE 09:26. Trupele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:
UPDATE 09:15. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că noile nave cu cereale ucrainene sunt gata să părăsească porturile.
„Navele cu cereale ucrainene sunt încărcate și gata de expediat. Dacă Rusia își îndeplinește obligațiile în temeiul Inițiativei pentru cereale, intermediată de ONU, ele vor ajunge la cumpărători străini și vor ajuta la îmblânzirea prețurilor la alimente și la prevenirea foametei. Ucraina rămâne angajată în combaterea amenințării globale la adresa securitate alimentară”, a scris Kuleba pe Twitter.
În această săptămână, Administrația Porturilor Maritime din Ucraina a raportat că în prezent există 68 de nave în porturile ucrainene care transportă 1,2 milioane de tone de mărfuri. Două treimi din toată încărcătura este mâncare.
Luni, prima navă de marfă de 26 de tone de porumb la bord a părăsit portul Odesa.
„În porturile din Odesa, alte 16 nave așteaptă la rând. Acestea sunt navele care au fost blocate de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. În paralel, primim cereri pentru sosirea de noi nave pentru încărcare. produse agricole”, a declarat Alexei Vostrikov, șeful Administrației Porturilor Maritime din Ucraina.
UPDATE 09:03. Serviciul American de Testare Educațională (ETS) a anunțat că le va permite rușilor să susțină examenul TOEFL, care este necesar pentru a studia în Occident, dar numai în străinătate sau online.
UPDATE 08:30. Șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a transmis, joi, pe Telegram, că trupele ruse au bombardat districtele Nikopol și Krivorizki din regiunea Dnipropetrovsk, în orașul Nikopol viind avariate zeci de case.
„O noapte tensionată cu alarme și bombardamente. Două districte ale regiunii – Nikopol și Kryvorizky – au fost atacate de inamic. Trupele ruse au bombardat Nikopol de două ori. 60 de obuze Grad au lovit cartiere rezidențiale. Nu s-au raportat răniți”, a spus Valentin Reznicenko.
„O casă a fost distrusă, alte aproape 50 au fost avariate și numeroase locații comerciale au fost afectate. Două curți private au luat foc. Salvatorii au stins flăcările”, a mai adăugat Valentin Reznicenko.
UPDATE 07:45. Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Vladimir Zelenskiy într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Zelenskiy a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei. „Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Zelenskiy.
UPDATE 07:15. Peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului cu Rusia ONU a anunţat că peste 10 milioane de persoane au ieşit din Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, până marţi, 2 august, potrivit ONU.
În același timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeași perioadă.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august și 3 august.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
