VIDEO/ FC Zimbru - FC Sheriff, în primul meci al noului sezon fotbalistic. Care este programul și formatul Super Ligii

25 iulie 2022, 14:44 Sport 91
Zimbru Chișinău, stadion.  Sursa: FMF

Noul sezon fotbalistic în Moldova va demara la 30 iulie, cu meciul Dacia Buiucani - CSF Bălți și FC Zimbru - FC Sheriff din cadrul etapei inaugurale a Super Ligii (fosta Divizia Națională), ediția 2022/23.

Federația Moldovenească de Fotbal, cu suportul UEFA, a decis lansarea unui proces de rebranding pentru Campionatul național din sezonul competițional 2022-23. Modificări au survenit în: denumire, siglă, dar cel mai important – formatul.

Formatul a fost alcătuit în premieră de un grup de experți ai UEFA și a fost prezentat de Stephane-Xavier Anselmo, manager dezvoltare strategică UEFA în cadrul Summitului UEFA GROW de la Chișinău din toamna anului trecut. Oficialul UEFA a subliniat atunci importanța unor reforme cu privire la competițiile fotbalistice, făcând o paralelă și cu schimbările care urmează să aibă loc în cupele europene începând cu sezonul 2024.

Vă prezentăm programul complet al primei etape:
Etapa 1
30 iulie
Dacia Buiucani - CSF Bălți (Suruceni, st.sătesc, ora 18:00)
FC Zimbru - FC Sheriff (Chișinău, stadionul Zimbru, ora 20:00)

31 iulie
FC Petrocub - FC Sfîntul Gheorghe (Hîncești, st.municipal, ora 18:00)
FC Milsami - FC Dinamo-Auto (Orhei, CSR, ora 21:00)

Conform noului format, Super Liga se va desfășura în două faze:

- În prima fază, cele 8 echipe vor disputa 14 etape, în format tur-retur. După disputarea celor 14 etape se vor stabili 6 echipe care vor evolua în faza a doua a campionatului - faza finală. Iar ultimele 2 clasate se vor alătura altor 4 formații din Liga 1 și vor vor lupta pentru un loc în Super Liga din sezonul următor.

- În a doua fază a Super Ligii șase echipe formează o nouă grupă. Faza a doua se va desfășura în 10 etape tur-retur. De menționat faptul că numărul de meciuri jucate „acasă și în deplasare” pentru fiecare dintre echipe va depinde de locul ocupat în clasament după prima fază a competiției. Echipele clasate mai sus vor juca mai multe meciuri pe teren propriu.

Pentru a doua fază a campionatului nu vor fi luate în calcul punctele acumulate în prima fază. Toate echipele vor începe faza a doua a competiției cu zero puncte.

După cele 10 etape a fazei secunde se va stabili campioana și premiantele Super Ligii, precum și cluburile care vor participa în cupele europene.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media