UPDATE 21:15.
Nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia. Sbimbul de prizonieri a avut loc vineri, 10 iunie. Șeful Administrației Regionale de Stat din Nikolaev, Vitali Kim, a publicat imagini din momentul schimbului de prizonieri. Printre ucrainenii care au fost schimbați a fost și șeful comunității teritoriale Șevcenko, din regiunea Nikolaev, Oleg Pilipenko, care a petrecut două luni în captivitate.
UPDATE 20:20. Președintele francez Emmanuel Macron ar putea face prima sa vizită în Ucraina de la invazia rusă, după ce Uniunea Europeană va decide, la sfârșitul lunii iunie, cu privire la cererea Kievului de a adera la blocul comunitar, a declarat vineri o sursă de la Palatul Elysée jurnaliştilor într-un briefing.
„Așteptăm să ne dea avizul comisiei. Decizia ar putea fi în sensul acordării statutului de țară candidată Ucrainei”, a spus sursa.
„Vom stabili data vizitei în funcție de acești parametri”, a adăugat sursa.
UPDATE 19:30. Germania, al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, intenționează să își revizuiască regulile privind exporturile de arme pentru a face mai ușoară înarmarea democrațiilor precum Ucraina și pentru a îngreuna vânzarea de arme autocrațiilor, a informat vineri Der Spiegel, potrivit Reuters.
UPDATE 18:40. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că cetățenii străini condamnați la moarte în Donețk, doi britanici și un marocan, „au comis crime” pe teritoriul ocupat de cele două state fictive inventate de Rusia, relatează Reuters.
„La acest moment, procesele pe care le menționați se desfășoară pe baza legislației Republicii Populare Donețk, pentru că infracțiunile în cauză au fost comise pe teritoriul DPR”, a spus ministrul de externe al lui Putin.
UPDATE 18:00. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, vineri, la Bucureşti, că se întâmplă multe în politica internaţională şi este datorita ”întregii lumi libere” să se asigure că Ucraina nu doar se poate apăra împotriva atacului Rusiei, dar poate reveni în frontierele sale recunoscute internaţional. Preşedintele polonez a afirmat că se doreşte ca Grupurile de Luptă NATO din ţările de pe Flancul Estic să fie ridicate la nivel de Brigadă, ceea ce înseamnă peste 3.000 de militari.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că s-a discutat la Summit-ul B 9 despre cum să sporim securitatea pentru ţările noastre.
”Se întâmplă multe în politica internaţională, trebuie accentuat acest lucru, în ceea ce priveşte securitatea Ucrainei. Ucraina se apără pe sine însăşi cu mare vitejie împotriva agresiunii ruse, este o agresiune nejustificată împotriva unui stat suveran care nu a făcut nimic care să justifice asta. Singura justificare este că Rusia vrea să-şi realizeze ambiţiile imperiale, vrea să preia controlul asupra Ucrainei, să o ocupe şi să-şi extinsă sfera de influenţă asupra acesteia”, a declarat preşedintele polonez, la Bucureşti.
Citeste mai mult: adev.ro/rd8rht
UPDATE 16:50. Armata ucraineană a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Luhansk, a anunțat vineri guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, citat de The Kyiv Independent.
Serghei Gaidai a transmis că forțele armate ale Ucrainei au distrus baza locală a grupului de mercenari Wagner din Kadiivka, oraș din regiunea Luhansk ocupat de ruși.
Oficialul ucrainean a mai spus că doar un soldat rus a supraviețuit atacului, fără însă a preciza numărul total al celor uciși.
UPDATE 16:17. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a vorbit astăzi la Summitul Democrației de la Copenhaga. În discursul său, liderul de la Kiev a vorbit despre perspectivele aderării Ucrainei la UE.
„De ce, dacă sondajele arată că 71% dintre europeni consideră Ucraina parte a familiei europene, există încă sceptici politici ezitanti care se îndoiesc dacă ar trebui să permitem trecerea în Uniunea Europeană?”, a punctat Zelenskiy.
Potrivit președintelui ucrainean, chiar și faptul că aceste întrebări sunt ridicate „de fapt indică faptul că sistemul european poate pierde dacă cuvintele nu se potrivesc acțiunilor”.
Anterior, Bloomberg, citând propriile surse, a raportat că Danemarca și Țările de Jos se opun acordării statutului de candidat Ucrainei la aderarea la UE.
UPDATE 15:54. Reprezentanta oficială alMinisterului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că britanicii condamnați la moarte Aiden Aslin și Sean Pinner nu sunt combatanți și nu au dreptul la statutul de prizonier de război.
„Din partea noastră, am informat în repetate rânduri Ambasada Marii Britanii la Moscova că toate întrebările britanicilor capturați ar trebui adresate autorităților din DNR sau LNR. Din câte înțelegem, Londra nu a dat dovadă de nicio inițiativă în acest sens, chiar și în ciuda solicitărilor rudelor mercenarilor către autoritățile britanice”, a spus Zaharova.
Între timp, ministra britanică de externe Liz Truss a declarat astăzi că a discutat cu ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba despre eforturile lor comune de a elibera prizonierii britanici.
De asemenea, ea a numit procesul organizat împotriva lor în autoproclamata DNR o încălcare a Convenției de la Geneva. Acest lucru a mai spus Amnesty International.
UPDATE 14:50. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a scris pe Twitter că Washingtonul va oferi Kievului 7,5 miliarde de dolari direct din bugetul SUA.
„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu Denis Șmihal (prim-ministrul Ucrainei) pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse și să sprijine reziliența și redresarea Ucrainei. Cu 7,5 miliarde de dolari în sprijin bugetar direct, ne vom asigura că Ucraina continuă să fie puternică", a scris în mesajul său ambasadoarea SUA.
Nu este dacă suma dată implică o nouă tranșă financiară de la Washington.
În mai, Senatul SUA a aprobat deja un pachet de ajutor fără precedent de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. O parte semnificativă a acestor fonduri ar trebui să fie destinată asistenței de apărare pentru Ucraina. Dar aproape 9 miliarde de dolari dintre ei au fost destinate asistenței economice pentru Kiev.
UPDATE 14:33. Elveția sprijină sancțiunile UE împotriva Rusiei și Belarusului.
Au fost impuse sancțiuni susținute de Elveția a 100 de persoane și entități din Rusia și Belarus, inclusiv oligarhului Alexander Melnichenko, a raportat Reuters.
Pe lista sancțiunilor se mai aflau și cadrele militare ruse responsabile de masacrul de la Bucha. În plus, Elveția a sprijinit deconectarea Sberbank de la sistemul SWIFT.
Sancțiunile ar trebui să intre în vigoare de astăzi, notează Reuters.
UPDATE 14:20. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că, în cazul cuceririi regiunii Kiev, ocupanții ruși planificau să înființeze o administrație de ocupație și să organizeze un pseudoreferendum pentru proclamarea unei republici locale.
Potrivit SBU, forțele ruse ar fi dorit să înregistreze toți rezidenții și să dea cu forța pașapoarte sovietice în schimbul documentelor ucrainene.
„Acest lucru este evidențiat de datele obținute de contrainformațiile militare ale SBU cu privire la pozițiile invadatorilor, precum și de comportamentul rasiștilor în acele părți ale Ucrainei care sunt momentan sub ocupația lor. În special, au fost găsite forme de pașapoarte ale fostei URSS. A fost amenajat într-o casă părăsită în apropierea orașului Makariv din cartierul Bucha. În timpul inspecției sale, poliția a confiscat sute de pașapoarte sovietice goale.
Este de remarcat faptul că aceste forme erau de model ucrainean - în numele URSS. Adică, toate inscripțiile de pe ele sunt făcute nu numai în rusă, ci și în ucraineană. Mai mult, o astfel de serie nu a fost produsă în Ucraina din 1990. Astfel, toate formele găsite au fost importate din Rusia la începutul agresiunii pe scară largă împotriva statului nostru. Acțiuni urgente de anchetă și operaționale sunt în desfășurare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor infracțiunii și aducerea făptuitorilor în fața justiției”, se arată într-un counicat emis de SBU.
UPDATE 13:47. Administrația Regională de Stat din Nikolaev anunță astăzi, 10 iuni, că de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, daunele din regiune sunt estimate la peste 450 milioane de hrivne.
Potrivit autorităților regionale Nikolaev, de la începutul războiului în regiunea Nikolaev, 4.783 de obiecte civile au fost avariate parțial sau complet. În special, în regiune au fost distruse peste 3.000 de unități de locuințe, 34 de instituții medicale, 210 de instituții de învățământ, 99 de instituții culturale, 42 de întreprinderi industriale, precum și infrastructura vitală (gaz, electricitate, apă, alimentare cu căldură).
Primarul orașului Nikolaev, Alexandr Senkevici, în interviul „RBC-Ucraina”, a declarat că în oraș sunt deteriorate 143 de obiecte ale proprietății municipale: școli, spitale, biblioteci, săli de sport etc, subliniază Hromadske.
De asemenea, au fost afectate 282 de blocuri, dintre care patru nu mai pot fi reparate, 374 de locuințe particulare, dintre care 36 au fost distruse.
La 8 iunie, autoritățile orașului Nikolaev estimează daunele provocate de război la peste 450 de milioane de grivne.
UPDATE 12:53. Cartierul general al apărării teritoriale a autoproclamatei Republici Populare Donețk a anunțat într-o postare pe Telegram că un civil a fost rănit în urma bombardamentelor de către forțele ucrainene la Makiivka, Donețk.
Mesajul afirmă în mod specific că „artileria transferată de țările NATO continuă să lupte împotriva populației civile din Donbas”.
UPDATE 12:19. Ministerul rus al Apărării:
- Rachetele ruse au distrus echipamentele aviației ucrainene pe aerodromul militar din Dnipro;
- Au fost doborâte un Su-25 și un MiG-29, precum și cinci drone care aparțin Ucrainei;
- Au fost uciși peste 500 de luptători ucraineni;
- Au fost distruse 11 depozite de arme de rachete și artilerie, muniție și combustibil.
Miisterul rus al Apărării declară, de asemenea, că au înlăturat 224 de dispozitive explozive, inclusiv 66 de mine antitanc, de pe cinci kilometri pătrați de teritoriu din așezările Yarovaya și Studenok pe care le ocupă acum.
UPDATE 11:43. Amnesty International: condamnările la moarte pentru militarii Forțelor Armate ale Ucrainei reprezintă o încălcare a dreptului internațional.
Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a numit condamnările cu moartea pronunțate în ajunul instanței autoproclamatei DNR, doi britanici și un marocan care au luptat de partea Forțelor Armate ale Ucrainei, o farsă care încalcă Convenția de la Geneva, privind tratamentul prizonierilor de război.
„Convențiile de la Geneva și protocoalele lor de bază sunt în centrul dreptului internațional umanitar, care este fundamental pentru protejarea oamenilor din întreaga lume de suferința războiului. Și este foarte periculos când țările încep să se abată de la aceste principii", a spus experta în amnistie Nina Navid, într-un interviu pentru BBC.
În opinia ei, pedepsele cu moartea britanicilor Sean Pinner și Aiden Aslin pot fi folosite pentru un joc diplomatic murdar împotriva Marii Britanii, care sprijină Ucraina în război.
Naveed a spus că Rusia ar trebui să permită observatorilor internaționali să intre în zonele de război, care ar putea garanta respectarea acordurilor internaționale de către părți.
De asemenea, SUA sunt îngrijorate de soarta celor condamnați în autoproclamatul DNR. Toți trei au participat la apărarea lui Mariupol.
„Suntem serios îngrijorați de rapoartele privind un „proces” fals și condamnarea combatanților care servesc în mod legal în Forțele Armate ale Ucrainei. Facem apel la Rusia și forțele sale să respecte dreptul internațional umanitar, inclusiv drepturile și protecția acordate prizonierilor de război”, a spus secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.
UPDATE 11:20. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că situația în orașele cheie din prima linie din regiunea Donbas este aceeași, „fără schimbări semnificative”.
„Severodonetsk, Lîsîceansk și alte orașe din Donbas, pe care ocupanții le consideră acum ținte cheie, se mențin”, a spus liderul de la Kiev într-un mesaj video publicat joi seara.
„Avem un anumit punct pozitiv în regiunea Zaporojie, unde reușim să zădărnicim planurile ocupanților. Ne îndreptăm treptat înainte în regiunea Harkiv, eliberându-ne pământul. Menținem apărarea în direcția Nikolaiv”, a mai adăugat Zelenkiy.
UPDATE 10:30. Luptele grele continuă pentru Severodonețk. Trupele ruse controlează cea mai mare parte a orașului, dar încercările lor de a încercui zone mai mari eșuează, potrivit celui mai recent raport al serviciilor secrete britanice.
Rusia nu poate face față furnizării de servicii de bază populației din teritoriile ocupate. Mulți nu au acces constant la apă potabilă. Întreruperile serioase ale comunicațiilor telefonice și prin internet continuă.
În Herson există un deficit critic de medicamente, iar Mariupol este în pragul unei epidemii de holeră. Cazuri separate ale acestei boli au fost înregistrate în luna mai. Ultima dată când Ucraina a experimentat o epidemie de holeră a fost în 1995, iar de atunci focare individuale au izbucnit în diferite părți ale țării, în special pe coasta Mării Azov.
Serviciile medicale din Mariupol și-au epuizat practic capacitățile și nu vor putea face față epidemiei.
UPDATE 09:47. Şefii de state din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se reunesc astăzi, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, în cadrul Summitului Formatului Bucureşti 9, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei. Summitul este găzduit de preşedintele României Klaus Iohannis şi de omologul său polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, transmite Digi24.ro.
Ceremonia primirii oficiale a şefilor de state va avea loc vineri, începând cu ora 14:40, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, urmată, la ora 14:55, de o fotografie de familie în Sala Unirii.
La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Iniţial, acesta îşi anunţase prezenţa fizică la Bucureşti, însă, în cursul zilei de joi, agenţia de presă Reuters, citând un oficial al NATO, a relatat că Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi că va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România.
În deschiderea sesiunii plenare a summitului, care va începe la ora 15:00, vor avea intervenţii preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, potrivit Agerpres.
UPDATE 08:45. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a semnat un decret care impune sancțiuni împotriva a 35 de oficiali ruși de rang înalt, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin, relatează The Guardian.
Sancțiunile blochează bunuri și proprietăți ale oficialilor aflați pe listă, îi împiedică să-și retragă capitalul din Ucraina și le interzice intrarea pe teritoriul Ucrainei.
Alte persoane aflate pe lista sancțiunilor sunt purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, prim-ministrul rus Mihail Mișustin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Vladimir Putin și fiicele sale sunt și pe lista sancțiunilor impuse de Occident, din cauza invaziei ruse din Ucraina.
UPDATE 08:14. Consilierul prezidențial Mihail Podoliak a declarat pentru BBC că între 100 și 200 de militari ucraineni sunt uciși pe front în fiecare zi.
Podoliak a repetat apelul Ucrainei pentru mai multe arme din Occident pentru a putea face față atacurilor din Donbas, unde rușii încearcă să preia controlul, iar bombardamentele sunt intense.
Podoliak a mai spus că discuțiile de pace ar putea fi reluate doar dacă Rusia se va retrage de pe teritoriul ocupat de când a invadat Ucraina în 24 februarie.
UPDATE 07:34. Vladimir Zelenskiy a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu”, după cum a precizat şeful statului francez, dar și despre aderarea Ucrainei la UE. Într-un mesaj pe Twitter, Zelenskiy spune că l-a informat pe Macron despre „situaţia de pe front” și că au discutat despre „ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina”. „O atenţie deosebită a fost acordată drumului Ucrainei către UE, coordonăm pașii”, a precizat în încheiere președintele ucrainean.
Conform AFP, Parisul a confirmat într-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi. Emmanuel Macron „l-a întrebat pe preşedintele Zelenskiy despre ultimele evoluţii de pe teren, precum şi despre necesarul în ceea ce priveşte echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar şi ajutorul umanitar”.
Președintele francez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că „Franţa va rămâne mobilizată pentru a răspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv în armament greu”.
În final, cei doi preşedinţi „au convenit să rămână în contact, mai ales în perspectiva avizului pe care Comisia Europeană îl va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi a discuţiei care va urma în cadrul Consiliului European din 23 şi 24 iunie”.
UPDATE 07:00. Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei (în Marele Război al Nordului), invadând o parte din această țară, precum şi din Finlanda, dar și o parte din Estonia şi Letonia, relatează AFP.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie și 9 iunie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
