Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor prin care au solicitat suspendarea activității legii cu referire la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe și a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina

6 mai 2022, 09:23 Justiție 205
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Curtea Constituțională a respins sesizarea socialiștilor prin care au solicitat suspendarea activității legii cu referire la interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe și a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina.

„Se respinge solicitarea domnilor Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, referitoare la suspendarea acțiunii Articolului II, punctul 98 din Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022 pentru modificarea unor acte normative

Codul jurisdicției constituționale, trebuie aduse argumente în acest sens. Chiar dacă riscul afectării unor drepturi fundamentale este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a domeniilor de la articolul 7 1 alin. (2) pct. 1) literele b) și c) din Codul jurisdicției constituționale nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii prevederii contestate ”, se arată în decizia CC.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus marți, 3 mai, la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii care a fost adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022 privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul, printre acestea „Z”, „V” și panglica Sfântul Gheorghe.

Deputații consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie.

Mai mult, deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este „antidemocratică – s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanții BCS să fie invitați la ședința comisiei juridice, fără ca amendamentul să fie plasat pe site-ul Parlamentului”.

În opinia socialiștilor, prin astfel de legi „se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele”.

În contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, Parlamentul de la Chișinău a votat la 14 aprilie pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

La 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea respectivă. Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media