Raportul comisiei de evaluare a procurorului general suspendat, contestat de avocați. Stoianoglo: „Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele”

17 mai 2022, 18:28 Justiție 121
Alexandr Stoianoglo, la CA Chișinău.  Sursa: captură/independent.md

Procurorul general suspendat a venit cu o reacție după publicarea raportului final al Comisiei de evaluare a activității în decursul mandatului, membrii cărora i-au oferit calificativul „nesatisfăcător” fapt ce deschide portița spre revocarea sa din funcție. Alexandr Stoianoglo a calificat procesul de evaluare a mandatului său drept „circ”, iar concluziile comisiei de evaluare, potrivit lui, nu s-au bazat pe rezultatele muncii sale, „ci pe niște aprecieri pur subiective și părtinitoare, neavând la bază niciun temei factologic sau legal”.

„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele. Doar că nu prea avem ce aplauda din moment ce toți știu că rezultatul fusese preconceput, iar „circarii” s-au antepronunțat din start. Puterii i-au luat tocmai șapte luni pentru a scăpa de inacceptabilul Procuror General. Întregul proces, care nu a fost decât o absurditate, s-a derulat într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite”, a declarat Stoianoglo.

În mesajul său, procurorul-șef suspendat a criticat dur conducerea țării, acuzând autorii inițierii evaluării sale de nerespectarea opiniei experților europeni.

„Ne-am convins deja cu toții cum autoritățile noastre respectă recomandările structurilor europene: la nivel dclarativ - suntem cea mai pro-europeană țară, în realitate, însă – întruchiparea feudalismului provincial. Guvernarea a zis că recomandările Comisiei de la Veneția privind evaluarea Procurorului General vor fi luate în calcul pe viitor, întrucât procesul deja începuse. Minciunile și ipocrizia în plină acțiune. În realitate, evenimentele s-au modelat și derulat strict cum le-a convenit lor”, a mai adăugat Alexandr Stoianoglo.

În context, avocații lui Stoianoglo au contestat în instanță raportul de evaluare a activităţii clientului acestora.

„Am contestat totul. Au fost comise abuzuri la toate compartimentele. Criteriile de evaluare nu au fost corecte, ele au fost contestate mai înainte în Curtea de Apel, dar şi aceste criterii eronate nu au fost respectate de membrii Comisiei. Au fost încălcate toate normele de procedură”, a declarat Iurie Mărgineanu, unul dintre avocaţii lui Stoianoglo, pentru anticorupție.md, aceeași informație oferită și pentru Replica Media de un alt avocat al procurorului-șef suspendat, Vasile Gafton, care a menționat că acest raport este unul „ilegal”.

Amintim că, Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept Alexandr Stoianoglo și-a încheiat misiunea, după aproximativ jumătate de an de activitate. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat raportul - întins pe 129 de pagini, iar sentința finală a comisiei i-au oferit lui Stoianoglo calificativul „nesatisfăcător”, punctajul final de evaluare acordat de comisie constituind 2,19 puncte. În aceste condiții, în urma modificării Legii cu privire la Procuratură de către majoritatea parlamentară, se va dispune revocarea acestuia din funcție.

Comisia a audiat mai multe persoane, printre care actuali angajați ai Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai lui Alexandr Stoianoglo, dar și actualul procuror general interimar Dumitru Robu.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media