ANRE: 25 de companii din țară au obținut statut de producător de energie regenerabilă

17 iunie 2022, 19:14 Economie 152
Parc de panouri solare, Ungheni.  Sursa: Replica Media

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a confirmat statutul de producător eligibil pentru 25 de companii ce dețin sau urmează să dețină centralele electrice ce utilizează tehnologia fotovoltaică. Hotărârea a fost aprobată în ședința de vineri, 17 iunie, la care au fost examinate primele 26 de cereri înregistrate conform principiului primul venit - primul servit. Celelalte solicitări vor fi examinate la una dintre ședințele următoare, în funcție de cotele disponibile alocate de Guvern.

Depunerea cererilor pentru acest tip de tehnologie a început la 15 aprilie 2022. Pentru acest tip de tehnologie s-a înregistrat cel mai mare interes din partea businessului autohton. Până în prezent au fost depuse peste 170 solicitări de confirmare a statutului de producător eligibil, cu o capacitate sumară solicitată de peste 120 MW.

În ședința ANRE au fost examinate primele 26 de cereri, înregistrate conform principiului primul venit-primul servit, pentru care a fost finalizată examinarea realizată în scopul evaluării deplinătății dosarelor depuse și întrunirea cerințelor pentru confirmarea statutului de producător eligibil stabilite în Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei produse din surse regenerabile și Regulamentului privind conformarea statutului de producător eligibil, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 251/2019.

Urmare a hotărârilor aprobate de ANRE s-a confirmat statutul de producător eligibil pentru 25 de centrale electrice cu o capacitate sumară de 18,45 MW.

Examinarea celorlalte cereri va avea loc la una din ședințele ulterioare ale ANRE, în funcție de cotele disponibile și alocate de către Guvern. Despre rezultatele examinării companiile vor fi anunțate cu promptitudine.

ANRE informează că deciziile sale intră în vigoare după achitarea garanțiilor de bună execuție, în termen de 15 zile din momentul adoptării deciziei. În cazul în care aceste garanții nu vor fi depuse, deciziile ANRE de acordare a statutului de producător eligibil vor fi anulate.

În acest context, ANRE îndeamnă solicitanții care au depus cereri pentru confirmarea statutului de producător eligibil să urmărească pagina web oficială a Agenției, unde, în scurt timp, vor fi publicate informațiile ce țin de depunerea garanțiilor de bună execuție a contractelor, specificate pentru fiecare solicitant și lista nemijlocită a beneficiarilor.

ANRE a anunțat deschiderea procedurii de recepționare a cererilor de confirmare a statutului de producător eligibil și de repartizare a cotelor pentru energia electrică la tarife fixe produsă din surse regenerabile de energie la sfârșitul lunii martie anul curent.

Aici găsiți lista actelor care trebuiesc anexate la cererea tipizată pentru confirmarea statutului de producător eligibil.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media