Șefa statului a avut o întrevedere cu directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional

13 iunie 2022, 16:17 Politică 141
Șefa statului a avut o întrevedere cu directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional.  Sursa: Președinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit luni, 13 iunie, cu directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Interlocutorii au vorbit despre principalele provocări cu care se confruntă economia Republicii Moldova în contextul regional incert, despre criza energetică și despre creșterea prețurilor, se arată în comunicatul emis de Președinție.

„Șefa statului a apreciat sprijinul de care țara noastră a beneficiat de-a lungul anilor din partea FMI, precum și faptul că, recent, a fost agreată majorarea pachetului financiar pentru Republica Moldova, ca răspuns la noile realități generate de războiul din Ucraina.

Președinta Maia Sandu a menționat că, în prezent, efortul autorităților este îndreptat spre susținerea categoriilor vulnerabile ale populației, afectate de majorarea prețurilor, și spre îmbunătățirea condițiilor pentru business”, se arată în comunicatul emis de Președinție.

În acest sens, este menționar că se mizează pe cooperarea cu FMI în domeniul fiscal, inclusiv pe o reformă a sectorului, pentru a face mediul de afaceri din țara noastră mai atractiv.

Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaționa Kenji Okamura a exprimat deschiderea Fondului Monetar Internațional de a sprijini în continuare Republica Moldova în procesul de transformare a țării, de realizare a reformelor economice și de consolidare a instituțiilor publice.

Republica Moldova are un program cu FMI, iar la 11 mai 2022 Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice. Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media