UPDATE 22:03. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a creat condițiile pentru două coridoare umanitare maritime care să permită circulația în siguranță a navelor în Marea Neagră și în Marea Azov, potrivit unui comunicat publicat luni pe Telegram. Anunțul vine pe fondul condamnării internaționale privind blocarea de luni de zile a porturilor-cheie din Ucraina de către flota rusă, scrie CNN, citat de Digi24.ro.
„Federația Rusă ia întreaga gamă de măsuri pentru a garanta siguranța navigației civile în apele Mării Negre și ale Mării Azov”, a susținut ministerul rus, în comunicat. „Acolo rămâne în continuare un pericol pentru navigație și pentru infrastructura portuară, din cauza deplasării minelor ucrainene (…) de-a lungul coastelor statelor din Marea Neagră”, a precizat ministerul Apărării de la Moscova.
Liderii mondiali au condamnat blocada de luni de zile a forțelor rusești asupra porturilor-cheie din Ucraina – inclusiv Mariupol, la Marea Azov, și Odesa, la Marea Neagră – care a lăsat peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în interiorul țării. Marina ucraineană a anunțat luni că aproximativ 30 de nave și submarine rusești au continuat blocada împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră.
Potrivit comunicatului rușilor, coridorul umanitar maritim din Marea Azov va funcționa non-stop pentru a permite navelor să iasă din portul Mariupol.
Ministerul rus al Apărării a precizat că în Marea Neagră un coridor umanitar maritim va funcționa în timpul orelor de lucru, pentru ca navele „să poată părăsi porturile Herson, Mikolaiv, Chornomorsk, Ochakiv, Odesa și Yuzhne în direcția sud-vest, dinspre marea teritorială a Ucrainei”.
De asemenea, ministerul rus a acuzat autoritățile ucrainene că nu au luat măsuri pentru a rezolva problema navelor blocate.
UPDATE 21:32. Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a făcut apel la ucraineni să nu uite de război și să ajute trupele.
„V-ați săturat de război? Înțeleg. Este foarte greu. Și de aceea unii astăzi încearcă să se ascundă de război și să se întoarcă la tipul de viață dinainte de război. Dar nu va funcționa. Aceasta este doar o încercare de a evadare din realitate, o încercare de a forma un balon de săpun – iluzia unei vieți pașnice scoate războiul din ecuație și revine la ritualurile zilnice obișnuite”, scrie Podolyak.
Oficialul ucrainean spune că războiul nu s-a încheiat și continuă în toată țara, și nu în unele zone separate.
„Rusia este interesată de preluarea completă a Ucrainei, inclusiv de Kiev, răsturnarea statului și renașterea URSS. Recitiți din nou acest lucru. Nu există linii roșii pentru Rusia. Pe 24 februarie, aveau deja un plan pentru a ucide zeci de mii de oameni, au adus crematorii mobile și au pregătit documente de reglementare pentru gropile comune Ei au declarat public că intenționează să „denazifieze” – adică să ucidă – două milioane de cetățeni ucraineni”, crede Podolyak.
Potrivit lui, dacă societatea își permite să uite de război și încetează să mai fie un spate eficient pentru armată, Rusia va continua să ucidă.
UPDATE 20:52. Guvernatorul Ucrainei de la Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că forțelor Kievului le este greu să evite atacurile rusești în centrul orașului Severodoneâk, dar forțele Moscovei nu controlează orașul din est.
Într-o postare nouă, Gaidai a mai spus că trupele ruse bombardează în mod constant orașul geamăn Lîsîceansk din Severodoneâk.
UPDATE 20:12. Doi cetățeni britanici, Aiden Aslin și Sean Pinner, precum și marocanul Saadun Brahim, care au fost capturați la Mariupol, au fost duși marți la o ședință a „Curții Supreme” a autoproclamatei „Republici Populare Donețk” din Donețk, scrie BBC.
Această curte nu este recunoscută de comunitatea mondială. Judecând după înregistrarea video a întâlnirii, britanicii au putut să stea pe picioare fără asistență și au fost conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ei au spus că au înțeles acuzațiile împotriva lor și au fost de acord să examineze cazul fără a audia martori.
Reprezentanții „parchetului” din DNR spun că toți trei sunt acuzați de mercenarism, preluare violentă a puterii și „săvârșirea de infracțiuni de către un grup de persoane”. Parchetul a recunoscut că inculpaţii ar putea fi condamnaţi la moarte ca pedeapsă.
Marți, într-un interviu acordat postului de radio El-Bi-si, procurorul general britanic Dominic Raab, fără a intra în detalii, a declarat că Ministerul de Externe al țării își va transmite poziția față de Aslin și Pinner prin canalele diplomatice disponibile.
UPDATE 19:30. Raportul de seară al Statului Major ucrainean conține observația că „datorită acțiunilor de succes ale apărării noastre aeriene, intensitatea utilizării aeronavelor inamice a scăzut”. Potrivit analizei Statului Major General, eforturile aviației ruse s-au concentrat pe sprijinirea forțelor terestre și asupra loviturilor împotriva infrastructurii ucrainene din adâncul Ucrainei.
Armata rusă susține încă din primele zile că a câștigat dominație în spațiul aerian al Ucrainei, dar asta contrazice comportamentul observat al aviației ruse. Aviația ucraineană, deși mult mai mică decât cea rusă, continuă să opereze.
Cele mai multe lovituri asupra regiunilor din spatele de vest ale Ucrainei sunt efectuate de rachete de croazieră lansate de aeronave rusești mult dincolo de spațiul aerian ucrainean. Experții occidentali explică, de asemenea, înaintarea lentă a trupelor rusești în Donbas prin lipsa unui sprijin aerian constant.
UPDATE 18:55. Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit rezidenți din regiunea Herson din sudul țării și că îi țin în „camere de tortură”.
„Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane care sunt reținute în subsoluri special echipate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de oameni sunt „la subsol” în orașul Herson, iar restul în alte așezări din regiune”, a declarat Tamila Tacheva, reprezentanta permanentă a președinției ucrainene în Crimeea, într-un briefing.
„Sunt reținuți în condiții inumane și sunt victime ale torturii.
Cei reținuți sunt „în principal jurnaliști și activiști” care au organizat „mitinguri pro-ucrainene în Herson și regiunea sa” după ce trupele ruse au ocupat teritoriul, precum și prizonierii de război”, a spus Tacheva, adăugând că „unii ucraineni deţinuţi în regiunea Herson – civili, dar şi combatanţi deţinuţi – au fost trimişi la închisori din Crimeea”.
UPDATE 18:21. Autoritățile Republicii Moldova au refuzat extrădarea în Republica Belarus a deputatului ucrainean Evghenii Iakovenko, aflat în lista persoanelor căutate prin INTERPOL, care a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova la data de 4 iunie.
O ordonanță în acest sens a fost semnată de procurorul-șef interimar, Dumitru Robu, care a motivat că în privința parlamentarului, în contextul situației militare din regiune în care Belarus susține agresiunea rusă în Ucraina, există „suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile și nu va avea acces la un proces echitabil”.
UPDATE 17:50. Parlamentarii ruși au votat pentru scoaterea Moscovei de sub jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului, după mai bine de 20 de ani ca membru al Consiliului Europei, cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent.
Duma de stat rusă a aprobat două proiecte de lege, unul care scoate țara de sub jurisdicția instanței și al doilea stabilește data de 16 martie ca dată limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după această dată nefiind puse în aplicare.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali”, a declarat președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.
Unele dintre deciziile instanței „au fost în contradicție directă cu constituția rusă, cu valorile și tradițiile noastre”, a mai adăugat el.
Apelurile la CEDO deveniseră o ultimă soluție pentru reclamanți în mai multe cazuri importante care fuseseră respinse de instanțele ruse, așa că mișcarea de astăzi marchează încheierea a ceea ce mulți activiști au văzut drept ultima speranță pentru justiție.
UPDATE 17:07. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a pus pe scriitorul Dmitri Glukhovsky pe lista persoanelor date în căutare. Sub ce articol este căutat nu este clar, dar acesta a vorbit s-a expus rânduri împotriva războiului Rusiei în Ucraina, a atras atenția „Mediazon” (publicația din Rusia este recunoscută ca agent mass-media străin).
Aliatul lui Navalny, Vladimir Milov, a fost trecut și el pe lista de urmăriți. De asemenea, nu se cunosc detaliile dosarului penal împotriva lui.
„Cred că este imposibil să găsesc un cetățean al Rusiei care respectă legea mai mult decât mine. Am respectat întotdeauna legile acestei țări, i-am dat o mulțime de bani cu taxe. Doar că vremurile sunt așa - toți criminalii și bandiții sunt oameni liberi și care respectă legea sunt pe lista de căutați”, a comentat situația Vladimir Milov (recunoscut în Rusia de mass-media drept „agent străin”) pentru BBC.
UPDATE 16.41. Viceministrul Educației al Ucrainei Andrei Vitrenko a anunțat modificări în programul educațional de la 1 septembrie 2022. Astfel, în școlile din Ucraina nu va mai fi predat romanul scriitorului rus Lev Tolstoi, „Război și Pace”, transmite presa din Ucraina.
Mai mult, vor fi excluse și alte opere din literatură care elogiază aramata rusească.
„Toate acestea vor fi complet excluse din literatura străină. Ei bine, de exemplu, Război și Pace. Astfel de lucruri nu vor mai fi studiate în Ucraina. Adică tot ce cântă „trupele orci” va dispărea din programul literaturii străine”, a spus Vitrenko.
Potrivit viceministrului, în conformitate cu ordinul Ministerului Educației și Științei, s-au creat grupuri de lucru de înaltă profesionalitate, care lucrează deja la schimbări în programa școlară.
UPDATE 16.10. Consilierul șefului Președinției, Mihailo Podolyak, s-a adresat ucrainenilor, comentând evenimentele de pe front. El a asigurat că fiecare așezare capturată va fi din nou ucraineană, scrie Unian.
În special, Podolyak i-a îndemnat pe ucraineni să nu se teamă de știrile despre capturarea unor așezări de către ruși.
Potrivit acestuia, în timpul ostilităţilor acest lucru nu poate fi evitat, iar manevrele tactice continuă. „Luăm ceva, dăm ceva înapoi. Ei sunt mai mulți, au mai multe echipamente. Trebuie să-i epuizăm ca să rămână fără rezerve şi resurse”, a spus Podolyak.
El a asigurat că toate teritoriile ocupate vor reveni sub controlul Ucrainei, menționând că acest lucru necesită timp și resurse.
UPDATE 15.50. Forțele ruse controlează acum aproape toată regiunea estică a Ucrainei, spune ministrul rus al apărării. 97% din regiunea Lugansk a fost „eliberată”, a declarat Serghei Şoigu într-o şedinţă a ministerului apărării, difuzată la televiziunea de stat.
Șoigu susține că zonele rezidențiale ale orașului Severodonețk sunt în mâinile Moscovei și se fac noi încercări de a câștiga zone industriale.
Johnson a promis că Regatul Unit va „rămâne ferm” sprijinului pentru Ucraina, a declarat purtătorul său de cuvânt reporterilor după reuniunea cabinetului: El a spus că este vital ca președintele Zelenskiy să nu fie presat să accepte un acord prost, menționând că astfel de acorduri de pace nu durează.
El a spus că lumea trebuie să evite orice rezultat în care agresiunea nejustificată a lui Putin pare să fi dat roade. Remarcile lui Johnson au venit după ce Zelenskiy s-a declarat „foarte fericit” de câștigarea votului de încredere a premierului, descriind victoria restrânsă a lui Johnson drept „o veste grozavă”.
Ministrul de externe britanic, Liz Truss, a mai spus că Regatul Unit pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt.
UPDATE 14.39. În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa și Agerpres.
Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)", a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.
Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv şi Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcţia Lozove şi Bila Krînîţea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susţinerii acesteia cu lovituri de artilerie şi ale forţelor aeriene, potrivit raportului de marţi asupra situaţiei.
UPDATE 14.05. Rusia are nevoie să avanseze pe una dintre principalele sale axe de atac, dacă dorește să controleze întreaga regiune de est a Donețk, potrivit evaluării de marți dimineață a Ministerului britanic al Apărării.
Rapoartele asupra bombardamentelor puternice în apropiere de Izium sugerează că Moscova pregătește un „efort reînnoit” pe axa nordică.
Între timp, Londra spune că asaltul rusesc asupra axei sudice din jurul Popasnei a stagnat în ultima săptămână după câștigurile din obținute în luna Mai.
Rușii continuă să încerce să încercuiască Severodonețk, după ce au capturat unele părți de est ale orașului. Se crede că ucrainenii au recâștigat o parte din oraș în weekend, dar luptele grele de stradă continuă.
UPDATE 13.48. Serghei Șoigu, ministrul Apărării Federații ruse a făzut azi un bilanț al luptelor din estul Ucrainei.
Șoigu spune că trupele ruse controlează 97% din teritoriul așa-zisei Republici Populare Luhansk și a făcut mai multe declarații despre mersul războiului.
1. Orașul Sveatogorsk, un important centru ortodox din nordul regiunii Donețk se află sub controlul total al trupelor ruse.
2. Numărul total al prizonierilor ucraineni este de circa 6,4 mii de persoane.
3. A fost instituit oficial coridorul terestru și feroviar între Rusia și Crimeea prin regiunile Donețk, Zaporojie și Herson.
4. Infrastructura portuară din Mariupol și Berdeansk a fost restabilită și este gata pentru exportul de grâne.
UPDATE 13.16. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va ajunge vineri, 10 iunie, la Bucureşti, și va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, scrie Digi24.
Jens Stoltenberg va avea discuţii bilaterale cu preşedintele României, cu preşedintele Poloniei şi cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak.
UPDATE 12.53. Așa-zisul „șef adjunct al administrației militaro-civile” din regiunea ocupată Herson, Kirill Stremousov, a anunțat astăzi, 7 iunie, despre deschiderea primei bănci rusești cu drepturi depline în regiune, urmând a fi posibilă deschiderea de conturi într-o lună și jumătate, scrie TASS.
„Banca își începe literalmente activitatea în această săptămână. Băncile ucrainene, din cauza comunicațiilor care au fost avariate de armata ucraineană, nu vor mai lucra pe teritoriul regiunii Herson. <...> În viitorul apropiat, în decurs de o lună și jumătate, oamenii vor putea deja să deschidă conturi chiar și prin internet”, a spus Stremousov.
UPDATE 12.15. Belarus intenționează să-și mărească de aproape două ori dimensiunea armatei: de la 45.000 de militari la 80.000, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, informează Ukrainska Pravda.
„Ca parte a creării unui centru de comandă operațional din sud, numărul personalului din Forțele Armate ale Republicii Belarus este planificat să crească la 80.000 de oameni. Noile unități militare vor fi echipate cu echipament militar care este în prezent depozitat”, susține Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
UPDATE 12.00. Pierderile armatei ruse de la începutul invaziei și până astăzi, 6 iunie:
📌 personal - aproximativ 31 360 (+110);
📌 tancuri ‒ 1390 (+4);
📌 vehicule blindate de luptă - 3416 (+16);
📌 sisteme de artilerie - 694 (+4);
📌 lansatoare multiple de rachete - 207;
📌 sisteme de luptă antiaeriană - 96;
📌 aeronave - 212 (+1);
📌 elicoptere - 177 (+1);
📌 drone - 553 (+2);
📌 rachete de croazieră - 125;
📌 corăbii / bărci / nave de război - 13;
📌 vehicule și rezervoare de combustibil - 2405 (+10);
📌 echipament special - 53.
PDATE 11.05. Aflate de fiecare parte a unui râu important din punct de vedere strategic, Severodonețk și Lysychansk au fost aproape distruse, în timp ce unitățile de artilerie rusă încearcă să-i supună pe apărătorii ucraineni.
„Sunt orașe moarte”, a spus președintele Zelensky – aproape lipsite de viață.
În ultimul său discurs, Zelenskyi a insistat că forțele ucrainene au „toate șansele” să riposteze și că „sunt puternice”.
Luptele aprige de stradă continuă în oraș.
Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohirya, Avdiivka, Kurakhove sunt cele mai fierbinți puncte de confruntare astăzi.
Armata rusă încearcă să folosească forțe suplimentare în direcția Donbasului, „dar este a 103-a zi - și Donbasul ucrainean stă în picioare. Stă ferm.”
Zelenskiy a mai spus că forțele ucrainene care apără Severodonețk „rezistă” în ciuda atacurilor trupelor ruse, dar că situația de pe frontul de est este „dificilă”.
Totodată, președintele Ucrainei a spus că negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivelul zero”.
UPDATE 10.30. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat luni Rusia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU precum că este singura responsabilă pentru criza alimentară. Declarațiile lui Michel l-a determinat pe ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, să părăsească ședința.
Charles Michel s-a adresat luni ambasadorului rus Vasili Nebenzia direct la ședința Consiliului de Securitate al ONU, spunând că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”.
UPDATE 09.50. De la începutul invaziei ruse, 263 de copii au murit, iar 467 au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.
Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 190, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkiv - 112, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 53, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 47, regiunea Zaporizhia - 29, regiunea Sumy - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15.
Totodată, 1940 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor, iar 184 dintre ele au fost complet distruse.
UPDATE 09.25. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, condamnă atacul cu rachete al forţelor rusești asupra celui de-al doilea mare terminal de cereale din Ucraina, la Mykolaiv.
Oficialul a afirmat că atacul contribuie la criza alimentară globală. El a mai acuzat că dezinformarea răspândită de Putin devine din ce în ce mai cinică.
UPDATE 09:00. Serviciul de frontieră ucrainean raportează un alt bombardament din partea rusă.
Potrivit sesizării serviciului de frontieră, rușii au tras din nou cu mortare și artilerie cu tun în orașul de graniță (evident, este vorba despre Seredina-Buda, regiunea Sumî) din satul Zernovo, regiunea Bryansk.
Sunt pagube, nu au fost înregistrate victime.
UPDATE 08:34. Șeful administrației regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, în raportul său scurt de dimineață, scrie că luptele de la Severodonețk sunt „în plină desfășurare”.
Gaidai mai relatează că în apropiere de Lîsîceansk o piață și un colegiu minier au ars din cauza obuzelor rusești, iar o școală a fost avariată.
UPDATE 08.00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un raport din dimineața zilei de marți, a 104-a zi de război, scrie că rușii continuă să atace pozițiile ucrainenilor din Severodonețk și pe autostrada care duce la acesta, în satele din Berestovo și Nagornoe. În acest din urmă caz, atacurile, potrivit Statului Major, au fost respinse cu succes.
Câteva puncte rezumative pe scurt:
- De la Liman spre sud și vest, inamicul nu a avansat în ultimele 24 de ore. În ceea ce privește Svyatogorsk, despre captura despre care vorbesc surse ruse, nu se spune nimic în raport.
- În zona Izium, rușii încă nu au înaintat mai mult de aproximativ 20 km spre sud, spre Slaviansk și Barvenkovo, și 21-25 km spre vest și sud-vest, spre Lozovaya și rutele de aprovizionare ale grupului ucrainean din Donbasul.
- În partea de sud a frontului de est, în regiunea Donețk, precum și în regiunea Zaporojie, rușii încă nu încearcă să atace.
- La granița regiunilor Herson și Nikolaev, inamicul, potrivit Statului Major ucrainean, a încercat fără succes să contraatace în zona satelor Lozovoe și Belaya Krinitsa de pe malul estic al râului Ingulets, la sud de Davidov Brod.
- Potrivit informațiilor de care dispune Statul Major, Belarus, ca parte a creării comandamentului operațional de sud, va crește dimensiunea armatei la 80 de mii de oameni, echipând noi unități cu echipamente și arme din depozite.
- La granița Ucrainei cu regiunile Kursk și Belgorod, inamicul reține și unități ale armatei ucrainene, ținând până la trei grupuri tactice de batalion în zonele de frontieră.
UPDATE 07:18. Japonia a adăugat două bănci mari rusești și una din Belarus pe lista de sancțiuni.
După cum raportează agențiile mondiale cu referire la Ministerul de Externe japonez, au fost impuse sancțiuni împotriva Moscow Credit Bank, Rosselkhozbank și Belinvestbank (Banca Belarusa pentru Dezvoltare și Reconstrucție).
Moscow Credit Bank și Rosselkhozbank sunt printre cele mai mari zece bănci din Rusia; Belinvestbank este, de asemenea, în top 10 din țara sa.
UPDATE 07:13. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) admite în ultima sa analiză că nu este clar care forțe și din ce parte din Severodonețk este de fapt controlată.
ISW, care își întocmește rapoartele pe baza diferitelor surse deschise, amintește că alaltăieri, șeful administrației regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a spus că unitățile ucrainene din Severodonețk au contraatacat și acum controlează jumătate din teritoriul orașului, apoi Jurnalistul ucrainean Iurii Butusov, care lucrează pe front, a scris că acest lucru nu este adevărat, iar ucrainenii controlează doar o zonă industrială mare în vestul orașului și cartierul adiacent (serviciul rus al BBC l-a citat aseară), apoi Gaidai a recunoscut că situația de la Severodonețk s-a complicat și luptătorii ucraineni nu făceau decât să apere zona industrială.
De adăugăm la aceasta că, în raportul de seară de luni, Statul Major ucrainean a scris că luptele au loc în partea de est a Severodonețkului - ceea ce, teoretic, ar trebui să însemne că vestul și centrul sunt sub controlul ucrainenilor.
ISW admite că într-un mediu de luptă stradală este în general dificil să știi cine deține controlul.
Într-un raport anterior însă, experții institutului, pe baza declarațiilor lui Gaidai, au concluzionat că capacitatea forțelor ucrainene de a contraataca cu succes la Severodonețk poate indica o scădere a puterii de luptă a trupelor ruse.
O parte utilă și la îndemână a rapoartelor ISW este o hartă interactivă unde puteți vedea în detaliu toate zonele de luptă cu o linie aproximativă a frontului.
UPDATE 07:10. Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV că în prezent războiul se află într-o fază lungă, intensă și sângeroasă în estul, dar și sudul Ucrainei, fiind un model de război agresiv, dar susține că statul ucrainean va ieși învingător din acest război, deoarece „Ucraina nu are fizic alte opțiuni decât să alunge Rusia de pe teritoriile sale și să-și apere statalitatea”.
UPDATE 07:05. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat astăzi, 6 iunie, că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev vor arme care ar putea asigura circulaţia în siguranţă a exporturilor ţării, transmite REUTERS, citează Digi24.
„În acest moment, Ucraina discută cu Marea Britanie şi Turcia ideea ca marina unei terţe ţări să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia”, a declarat Zelenskiy la o conferinţă de presă în Kiev.
UPDATE 07:00. Alexei Arestovici, consilier militar al șefului biroului președintelui ucrainean, spune că Ucraina are nevoie de 60 de sisteme de lansare multiplă de rachete și că proviziile actuale din țările occidentale nu sunt suficiente pentru a inversa valul războiului.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie și 6 iunie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
