Premierul României: „Este necesar ca R. Moldova să primească susținere fermă și un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene”

28 aprilie 2022, 19:02 Politică 154
Nicolae-Ionel Ciucă.  Sursa: Replica Media

Premierul României Nicolae Ciucă a pledat, joi, 28 aprilie, la reuniunea organizată de Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, pentru acordarea de sprijin Republicii Moldova, „care este profund afectată nu doar de criza energetică, ci și de criza refugiaților din Ucraina”. Totodată, oficialul român a menționat că „este necesar ca Republica Moldova să primească susținere fermă și un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene”

„Am participat astăzi (n.r. joi), printr-o intervenție video, la reuniunea organizată de Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, pe tema impactului crizei din Ucraina asupra regiunii și a Europei. Am făcut o evaluare pragmatică asupra situației de securitate, cu accent pe importanța sprijinirii Ucrainei din punct de vedere politic, economic și militar. Am subliniat, totodată, contribuția consistentă realizată de România în susținerea cetățenilor ucraineni, prin sprijinul acordat refugiaților care sosesc din zona de conflict, dar și prin asistența umanitară și de urgență oferită.

De asemenea, am evidențiat măsurile de sprijin acordate de Guvernul României privind liberalizarea temporară a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni și extinderea capacităților de preluare a mărfurilor din Ucraina prin portul Constanța”, scris Ciucă pe Facebook.

Totodată, Ciucă menționează că a pledat pentru acordarea de sprijin Republicii Moldova, „care este profund afectată nu doar de criza energetică, ci și de criza refugiaților din Ucraina”.

Totodată, oficialul român a menționat că „este necesar ca Republica Moldova să primească susținere fermă și un răspuns favorabil la aspirațiile sale europene”

„Am pledat pentru necesitatea unui răspuns european robust în ceea ce privește controlul prețurilor la energie și am prezentat măsurile implementate de România pentru atenuarea efectelor prețurilor ridicate asupra consumatorilor vulnerabili. Este important să promovăm energia bazată pe gaz și nuclear ca energie de tranziție în procesul de decarbonizare progresivă a economiei europene”, se mai arată în mesajul lui Ciucă.

UE va examina oficial, săptămâna următoare, cererile din partea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova de aderare la bloc, a anunțat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Șefa legislativului european a mai adăugat că lidera de la Chișinău Maia Sandu a fost invitată să se adreseze Parlamentului European, invitație ce a fost deja acceptată.

Ambasadorii UE au declanșat această mișcare, cerând Comisiei Europene, brațul executiv al blocului, să-și spună părerile cu privire la solicitări, care au venit la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina.

Fiecare țară a spus că peisajul securității în schimbare rapidă trebuie să oblige UE să ia în considerare rapid cererile de aderare.

Ambasadorii UE au discutat despre cele trei cereri în cadrul unei întâlniri de luni după-amiază, înainte de a fi aprobată o decizie, potrivit mai multor diplomați.

Potrivit unui diplomat, ambasadorii UE au fost dispersați pe două puncte în timpul întâlnirii de luni: unul, că UE ar trebui să-și lanseze procesul formal de evaluare, și doi, că liderii UE ar trebui să discute subiectul la un summit la sfârșitul acestei săptămâni.

Ucraina, Georgia și Moldova sunt trei dintre cele șase țări pe care UE le clasifică drept vecine în cadrul așa-numitei inițiative „Parteneriatului Estic”. De ani de zile, UE s-a concentrat pe susținerea acestor țări să adopte treptat reforme democratice și juridice care să le apropie de bloc.

Pentru unii diplomați, este greu de imaginat că Ucraina, Georgia și Moldova pot realiza brusc reformele pe care s-au străduit să le implementeze până acum. Alții au considerat că este ciudat să unească trei țări care au doar unele asemănări. Deși fiecare este probabil departe de a ajunge la aderarea la UE, Ucraina se află acum într-o situație mult diferită din cauza invaziei ruse.

Diplomații au subliniat, de asemenea, că, deși procesul de aderare la UE poate dura ani de zile, UE încă oferă Ucrainei și altora din regiune ajutor financiar, asistență umanitară și acum, cel puțin în cazul Kievului, chiar și arme.

Mai mulți diplomați au mai spus că se așteaptă ca, Comisia să propună un fel de acord de parteneriat privilegiat pentru Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summitul liderilor UE din această săptămână.

Amintim că, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media