Uleiul de floarea soarelui s-a ieftinit cu circa 30%, în urma deciziei CSE

28 mai 2022, 13:04 Nutriție 524
Ulei de floarea soarelui.  Sursa: mold-street

Una dintre cele mai mari rețele de magazine a redus cu circa 30% prețul uleiului de floarea soarelui, urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a introduce uleiurile dezodorizate în lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat, scrie Mold-street.

Astfel, uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă acum pe raftul magazinelor 34-35 de lei, comparativ cu prețul anterior de 46-48 de lei. Adică avem o ieftinire cu 12-13 lei sau cu aproximativ 25%.

La 18 mai, uleiul dezodorizat a fost inclus în lista produselor social importante. Astfel, în urma acestei decizii, adaosul comercial și retrobonusul sunt limitate Decizia a fost aprobată de Comisa pentru Situații Excepționale (CSE) într-o ședință desfășurată astăzi, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Potrivit portalului Mold-street, la începutul lunii mai, uleiul vegetal se scumpise cu circa 25% și a ajuns să coste în cele mai importante rețele de magazine din Chișinău și țară circa 50 de lei pentru un litru.

Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costa între 48 și 50 de lei, comparativ cu prețul anterior de 36-39 de lei. Adică aveam o scumpire cu circa 12 lei, sau cu aproximativ 25%. În unele mici magazine mai poate fi găsit ulei la un preț de până la 40 de lei litrul, dar stocurile se vor epuiza rapid.

Comercianții dau vina pentru scumpirea actuală a uleiului vegetal pe distribuitori și pe producători, care au majorat foarte brusc prețul.

Mold-street menționează că grupul Trans-Oil (controlat de Vaja Jhashi), deține o cotă de circa 90% din producție și de peste 95% din exporturi (cel puțin în ultimii trei ani), la nivel național.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media