LIVE TEXT/ A 44-a zi de război. Atacul asupra gării din Kramatorsk: 39 de decedați, dintre care 4 copii. Reacția rușilor

8 aprilie 2022, 07:18 Ucraina 703
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 44-a zi de război, după ce Rusia a invadat-o pe 24 februarie sub pretextul unei „operațiuni speciale de eliberare și denazificare.” Rusia blochează în continuare accesul umanitar la Melitopol, potrivit primarului regiunii. În continuare, rușii au intenția să preia controlul total al orașului-port, să desfășurare ofensive în apropierea orașului Izium și să distrugă apărarea în direcția Donețk, în special a orașelor Severodonețk, Avdiivka și Kurakhov.

Primarul orașului Bucha, Anatolii Fedorchuk spune că numărul victimelor civile omorâte a ajuns la 320, iar căutările continuă. „Circa 90 la sută din cazuri sunt din cauza unor răni din gloanțe și nu din schije”, a declarat edilul orașului. Drept răspuns masacrului de la Bucha organizat de armata rusă, Rusia a fost exclusă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) din cauza rapoartelor privind atrocitățile comise în zonele din Ucraina pe care le-a ocupat.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, susține că Ucraina se abate de la acordurile încheiate la Istanbul. Potrivit lui Lavrov, Statele Unite și aliații săi conving conducerea ucraineană „să continue ostilitățile.” Președintele nerecunoscut al Belarusului, Alexandr Lukașenko a cerut ca țara sa să fie inclusă în cadrul negocierilor dintre Ucraina și Rusia, deoarece, în opinia acestuia „nu pot avea loc negocieri fără participarea Belarusului.”

Totodată, la 7 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care prevede un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia în UE.

UPDATE 21:52. Trupele ruse au împușcat 132 de locuitori ai satului Makariv din regiunea Kiev, a declarat primarul satului Makariv, Vadim Tokar.

„Am văzut atrocitățile lor în teritoriile eliberate. 132 de civili au fost pur și simplu împușcați de ocupanții ruși, nu îi pot numi oameni”, a declarat primarul localității.

UPDATE 21:36. Germania intenţionează să ofere ajutoare de 100 miliarde de euro companiilor afectate de războiul din Ucraina, conform unui document al Ministerelor Economiei şi Finanţelor, consultat de REUTERS.


UPDATE 20:52. Ucraina a primit astăzi, 8 aprilie, chestionarul din partea Uniunii Europene privind nivelul de pregătire al țării de a obține statutul de candidat al blocului comunitar, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

UPDATE 19:21. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au mers la Bucha, orașul din regiunea Kiev unde sute de civili au fost masacrați de armata rusă.

UPDATE 18:50. În localitatea Bucha din regiunea Kiev a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor, a anunțat prin intermediul paginii de Facebook procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, care a precizat că într-o groapă de lângă biserica din localitate au fost depistate aproximativ 67 de cadavre.

UPDATE 18:12. Rusia şi Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului între ele, în pofida recentelor atrocităţi comise pe teren, a declarat astăzi, 8 aprilie, un înalt responsabil turc, relatează AFP, în timp ce Moscova îşi manifestă nemulţumirea faţă de Guvernul turc din cauza vânzării dronelor Bayraktar către Kiev.

UPDATE 17:37. 50 de persoane, dintre care cinci copii au fost uciși în urma tacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, potrivit șefului regiunii Pavel Kirilenko.

Până la această oră, 98 de persoane au fost transportate la spitale.

„Din cei 98 de răniți care au fost duși la instituțiile medicale, 16 sunt copii, 46 - femei și 36 - bărbați.

UPDATE 16:05. În Kramatorsk civilii vor fi evacuați de urgență cu autobuzele în urma atacului cu două rachete asupra gării feroviare, anunță primarul orașului Alexandr Gocearenko.

„Astăzi începem o evacuare de urgență a oamenilor cu ajutorul tuturor mijloacelor de transport, căutăm șoferi. De astăzi vor fi nevoie de aproximativ 30-40 de șoferi”, a spus el.

Gocearenko a adăugat că din Kramatorsk vor fi evacuați toți locuitorii regiunii Donețk.


UPDATE 16:00. Pe una dintre cele două rachete care au lovit gara din Kramatorsk și a ucis cel puțin 39 de civili, inclusiv patru copii, care urmau să fie evacuați, era scris un mesaj în limba rusă - „за детей”, care în traducere înseamnă „pentru copii”. În timp ce ministerul Apărării al Federației Ruse a negat implicarea în atacul sângeros din Kramatorsk, argumentând că rachetele tactice Tochka-U, ale căror fragmente au fost găsite în apropierea gării, sunt folosite „numai de forțele armate ucrainene”, mai multe imagini video și foto distribuite pe rețelele de socializare arată contrariul.

Mai multe comunițăți OSINT (open source intelligence) au remarcat că Rusia a dislocat și, cel mai probabil, folosit sisteme de rachete Tochka-U în timpul războiului din Ucraina.

O sursă din Belarus a jurnalistului și analistului militar Dilan Maliasov, a postat pe Twitter, pe 30 martie, un film realizat pe autostrada M10 din Belarus în care apare o coloană militară rusească, însoțită de o mașină de poliție, ce se deplasează pe direcția Rechitsa – Gomel.

Dilan Maliasov afirma pe defence-blog.com că sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Tochka-U au fost scoase oficial din uz de armata rusă în 2019-2021, dar, probabil, din cauza necesității militare, acestea au fost repuse în serviciu. Mai mult, pe 16 martie 2022, într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Rusia a declarat că armata sa nu mai folosește Thocka-U.

„Erau cel puțin 8 transportoare Tochka-U, mai multe transportoare blindate BTR-82a, circa 9 camioane Kamaz, unele încărcate cu rachete Tochka-U, un vehicul de comunicații și o macara”, a scris MotolkoHelp pe Twitter.

Mai multe detalii găsiți în ȘTIRE.


UPDATE 15:40. Guvernatorul regiunii Sumî Dmitri Jivițki, a declarat că regiunea a fost complet eliberată de invadatorii ruși, dar încă trebuie curățată de mine.

„Teritoriul regiunii este liber de ocupanți, așa că, dacă auziți explozii (și au fost multe în ultimele zile), să ştiţi că sunt ca urmare a faptului că lucrează salvatorii și pirotehniştii, care neutralizează muniția lăsată de militarii ruşi pe pământul nostru”, a scris Jiviţki pe Facebook, potrivit BBC.

Guvernatorul i-a avertizat pe ucraineni că teritoriul regiunii este încă nesigur, pentru că armata rusă a părăsit o mulțime de zone minate care nu au fost încă verificate.


UPDATE 15:17. Liderii instituțiilor UE condamnă cu fermitate un nou atac al armatei ruse asupra unei gări din Ucraina, orașul Kramatorsk, unde zeci de civili au fost omorâți de o rachetă și alți zeci de oameni care așteptau în gară trenuri către regiuni mai sigure au fost răniți, transmite Calea Europeană.

„Condamn cu fermitate atacul lipsit de discernământ comis în această dimineață de Rusia împotriva unei gări din Kramatorsk, care a ucis zeci de oameni și a rănit mulți alții. Aceasta este încă o încercare de a închide coridoarele umanitare pentru cei care fug de acest război nejustificat și de a provoca suferință umană”, a scris șeful diplomației europene, Josep Borrell, care chiar în aceste momente se deplasează către capitala Ucrainei, împreună cu Ursula von der Leyen.


UPDATE 14:39. Având în vedere agresiunea continuă al Rusiei împotriva Ucrainei și atrocitățile raportate comise de forțele armate ruse în Ucraina, Consiliul a decis astăzi, 8 aprilie, să impună un al cincilea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei. Pachetul convenit include o serie de măsuri menite să întărească presiunea asupra guvernului și economiei Rusiei și să limiteze resursele Kremlinului pentru agresiune, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

„Aceste ultime sancțiuni au fost adoptate în urma atrocităților comise de forțele armate ruse în Bucha și în alte locuri aflate sub ocupația rusă. Scopul sancțiunilor noastre este de a opri comportamentul nesăbuit, inuman și agresiv al trupelor ruse și de a spune clar factorilor de decizie de la Kremlin că agresiunea lor ilegală are un cost mare”, susține Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Pachetul cuprinde:

- o interdicție de a cumpăra, importa sau transfera cărbune și alți combustibili fosili solizi în UE dacă sunt originari din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând cu august 2022. Importurile de cărbune în UE sunt în prezent în valoare de 8 miliarde EUR pe an;

- interdicția de a oferi acces în porturile UE navelor înmatriculate sub pavilionul Rusiei. Se acordă derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie;

- interzicerea oricăror întreprinderi de transport rutier din Rusia și Belarus, care să le împiedice să transporte mărfuri rutiere în UE, inclusiv în tranzit. Cu toate acestea, se acordă derogări pentru o serie de produse, cum ar fi produsele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, și pentru transportul rutier în scopuri umanitare;

Mai multe detalii în ȘTIRE.


UPDATE 13:50. Purtătorul de cuvânt al Serviciul de Securitate al Ucrainei, Artiom Dehtearenko, anunță că au fost înregistrați 39 de decedați, dintre care patru copii, în urma atacului asupra gării feroviare din Kramatorsk.UPDATE 13:43. Ministerul Apărării al Federației Ruse a negat acuzațiile părții ucrainene precum că a atacat cu rachete gara feroviară din Kramatorsk, regiunea Donețk, care s-a soldat cu peste 30 de persoane decedate și peste 100 rănite, majoritatea fiind femei, copii și bătrâni.

Potrivit părții ruse, rachetele tactice Tochka-U, ale căror fragmente au fost găsite în apropierea gării, sunt folosite „numai de forțele armate ucrainene”.


UPDATE 13:13. Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că autoritățile au demarat deja proceduri penale în urma atacului din gara Kramatorsk, regiunea Donețk.

„Nicio crimă a ocupanților nu va rămâne nepedepsită! Și oricâte prostii nu vor spune invadatorii că Ucraina însăși bombardează civili, nimeni nu va crede aceste falsuri. Răutatea, cruzimea, minciuna, disprețul față de viața umană - acestea sunt caracteristicile Federației Ruse și ale trupelor sale. Kramatorsk este o altă dovadă că lumea trebuie să lucreze împreună pentru a opri acest rău! Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis deja un proces penal pe acest fapt. În prezent, acțiunile trupelor ruse sunt investigate în temeiul articolului 438 din Codul penal - încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

UPDATE 13:05. Din cauza bombardamentului ce au avut loc acum câteva ore, gara feroviază Kramatorsk, regiunea Donețk, este închisă pentru a primi trenuri.UPDATE 12:00. Cu un mesaj la atacul din gara Kramatorsk, regiunea Donețk, unde sunt cel puțin 30 de persoane ucise, a venit președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy.

„Ocupanții au lovit gara Kramatorsk cu o rachetă Tochka-U, unde mii de ucraineni pașnici așteptau să fie evacuați... Aproximativ 30 de persoane au murit, aproximativ 100 de persoane au fost rănite. Poliția și salvatorii sunt deja la fața locului. Neavând puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”, a declarat liderul de la Kiev.


UPDATE 11:45. Trupele ruse au lovit gara Kramatorsk, regiunea Donețk, cu o rachetă Iskander. Potrivit informațiilor preliminare, peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 de persoane au fost rănite, anunță consilierul președintelui Ucrinei Alexei Arestovici.

sursa foto: UNIAN

„Trebuie să înțelegem că înainte de un astfel de atac, se face o observație atentă a țintei, minim o dronă, pentru că o astfel de rachetă e prea scumpă și e foarte riscant și greu de realizat astfel de atacuri. Ei știau foarte bine că lovesc în civili, că la gară erau mii de oameni care încearcă să se evacueze. Cu ce „spurcăciuni” totuși avem noi de a face”, a scris Arestovici pe Facebook.


UPDATE 11:38. Toate centrale nuclearo-electrice din Ucraina funcţionează stabil, anunță într-un comunicat de presă compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.

„Capacitatea totală de curent a unităților de alimentare asigură cantitățile necesare de energie electrică pentru nevoile țării. Radiațiile, focul și condițiile de mediu de la amplasamentele industriale ale centralelor nucleare și din teritoriile adiacente nu s-au schimbat și se încadrează în standardele actuale”, se menționează în comunicat.


UPDATE 11:21. Guvernul lucrează la adoptarea documentației pentru a începe procesul de naționalizare a proprietății rusești în Ucraina, a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal, scrie UNIAN. „Există o serie de afaceri în Ucraina care aparțin Rusiei. Mecanismele sunt în lege, documentația regulamentului este în curs de adoptare. Am început deja toate aceste procese. Desigur, vom naționaliza toate proprietățile rusești pentru a compensa unele dintre pierderile pe care Rusia ni le provoacă", a subliniat Șmîhal.

Fiind întrebat dacă ar fi necesare hotărâri judecătorești în timpul naționalizării proprietății rusești, prim-ministrul ucrainean a precizat că „în condiții de război, cred că vom acționa conform noii legi și vom naționaliza această proprietate în condiții de război”.


UPDATE 10:30. Rusia a recunoscut că a suferit „pierderi semnificative de trupe” în Ucraina, în urma invaziei fiind în cea de-a 44-a zi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru postul britanic Sky News, citat de BBC, că victimele sunt „o tragedie uriașă pentru noi”.

El a spus că speră că Moscova își va atinge obiectivele de război „în zilele următoare”.

Rusia a retras trupele de la Kiev și și-a mutat cea mai mare parte a focalizării războiului în estul Ucrainei - dar luptele nu arată semne de încheiere.


UPDATE 09:55. Pentru astăzi, 8 aprilie, viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuc anunță că au fost convenite 10 coridoare umanitare

Regiunea Donețk:
Mariupol - Zaporojie (cu transport propriu).

Regiunea Zaporojie:
Berdyansk - Zaporojye (cu transport propriu și autobuze).
Tokmak - Zaporojie (cu transport propriu și autobuze).
Melitopol - Zaporojie (cu transport propriu).
În cazul întoarcerii ocupanților autobuzelor ocupate, locul adunării oamenilor este secția de pompieri nr. 10.
Energodar - Zaporojie (cu transport propriu).
Locația colectării vehiculelor va fi anunțată de autoritățile locale.

Regiunea Luhansk:
Severodonetsk - Bakhmut.
Lîsîceansk - Bakhmut.
Popasna - Bakhmut.
s. Girske - Bakhmut.
Rubije - Bakhmut.


UPDATE 09:40. Pădurea în care s-au adăpostit, de la începutul războiului din Ucraina, peste 3.000 de militari ruşi s-a transformat într-un cimitir de maşini militare ruseşti, dar şi un perimetru în care accesul civililor este extrem de periculos, transmite AGERPRES.

Zona împădurită de la Norka, aflată la Nord-Vest de Kiev, la câţiva zeci de kilometri de frontiera cu Belarus, a fost locul de intrare a unei importante părţi a armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Pe aici au pătruns trupele armatei ruse care au atacat localităţi precum Bucea, Irpin sau Borodeanka, atacuri soldate cu sute de victime în rândul civililor.

Pădurea de pini din apropiere de Kiev este împânzită, acum, de camioane arse, dar şi de cantităţi importante de muniţie neexplodată cu care invadatorii ar fi vrut să atace localităţile ucrainene.


UPDATE 09:20. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, pleacă la Kiev, unde va avea o întrevedere cu președintele Vladimir Zelenskiy. Potrivit unui tweet, ea se va deplasa spre țara vecină cu trenul.


UPDATE 08:05. În orașul eliberat Bucha, lângă Kiev, au fost identificați 163 de localnici care au fost uciși de invadatorii ruși - aceasta este aproximativ jumătate din cadavrele găsite pe străzi. Despre aceasta a anunțat primarul Bucha, Anatolii Fedoruk, într-un interviu acordat pentru „Vocea Americii”, scrie UNIAN.


UPDATE 07:47. Armata rusă a lansat o nouă lovitură cu rachete dinspre mare în regiunea Odesa. Comandamentul Operațional „Sud” a raportat că a fost afectată infrastructura din regiune. Atacul a fost confirmat și de primarul regiunii, Serghei Bratciuk.UPDATE 07:16. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, exprimându-şi „sprijinul” pentru iniţiativă, notează AFP.

„Odată aprobată rapid (de statele membre), această propunere va ridica la 1,5 miliarde de euro ajutorul UE pentru Ucraina pentru material militar”, a scris pe Twitter responsabilul aflat în fruntea instituţiei care reuneşte liderii celor 27 de ţări ale Uniunii.


UPDATE: 07:00. Potrivit primarului Ivan Fiodorov, rușii nu au permis intrarea mărfurilor umanitare în Melitopol și au luat lor ajutorul umanitar cu tot cu autobuze și camioane, iar șoferii vehiculelor au fost amenințați.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie și 7 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media