Moldovagaz: Există riscul ca Gazprom să întrerupă livrările de gaz; Lucrăm împreună cu Guvernul pentru a preveni o astfel de situație

12 ianuarie 2022, 17:37 Economie 117
Moldovagaz.  Sursa: moldovagaz.md

Moldovagaz anunță că există riscul ca gigantul rus Gazprom să întrerupă aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. Reprezentanții întreprinderii susțin că lucrează împreună cu Guvernul pentru a preveni această situație, iar săptămâna viitoare problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale va fi discutată la ședința Consiliului de observatori al întreprinderii, din care fac parte și reprezentanți ai Gazprom.

Reprezentanții Moldovagaz au emis miercuri, 12 ianuarie, o declarație de presă în care au relatat următoarele:

- Negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părți din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară;

- Dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA „Moldovagaz””, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP „Gazprom”;

- Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație;

- Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită;

- La începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale cu adoptarea deciziilor corespunzătoare;

- SA „Moldovagaz” a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create.

Moldovagaz trebuie să plătească gigantului rus Gazprom un avans de 63 de milioane de euro pentru consumul de gaze din luna ianuarie 2022 al Republicii Moldova, iar deficitul este aproximativ de 25 de milioane de euro.

În acest context, viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că Guvernul nu ia în calcul un nou ajutor de stat pentru Moldovagaz, ci se analizează alte opțiuni prin care distribuitorul de gaz să fie ajutat să achite acest avans, precum contractarea unui credit bancar sau amânarea plății anumitor impozite.

Amintim că luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spune că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere.

Prețul de achiziție a gazului de la SAP Gazprom în ianuarie 2022 este de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.

De asemenea, amintim că o situație similară a avut loc în luna noiembri 2021, când Republica Moldova a fost la un pas de a rămâne fără gaz, după ce Moldovagaz nu a efectuat plățile necesare conform noului contract semnat și a acumulat o datorie de peste un miliard de lei.

Pe 22 noiembrie purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kuprianov, a emis un avertisment către autoritățile de la Chișinău că vor sista livrarea gazelor.

În termeni restrânși, Guvernul a fost nevoit ca banii rămași de la Energocom - 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, să transfere în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.

Iar la 25 noiembrie, Parlamentul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2021, în care a inclus alocarea a 1,7 miliarde de lei suplimentar pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, pentru a acoperi datoria Moldovagaz pentru Gazprom și pentru „întărirea situației de la Termoelectrica”.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media