După 13 ședințe de judecată, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Dodon: Avocații ex-președintelui, sancționați repetat

27 februarie 2023, 17:17 Justiție 140
Igor Dodon, CSJ, ședință.  Sursa: Replica Media

După 13 ședințe de judecată, astăzi, 27 februarie, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Dodon Igor, informează Procuratura Anticorupție.

„Avocații inculpatului lui Dodon Igor au fost sancționați cu amendă judiciară în mărime de 1.000 lei fiecare, cu informarea Uniunii Avocaților și Ministerului Justiție, pe motiv că aceștia au înaintat cerere de recuzare a procurorului în mod repetat cu rea - credinţă şi în mod abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul”, notează PA.

Amintim că și la ședința anterioară, din 23 februarie, a fost pronunțată o încheiere prin care instanța pentru comportamentul avocaților inculpatului Dodon Igor a aplicat fiecăruia amendă judiciară în mărime de 2.500 lei. La fel, instanța a dispus informarea Uniunii Avocaților și Ministerului Justiției despre încălcarea ordinii, oficialității și solemnității în ședința de judecată manifestată de către avocații fostului președinte.


Președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, actualmente este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august 2022 dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

De asemenea, la 6 octombrie 2022, PA a trimis în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai 2022, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Recent, la 3 februarie, Igor Dodon, soția acestuia Galina Dodon și un medic au fost audiați în calitate de bănuiți în cadrul unui nou dosar penal. Medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi.

În același timp, Igor Dodon împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi.

„În baza acestui document, inculpatul Dodon Igor a solicitat Judecătorilor Curții Supreme de Justiție sa îi încuviințeze să părăsească țara, aceeași solicitare fiind înaintată de către învinuita Dodon Galina Procuraturii Anticorupție”, menționează PA într-un comunicat de presă.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media