Fostul șef al CFM, Iurie Topală, rămâne în arest la domiciliu pentru alte 30 de zile. Decizia instanței

27 februarie 2023, 09:07 Justiție 148
Iurie Topală.  Sursa: IPN

Fostul director al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Iurie Topală, acuzat de procurori de depășirea atribuțiilor de serviciu, acțiuni care au dus la pierderea unor venituri de aproape 800 milioane lei pentru întreprindere, rămâne în arest la domiciliu pentru alte 30 de zile.

Potrivit PCCOCS, măsura a fost dispusă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în după amiaza zilei de vineri, 24 februarie 2023.

Solicitarea procurorilor PCCOCS vine după ce aceeași instanță a satisfăcut demersul avocaților inculpatului, prin care acesta nu mai este deținut în arest preventiv, ci la domiciliu. Potrivit legii, în această fază judiciară a examinării dosarului, procurorii nu erau în drept să conteste acea încheiere judecătorească.

Amintim că Iurie Topală a fost plasat în arest la domiciliu în urma deciziei judecătorești din 27 ianuarie 2023.

Procurorii îl acuză pe fostul director de depășirea atribuțiilor de serviciu, acțiuni care au dus la pierderea unor venituri de aproape 800 milioane lei pentru întreprindere. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că, urmare a abuzului de serviciu, în complicitate cu alți membri ai grupului criminal organizat, ar fi favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora. Din acest motiv, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Anterior, PCCOCS a trimis pe banca acuzaților alți figuranți în acest dosar, iar investigațiile în dosarul de bază continuă.

Amintim că Iurie Topală a fost extrădat din Belgia în Republica Moldova, în seara zilei de 3 noiembrie, la aproape un an de zile de când a fost anunțat în căutare prin canalele INTERPOL. El a fost reținut de INTERPOL în Belgia pe 13 ianuarie 2022.

La 21 decembrie 2022, PCCOCS a anunțat trimiterea acestuia în judecată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media