VIDEO/ ANRE: „Aplicarea noii modalități de stabilire a prețurilor a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea carburanților”

21 septembrie 2021, 14:40 Economie 141
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).  Sursa: oficial.md

Aplicarea noii modalități de stabilire a prețurilor a creat percepția greșită precum că noua lege a generat scumpirea carburanților, în susținerea argumentului fiind prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină, care demonstrează că în luna septembrie 2021 a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale. Declarațiile și prezentarea a avut loc astăzi, 21 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute de reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Directorul ANRE, Eugen Carpov a explicat celor prezenți la conferință efectul real al aplicării noii legi, prin simularea unei comparații a prețurilor înregistrate pe parcursul primelor 6 luni ale anului curent, perioadă în care acestea erau stabilite de către companii, cu prețurile maximale care ar fi fost calculate de către ANRE pentru aceeași perioadă în condițiile legii noi.

Conducerea ANRE a solicitat „formatorilor de opinie să se abțină de la lansarea în spațiul public a declarațiilor false, tendențioase și neargumentate, reiterând disponibilitatea și deschiderea de a continua comunicarea directă pe diverse domenii de reglementare.”

În urma aprobării noii metodologii de calcul a produselor petroliere, În Republica Moldova, timp de peste zece zile, benzina s-a scumpit cu peste 1 leu, iar motorina, cu peste 70 de bani.

Reprezentanții ANRE că au motivat că majorarea prețurilor se datorează uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord, care a provocat probleme de livrare și scăderea ofertei mondiale de carburanți.

„Ritmul ascendent al prețurilor stabilite este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, în special a benzinei, în contextul diminuării ofertei mondiale de carburanți cauzate de înlăturarea consecințelor uraganului Ida pe coasta de Est a Americii de Nord și întârzierile suportate la repunerea în funcțiune a producerii de carburanți în Golful Mexic (Reuters)”, se arată într-un comunicat al Agenției.

În cadrul ședinței publice în regim online din data de 14 iunie, a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost aprobată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media