VIDEO/ Dorin Damir, prima apariție după ce a fost reținut: Înconjurat de mai mulți polițiști, finul de cununie al lui Plahotniuc nu a binevoit să comunice cu presa

27 octombrie 2021, 16:48 Justiție 689
Dorin Damir.  Sursa: Jurnal TV

Pentru prima dată, Dorin Damir, președintele FEA și finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, s-a prezentat la ședința de judecată în dosarul fostei „Direcții 5” a MAI privind angajările fictive la Inspectoratul General de Poliție, în care are statut de inculpat împreună cu fostul ministru și șef al IGP Alexandru Pînzari și fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 - Valeriu Cojocaru.

Astăzi, 27 octombrie, la Judecătoria Chișinău are loc o nouă ședință de judecată în dosarul fostei „Direcții 5”.

Jurnaliștii de la Jurnal TV au surprins momentul când finul de cununie al lui Plahotniuc este escortat în fața instanței. Astfel, la prima apariție în spațiul public după reținerea sa, Dorin Damir a fost înconjurat de mai mulți polițiși, îmbrăcat sezonier, cu un chipiu pe cap și fără cătușe.

Întrebat de reprezentanții mass-media să comenteze acuzațiile ce se impută, Damir nu a binevoit să comunice cu presa.

sursa video: Jurnal TV

Amintim că, PCCOCS anunțat că a finalizat, cu suportul operativ al ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, urmărirea penală și au expediat spre examinare în instanța de judecată dosarul penal al fostei „Direcții nr. 5” a MAI. Prima ședință de judecată a fost stabilită pentru data de 30 septembrie. Cei trei au fost reținuți în luna iulie curent, fiind învinuiți de abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Potrivit PCCOCS, faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când Alexandru Pînzari, șeful din acea perioadă al IGP și Valeriu Cojocaru, șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA, Dorin Damir, (o persoană din aturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care controla partidul de la guvernare), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI.

Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată). Mai multe detalii AICI.

Ex-ministrul Apărării și fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu la 25 august 2021. Pînzari pledează nevinovat. În aceeași zi, a fost eliberat din arest și un ofițer al Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, reținut în cadrul aceluiași dosar.

În prezent, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru se află în arest la Penitenciarul 13 din Chișinău.

Direcția de Misiuni Speciale din cadrul INI a fost desființată în 2019 de către ministrul de Interne de atunci, Andrei Nastase.

Mai multe detalii depre dosarul în care aceștia sunt vizați, puteți afla în articolul - Urmărirea penală pe Dosarul fostei Direcții 5, finalizată. Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru vor apărea pe banca acuzaților.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media