Mureșan, după vizita efectuată la Chișinău: Lucrăm la o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

2 decembrie 2021, 17:00 Politică 93
Siegfried Mureșan.  Sursa: Facebook/ Siegfried Mureșan

După o vizită de două zile în capitala Republicii Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că se lucrează la o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova. Totodată, în cadrul vizitei, potrivit lui Mureșan, a fost agreat cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova noi pași privind întărirea cooperării la nivel parlamentar.

„Am condus zilele acestea în Republica Moldova o delegație a Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova. Scopul vizitei noastre a fost să ne arătăm susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova și să ne reiterăm aprecierea și sprijinul față de reformele făcute de autoritățile de la Chișinău în ultimele luni pentru procesul de modernizare a țării”, potrivit lui Mureșan.

Europarlamentarul menționează că programul vizitei a inclus o reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere, precum și întâlniri la nivel înalt cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, reprezentanți ai guvernului, ai fracțiunilor parlamentare, ai societății civile și ai mass-media.

În cadrul vizitei, potrivit lui Mureșan, a fost agreat cu omologii din Parlamentul Republicii Moldova noi pași privind întărirea cooperării la nivel parlamentar, ca urmare a Memorandului de înțelegere semnat luni la Bruxelles de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și președintele Parlamentului European, David Sassoli.

„Acest memorandum ne dă posibilitatea de a extinde cooperarea între cele două instituții. Prioritățile Republicii Moldova și ale Uniunii Europene în momentul de față sunt aceleași: apărarea valorilor europene, apărarea justiției și întărirea statului de drept, siguranța cetățeanului, securitatea energetică, combaterea crizei generate de coronavirus, îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni, sănătate, educație, tranziția spre o economie modernă, verde și digitală. Astfel, am agreat că vom întări cooperarea în toate aceste domenii între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova”, menționează Mureșan.

„Vom dezvolta o serie de proiecte care să includă societatea civilă, proiecte cu impact în spațiul public, pentru ca oamenii să simtă sprijinul Parlamentului European și să afle mai multe despre toate lucrurile bune pe care Uniunea Europeană le face pentru cetățenii Republicii Moldova. Am evidențiat la Chișinău lucrurile bune pe care le-am realizat în ultimele luni împreună, Republica Moldova și Uniunea Europeană. Am reușit împreună să depășim criza gazelor din Republica Moldova, inclusiv prin sprijin european financiar și tehnic”, susține eurodeputatul.

Totodată, potrivit lui Mureșan, s-a reușit pregătirea unui pachet economic de 600 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. „Este un pachet de investiții, dar și de reforme. Asta înseamnă că banii vor veni pe parcursul următorilor trei ani condiționați de reforme structurale, în special în lupta împotriva corupției și întărirea statului de drept”.

Totodată, ca urmare a încheierii unui acord al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană își propune prezentarea unui nou pachet de asistență macrofinanciară pentru Moldova în perioada imediat următoare, mai spune Mureșan.

„Astfel, am transmis în cadrul întâlnirilor din aceste zile că noi, în Parlamentul European, vom face tot ce putem pentru a grăbi aprobarea acestui nou pachet de asistență macrofinanciară”, informează Siegfried Mureșan.

Totodată, europarlamentarul i-a mulțumit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu pentru dinstincția „Ordinul de Onoare”.

„Aș dori să-i mulțumesc în mod deosebit președintei Maia Sandu pentru decizia de a-mi conferi, cu ocazia acestei vizite, „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova. Dorința mea este ca și cetățenii Republicii Moldova să poată trăi în siguranță la fel ca toți cetățenii Uniunii Europene. Pentru asta am lucrat în ultimii ani, pentru asta voi continua să lucrez și în anii următori”, subliniază Mureșan.

Membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană au efectuato vizită de lucru în țara noastră.

Din componența delegație au făcut parte Siegfried Mureșan, Președintele delegației, Ramona Strugariu, vicepreședinte, și membrii delegației Gheorghe-Vlad Nistor și Maria Grapini.

Vizita a avut loc în contextul organizării reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte ce țin de ultimele evoluții politice din țară, precum și alte chestiuni de pe agenda de asociere.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media