Administrația de Stat a Drumurilor anunță că se pregătește pentru iarnă: Zeci de tone de material antiderapant, de nisip și sare tehnică, depozitate pentru sezonul rece

6 octombrie 2021, 14:03 Auto 84
Utilaj rutier.  Sursa: asd.md

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) ASD anunță că întreprinde măsuri de pregătire a drumurilor şi întreprinderilor rutiere pentru activitate, în sezonul de iarnă 2021-2022, cu scopul de a menţine stărea de viabilitate a reţelei de drumuri.

Astfel, activităţile de administrare şi întreţinere a drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A. „Drumuri”, cu care ASD a încheiat contracte de antreprinză.

Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează antrenarea a 517 mașini şi utilaje rutiere (autogredere, buldozere, tractoare cu pneuri dotate cu lame, freze de zăpadă, distribuitoare auto, încărcătoare, excavatoare).

De asemenea, pentru pregătirea drumurilor pentru exploatarea în condiţii de iarnă se efectuează lucrări de întreținere periodică și curentă a îmbrăcămintei rutiere, sistemelor de evacuare a apelor, terasamentelor și lucrărilor de artă.

În prezent, sunt pregătite peste 23 de mii de tone de material antiderapant, dintre care peste 8 mii de tone de sare tehnică și circa 18 mii de tone de nisip, pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice.

Materialul antiderapant se va păstra de către S.A. „Drumuri” în 39 de depozite acoperite.

Potrivit ASD, urmează să fie achiziționate încă 20 de mii de tone de sare tehnică și circa de 70 de mii de tone de nisip/savură.

„Pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă, pe drumurile naționale sunt instalate 32 de camere video, dintre care funcționează 29. Vor fi organizate posturi de remorcare pentru unităţile de transport de tonaj mare, care se confruntă cu dificultăţi la deplasarea de sectoarele de drum dificile cu declivități majore (8 – 10 %). Posturile vor fi organizate în preajma tronsoanelor: M1 frontiera cu Romania-Leuşeni-Chişinău-Dubăsari-frontiera cu Ucraina, km 36 (s. Cristeşti); R6 Chişinău-Orhei-Bălţi, km 33-34 (s. Peresecina); R1 Chişinău-Ungheni-frontiera cu România, km 79-80 (s. Corneşti); R3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca, km 27 (s. Fundul Galbenei); R8 Edineţ-Otaci-fr. cu Ucraina, km 53-55 (or. Otaci); R30 Anenii-Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontiera cu Ucraina, km 19-20 (s. Troiţa Nouă) și altele în caz de necesitate. Începând cu luna noiembrie a anului curent, pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, va funcţiona serviciul în regim „Non-stop” al Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor””, se arată în comunicatul emis de ASD.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media